Voetbalopleiding

Bij de jeugdopleiding van Hercules gaan plezier, ontwikkeling en prestaties hand in hand. We bieden de beste jeugdopleiding in de regio Utrecht, en werken samen met de KNVB en FC Utrecht om deze steeds verder te verbeteren. We werken met vaste professionele trainers, waardoor alle teams een goede begeleiding krijgen, ongeacht het niveau. We selecteren talentvolle trainers die we opleiden om zowel technisch (wat je leert) als pedagogisch (hoe je leert) de voetballers en voetbalsters te trainen en te coachen. In de onderbouw heeft elk jaar een Hoofdtrainer, die één training per week verzorgt met jonge talentvolle trainers van Hercules, en één training per week met ouders. We vinden de betrokkenheid van ouders bij de onderbouw belangrijk omdat dit helpt om een fijne omgeving voor de kinderen te creëren.

Spelplezier en een veilige omgeving zorgen dat iedereen op zijn eigen niveau zich kan ontwikkelen en kan presteren. We bieden de allerjongste jeugd al de mogelijkheid om te voetballen bij de UEFA of Champions League. Deze pagina gaat verder over de voetbalopleiding voor kinderen vanaf 7 jaar.

Gelijke kansen voor de onderbouw

Vanaf de JO8 (dit staat voor Jeugd Onder 8) speel je in een eigen team. Vanaf de JO8 tot en met de JO12 spreken we van de Onderbouw. Samen met de KNVB is het programma ‘Gelijke Kansen’ ontwikkeld en als je op Hercules rondloopt, zul je vaak horen dat iemand hier iets over vertelt.

Als je nog jong bent, dan zijn plezier en ontwikkeling het allerbelangrijkst om een goede voetballer te worden. Er is natuurlijk een competitie met andere verenigingen en is er iedere week strijd op het veld om te winnen, maar tot de JO10 worden er bijvoorbeeld geen standen bijgehouden door de KNVB.

We geloven dat het belangrijk is dat je Hercules een fijne plek gaat vinden om te voetballen. We weten namelijk dat als je het leuk vindt om elke week te komen trainen, en je verheugt op de wedstrijden, je vanzelf steeds beter wordt.

Totdat je ongeveer twaalf jaar bent, is het heel lastig om te weten hoe goed je uiteindelijk kunt worden. In de onderbouw bieden we dus alle spelers precies dezelfde opleiding. Je traint twee keer per week, één keer met je eigen team en één keer met alle andere spelers van jouw jaar. Als je met je team traint, is er altijd een vader of moeder bij, en als je met zijn allen traint, dan deelt de trainer je in een groepje in. Op vrijdag is er een extra training als je dat wilt, en een aparte keeperstraining, vaak gegeven door de keepers van het eerste elftal!

Vanaf de JO10 maken we een eerste verdeling tussen de teams: als je al wat beter bent dan anderen, of wat groter en sterker, dan ga je wedstrijden tegen wat betere teams spelen. Als je nog niet zover bent, dan blijf je op je eigen niveau lekker voetballen. Alle teams krijgen evenveel trainingen en van dezelfde trainers, dus dat verandert niet. De Hoofdtrainer kijkt het hele jaar mee en heeft ook gesprekjes met je over waar je je verder kunt verbeteren.

Voor meer informatie over gelijke kansen, kun je hier [link] een interview lezen met ons Hoofd van de Jeugdopleiding, Matthijs Blijham.

Gelijkwaardigheid in de bovenbouw – prestatief en sportief

Vanaf de JO13 gaan we weer een stapje verder. Hercules wil graag dat zoveel mogelijk spelers van het eerste elftal uit de eigen jeugd komt. Het is dan ook belangrijk dat talentvolle spelers gaan wennen aan het niveau en de intensiteit van het spelen op Divisie niveau.

Als je bij de Hoofdtrainer aangeeft dat je graag fanatiek wil trainen en wordt uitgenodigd om voor het eerste team van jouw jaar te spelen, dan wordt ‘prestatie’ een belangrijker onderdeel van je opleiding. Met prestatie bedoelen we niet winnen of verliezen. Het betekent dat je telkens het beste uit jezelf probeert te halen, en samen met je team werkt om op het Divisie niveau mee te kunnen doen. Je krijgt begeleiding van een eigen professionele trainer, die zelf weer begeleid wordt door ons Hoofd van de Jeugdopleiding en het sportpedagogisch team.

Als je fanatiek wil trainen, maar net niet het niveau haalt van de spelers van het eerste team, dan kun je uitgenodigd worden om in het tweede team te spelen. Dit tweede team is een groep van fanatieke voetballers, die ook een eigen professionele trainer krijgen en dezelfde begeleiding als het eerste team.

Wanneer je het leuk vindt om te voetballen, maar niet op het niveau van het eerste of tweede mee wil of kunt doen, dan zijn er sportieve teams, die die we zo indelen dat je met plezier naar Hercules komt, je je blijft ontwikkelen en op je eigen niveau wordt uitgedaagd om prestaties te leveren. Ook bij deze teams zorgen we voor één training per week door een van de professionele trainers van Hercules. De coaching in het weekend wordt bij deze teams gedaan door een van de ouders. Deze vader of moeder geeft ook vaak één training per week en wordt direct begeleid door de trainer van het eerste team. Hiermee krijgen alle teams dezelfde trainingsstof en is de trainer van het eerste team beschikbaar voor spelers en ouders. Hij kijkt ook mee of er spelers zijn die zich zo ontwikkelen dat ze mee kunnen gaan trainen bij het eerste of tweede team.

Elk team heeft een teamleider, dit is een ouder die de trainers en spelers ondersteunt bij het plannen van de wedstrijden en teamuitjes. Ook kunnen alle spelers gebruik maken van de diensten van TRIAS fysiotherapie, die een praktijk hebben bij Hercules.

Tijdens het hele jaar word je als speler individueel door je trainer begeleid. Hij spreekt je regelmatig om te kijken wat je graag wilt om met plezier te voetballen en om te bespreken hoe je je verder kunt ontwikkelen. Aan het eind van het seizoen wordt weer gekeken naar de teams voor het jaar erop. Bij het eerste team kijken we of er voetballers zijn die het net iets te moeilijk hebben om mee te doen op het Divisie niveau. We zorgen er altijd voor dat als je niet meer in het eerste kunt voetballen, er een plek voor je is in het tweede team. Andersom kijken we ook of er spelers zijn uit het tweede team die in aanmerking komen voor het eerste. Deze spelers kunnen dan gaan meetrainen bij het eerste. Hetzelfde geldt voor spelers uit de sportieve teams die fanatieker willen gaan spelen, zij kunnen uitgenodigd worden om mee te trainen bij het tweede team. Pas als we tot de conclusie komen dat we zelf geen spelers in de opleiding hebben die open plekken in het eerste of tweede kunnen invullen, nodigen we andere geïnteresseerde spelers uit om eens mee te trainen.