Bridge

Welkom bij de bridgeafdeling van USV Hercules.

Hercubridge is een van de mogelijkheden voor leden van de USV Hercules die al dan niet actief bezig zijn, of voor ex-leden en voor ouders van (jeugd)leden om meer of weer contact met de vereniging te hebben.

Bridge moet je leren. Je speelt met een vaste (bridge)partner en maakt samen afspraken. Je kunt het als recreatief spel of als denksport beoefenen. Ouderen kiezen in de regel voor het plezier en jongeren voor de eer. Je kunt er al jong mee beginnen. Het Nederlandse bridgepaar Leufkens – Westra werd in 1993 wereldkampioen op 30 jarige leeftijd! De top in de nationale competities bij zowel de Nederlandse jeugd als bij de dames en heren senioren behoort ook tot de besten in de wereld. Speelt u klaverjas dan heeft u de beginselen snel onder de knie.

Bij Hercubridge wordt op recreatieve basis bridge gespeeld, d.w.z. geen messen op tafel. Napraten geschiedt na het laatste spel in een ronde en je behandelt je partner en tegenstander met respect. Is het gedrag niet conform de gangbare normen en waarden, blijf dan liever thuis. Een sportieve geest en plezier voeren bij Hercubridge de boventoon.

Eerlijkheid, openheid en gezond verstand zijn belangrijk bij het bridgen. Het spel dient zo eerlijk mogelijk gespeeld te worden. Niet alleen door naleving van de spelregels, het uitleggen van systemen aan tegenstanders, maar ook door het roepen van een spelleider/arbiter in geval van onjuist gedrag aan een tafel of vanwege een onregelmatigheid. Een arbiter roepen is een kwestie van sportiviteit. Hij of zij zorgt ervoor dat niemand voordeel krijgt in geval van onjuistheden. Een arbiter roepen heeft dus niets met straffen te maken.

Omdat de resultaten vergeleken worden met andere bridgeparen die dezelfde spellen hebben gespeeld is een eerlijke uitslag mogelijk. Het maakt dus niet uit of je goede of slechte kaarten krijgt. Je ‘partners in crime’ hebben die ook gehad. Voor een sportief verloop dient het praten tijdens het spelen echter tot een minimum te worden beperkt. Misschien jammer, maar je voorkomt daarmee dat de concentratie van iemand verstoord wordt of dat je informatie over een spel prijsgeeft. Alleen over biedingen en afspraken kan tijdens het spelen informatie worden gevraagd. Na het spel mogen vele koetjes en kalfjes van stal worden gehaald.

Hercubridge speelt in het paviljoen op bijna altijd de laatste vrijdag in de maanden augustus t/m mei. We beginnen om 19.25 u en spelen 24 spellen. Rond half elf trekt men naar de bar. Twee keer per jaar zijn er speciale drives. Als extra hulpmiddel gebruiken we een laptop en biddingboxen. Wij vragen een geringe jaardonatie. Hiervoor blijf je niet thuis, nietwaar?

BRIDGE leren?
Hercubridge is bereid u de beginselen van deze denksport bij te brengen. Ook geven wij u graag namen en adressen van personen die bij u in de buurt bridgeles geven. Een keer per week zo’n twee uur. Laat ons uw voorkeur, dag en dagdeel, weten.

E-mail  hjh.horsch@planet.nl  of bel  030 – 2328635 (voicemail indien afwezig). Het is handig als u een bridgepartner heeft maar niet strikt noodzakelijk.