Zaterdag 1 is heer en meester op veld 3

Datum: 08 maart 2020
Wedstrijd: Hercules 1 - Focus '07 1
Uitslag: 4 -1
Want de veldensoap leverde uiteindelijk op dat we deze keer op veld drie aantraden. Waar het mooie kunstgras ons de ruimte bood om tegenstander Focus puntloos terug te sturen naar Culemborg. Maar waarbij de sfeer van het hoofdveld ontbrak en waardoor de beelden van Voetbaltv dit keer ook niet beschikbaar zijn. Misschien maar goed ook, want ondanks de (ruime) overwinning kunnen we niet bepaald terugkijken op een glorieuze wedstrijd. In de eerste helft was het wel alleen maar Hercules wat de klok sloeg (hetgeen resulteerde in een te magere 1-0 voorsprong), in het tweede bedrijf deed de thuisploeg er nog alles aan om de spanning terug in de wedstrijd te brengen (het cadeautje na een misplaatste breedtebal werd in dank aanvaard en kostte Rob zijn clean-sheet) waardoor Focus terecht nog wat hoop kreeg. Gelukkig sprongen ze slordig om met de kansjes en was het uiteindelijk wel bingo aan de andere zijde van het veld waardoor er een 4-1 eindstand op het (niet aanwezige) scorebord verscheen. Een terechte uitslag, laat daar geen misverstand over bestaan. Hercules was op alle fronten beter dan de bezoekers en het was alleen aan de zwakke fase van henzelf te danken dat de kleumende toeschouwers in spanning bleven. Hercules deed dus wat het moest doen (namelijk drie punten incasseren) maar is gewaarschuwd dat het de komende weken echt een tandje bij zal moeten zetten nu de tegenstanders van een hoger kaliber zullen gaan worden. Dat moet kunnen lukken, zeker als het scoringsvermogen van zowel Luuk als Jules (die ieder twee doelpunten voor hun rekening namen) op peil blijft.

Hercules startte met de wind mee en nam al snel het heft in handen. Bart moest om te beginnen even corrigeren maar daarna volgden pogingen van Mitch, Mike, Mark en Luuk op het doel van Focus. Mike kreeg een dot van een kans maar raakte de bal eenmaal teveel en daarmee uit balans. De corner die volgde nam hijzelf. De bal werd afgeslagen en opnieuw ingebracht. Jules zette zijn scheenbeen ertegen en het was 1-0. Een lekkere opsteker en een aansporing om door te drukken. Dat lukte maar ten dele want de tweede goal viel niet. Mike miste nogmaals, Jules was gevaarlijk uit een Insa-ingooi en Jordey scoorde wel (na een curieuze assist van Mike) maar stond helaas net buitenspel. Mitch werd getuurd door Mike maar kwam niet verder dan de achterlijn, Jules en Cas combineerden waaruit Jules naast schoot, Bart wilde Mitch vinden maar de bal was net te hard, weer Cas bediende Mark maar zijn voorzetten ( 2x) kwamen niet goed aan en weer Bart gaf heel diep op Tom wiens voorzet geen vervolg kreeg voor het doel. Focus deed niet veel meer terug dan wat plaagstootjes die door Rob onschadelijk werden gemaakt of door henzelf werden gesmoord (een schot over nadat Insa iets teveel ruimte weggaf). Hercules legde nog een prima aanval door het centrum neer maar Mark kwam net tekort, Tom en Mitch stichtten gevaar over rechts en na een fraaie rush vanaf links werd Luuk op een lelijke manier van achteren gestuit. De vrije bal ging over. Kortom: het beeld van de eerste helft was duidelijk, er was maar één ploeg die ergens aanspraak op kon maken.

Met de wind tegen, bleek het echter lastiger voetballen. Of dit door de echte wind kwam of dat het meer figuurlijke wind tegen was (gemakzucht?), staat nog te bezien, feit was wel dat Focus gevaarlijker werd. Hun aanvaller liep onder een voorzet door, Bart nam een risico achterin maar er werd niets voor gegeven, Tom moest geel pakken en Rob greep in op een gevaarlijke voorzet. Er kwamen twee ongelukkige blessures (waarbij Focus ten onrechte dacht dat er boze opzet in het spel was) waardoor het spel even stil kwam te liggen. Jules profiteerde hiervan door na de hervatting op te stomen over links en een voorzet af te leveren. Die werd net gemist door Mitch maar niet door de attente Luuk die de 2-0 liet aantekenen. Zowel Focus als Hercules wisselde vervolgens (Ward kwam voor Tom).

Dat zou feitelijk de beslissing hebben moeten zijn, ware het niet dat Jordey in een vlaag van onachtzaamheid de bal op een presenteerblaadje aanleverde bij een Focusiaan (?) die hier wel raad mee wist. Hij zo schoot hard en zuiver in de onderhoek dat Rob er, ondanks een bijna gelukte poging, niet meer bij kon. En het volledig onnodig 2-1 werd waardoor de spanning terug leek. Er volgde een aantal chaotische minuten waarbij Insa tot twee keer toe moest ingrijpen en Focus een vrije kopkans miste. Gelukkig keerde het tij opnieuw want nadat Cas was gestuit, vond Mike uit de vrije trap het hoofd van Jules die zijn tweede van de middag liet aantekenen en de thuisclub weer lucht gaf.
Gerrit werd ingezet voor Jordey. Het spel bleef behoorlijk heen en weer golven. Rob moest stompen en pakte de corner, Jules wond zich op terwijl hij toch echt ook duwde. In de aanval waren er sterkte momenten voor Mitch en Luuk, verdedigend lieten Ward en Bart zich zien, Mike probeerde een schot na sterk werk van Luuk en Jules stoomde op maar uit zijn voorzet was het buitenspel. Uiteindelijk was het nogmaals Luuk die kon scoren via een intikker op aangeven van Mike. Het had zelfs nog 5-1 kunnen worden maar dat lukte net niet. En Rob moest zich nog een keer strekken (en zich inhouden!) om Focus het scoren te beletten.

Daarmee was het gedaan en floot de prima scheidsrechter af. Hercules zocht tevreden de warmte van de kleedkamer en de kantine op na een reguliere overwinning. Jules werd door de gebroeders Haagman (twee van onze trouwe supporters die vandaag de wedstrijdbal hebben gesponsord, waarvoor zoals altijd veel dank) tot terechte Man of the Match verkozen. Waarna de DJ de stemming verhoogde en Hercules zich gaat voorbereiden op de volgende klus. Die is volgende week, opnieuw thuis, nu tegen HSSC’67. Daar hebben we nog wat goed tegen te maken!

Ik doe opnieuw geen uitspraak over het veld waarop we gaan spelen. Wel hoop ik dat u (weer) komt kijken natuurlijk. Aftrap 15.00u.
Frank van den Heuvel