Zaterdag 1 wint taai en stroperig

Datum: 09 februari 2020
Wedstrijd: Hercules 1 - Vriendenschaar 1
Uitslag: 2 - 1
Heel goed was het niet zaterdag op het lastig bespeelbare, zware hoofdveld. Maar slecht zeker ook niet. Want hoewel de stand heel lang een verrassend resultaat voor de bezoekers mogelijk liet, was het algemene beeld toch dat Hercules de controle over de wedstrijd had en hield. Er waren kansen en mogelijkheden over en weer. Hercules had de wedstrijd al veel eerder in het slot kunnen en moeten gooien maar ook Vriendenschaar had meer kunnen halen uit de vlotte en snelle aanvallen die ze van tijd tot tijd op de mat legden. Het was dus uiteindelijk meer spannend dan goed misschien maar de toeschouwers, die in voor Herculesbegrippen groten getale waren opgekomen (met een overmaat aan supporters uit Culemborg) hebben zich niet hoeven te vervelen. En met de uitslag kon de thuisclub prima leven terwijl de blauw-zwarten op meer hadden gehoopt.

Vanaf de start was het een open wedstrijd. Vriendenschaar begon fel en had het openingswoord toen al na een paar minuten de bal pegelhard op de lat belandde. En de rebound naast werd geschoten. Hercules was wakker en zette meteen ook gevaar er tegenover. Mitch schoot net naast, Nabor haalde de achterlijn, Vriendenschaar hielp bijna met een curieuze terugspeelbal, deed prompt een uitbraak (maar het was buitenspel), Gerrit probeerde een lobje en daarna was Mike zijn tegenstander heel behendig te snel af. Die legde hem over de knie en de scheidsrechter aarzelde niet. Dus kon Mark zijn specialiteit weer eens tonen en vanaf 11 meter Hercules op een snelle voorsprong zetten.
Vriendenschaar bleef proberen en was dreigend. Maar de debuterende keeper Jordin deed iets verrassends door de bal uit zijn handen heel ver naar voren te schieten. De bal schoot door en kwam voor de voeten van Rutger. Die wist hier raad mee en hij verdubbelde de voorsprong. Het spel bleef heen en weer golven. Nabor kreeg nog de beste kans toen hij aangespeeld werd door Rutger maar helaas raakte hij de bal helemaal verkeerd (of misschien wel helemaal niet). Vlak erna was hij weer gevaarlijk maar de keeper redde met zijn voet. Bij een van de tegenstoten ging het vervolgens achterin bij Hercules mis. De bal was glad en schoot zo nu en dan flink door. Dat gebeurde nu voor het eigen doel waardoor een Culemborger in vrije schietpositie kwam. Zijn uithaal was hard en zuiver en was dus Jordin te machtig. Hij raakte de bal nog wel maar die verdween toch in de bovenhoek. Waarmee de aansluitingstreffer een feit was en de wedstrijd weer open lag.

Tot aan de rust bleef het spelbeeld min of meer gelijk. Er was gevaar voor beide doelen maar de thuisclub kreeg de betere mogelijkheden. Jordin redde bekwaam, Jordey nam een gewaagde sliding in de verdediging maar vooral het schot van Mitch had beter verdiend toen het uiteenspatte op de handen van de keeper. En ook Jordey was heel dicht bij een treffer uit een corner maar lepelde net over. Gerrit ging er stevig in tegen hun prima nummer 14 en kwam weg met een waarschuwing. In de reactie ging nummer 11 over de schreef tegenover Rutger en hij kreeg wel geel te zien (logisch omdat de scheids had aangegeven dat de grens was bereikt).

Gerrit bleef achter in de kleedkamer, Insa kwam erin als laatste man en Jordey schoof een linie door. Dat gaf een solide blok achterin om de felle tegenstoten van Vriendenschaar te ontregelen en onschadelijk te maken. Dat lukte veelal prima omdat de achterste lijn deze week juist heel geconcentreerd en nauwkeurig speelde (blijkbaar toch iets geleerd van een week eerder).

Met een beetje goede wil, had Hercules de score op kunnen hogen. Rutger had pech dat een diep gegeven bal op zijn schouder viel, Mike schoot voorlangs na aangeven van zijn broer, Rutger kon een voorzet van Nabor niet op waarde promoveren en Mike schoot goed en hard in na een ingooi van Insa maar de bal vond de keeper op zijn weg. Vriendenschaar deed wat terug en schoot gevaarlijk voorlangs. Daarna weer aanvallen voor Hercu (Mitch, Rutger, Jules en Mike probeerden) maar iets minder geslaagde uittrappen van Jordin gaven ook Vriendenschaar kansjes.

De tijd verliep, Tom kreeg een vermaning omdat hij de bal wat al te opzichtig over zijn voeten liet rollen en de niet helemaal fitte Cas werd als verse kracht gebracht voor Rutger. Vriendenschaar bleef geloven in minimaal een gelijkspel maar hun pogingen waren al met al niet heel gevaarlijk. Jordin knapte het werk wat hij te doen kreeg goed op en werd gesteund door zijn degelijke achterhoede (waarbij ook Bart de Greef zich goed liet zien). Het werd even penibel toen Tom uitgleed maar gelukkig stond de aanvaller vervolgens buitenspel. Eén van de bezoekers kon dit moeilijk verkroppen en ontving geel wegens onwelvoeglijk taalgebruik (hij vloekte richting de scheids die hier niet van gediend was) maar ook Mitch liep in de blessuretijd nog tegen een prent op in de laatste felle schermutselingen. De extra tijd werd behoorlijk ruim bemeten (waarmee maar weer eens werd bewezen dat al dan niet bewust tijdrekken eerder nadeel dan voordeel brengt) maar veranderde de stand niet meer. Dus bleven de punten in Voordorp. 2-1 was een redelijke afspiegeling van de wedstrijd en deed recht aan het toch wel zichtbare kwaliteitsverschil maar ik kan begrijpen dat Vriendenschaar lang heeft geloofd in een puntje. Dat kunnen ze goed gebruiken in de strijd onderin maar ik verwacht dat ze met deze ploeg en instelling niet echt in gevaar gaan komen.

Wij zijn weer een wedstrijd en drie punten verder. Alle bovenste vijf ploegen wonnen vandaag. Het lijkt er dus steeds meer op dat de strijd om promotie tussen dit vijftal gestreden gaat worden. Waarbij onze eigen inzet vooralsnog gericht blijft op een vierde plek in de eindrangschikking. Dat wordt nog een mooie strijd met onder andere DESTO. Eerst volgende week naar Everdingen voor de lastige horde tegen Everstein. Daarin moeten we wederom alles geven. Om daarna twee weken rust in te bouwen. Om de huidige pijnen en pijtjes te laten genezen en de ziekenboeg nog verder leeg te laten stromen.

De ziekenboeg van lang geblesseerden die zich vandaag van hun beste kant lieten zien door spontaan als balsponsor in te vallen. Zij kozen aanvoerder Mark als terechte Man of the Match. Die kan dus gratis naar de kapper. Misschien dat hij daarmee volgende week nog meer indruk kan maken. Komt u kijken? Aftrap half drie aan de Lekdijk.
Frank van den Heuvel