Zaterdag 1 krijgt harde les

Datum: 27 november 2019
Wedstrijd: HSSC '61 1 - Hercules 1
Uitslag: 4 - 0
Voetbal kan een simpel spel zijn. Je bent fysiek top in orde, zet een stevige en solide defensie neer, vecht met zijn allen voor elke bal en vertrouwt op de geslepen capaciteiten van je door de wol geverfde spits. Dan hoef je niet eens briljant te voetballen om toch, aan het eind van een lekkere middag voetbal, met een goed gevoel de derde helft te beginnen in de wetenschap dat je de Utrechtse bezoekers, die op het oog dan mogelijk beter en een deel van de partij zelfs bovenliggend waren, maar die door eigen slordigheid en vooral ook onderling gekrakeel zichzelf min of meer de das omdeden, met een lichtelijk geflatteerde 4-0 nederlaag naar huis hebt gestuurd. Ik vermoed dat HSSC’61 ongeveer op deze manier tegen de wedstrijd van zaterdag tegen Hercules aan zal kijken. Waarmee ze hen een harde en duidelijke les hebben geleerd over hoe het voetbal in de derde klasse (ook) gespeeld kan worden, zeker als je al wat jaren ervaring op dit niveau hebt. Op de overwinning was niets af te dingen, hij was volkomen verdiend.

Uiteraard was dat niet de verwachting waarmee er aan de wedstrijd werd begonnen door de Herculanen. Met een opnieuw dun bezette selectie was men met vertrouwen afgereisd met de intentie om de punten mee terug te nemen. De opstelling was wel weer wat veranderd maar leek meer dan op orde voor de klus. Dus was het niet verrassend dat de bezoekers in het eerste deel van de eerste helft de overhand hadden en zij de Oranjehemden veelal op eigen helft vastzetten. Dat leverde wat mogelijkheden en vooral ook een aantal corners op maar heel dichtbij een doelpunt kwam het niet. Dat was wel het geval voor HSSC dat een vrije trap door de attente Tom (die een dijk van een wedstrijd speelde) van de doellijn weggekopt zag worden.

Meer succes hadden ze na ruim een half uur toen hun keeper met een opportunistische verre bal verwarring stichtte in de Hercules-verdediging. Aarzelend ingrijpen van zowel het centrale duo als de niet uitlopende keeper gaf de spits net genoeg tijd en ruimte om de thuisploeg beheerst op voorsprong te zetten. Onnodig en tegen de verhouding in, maar wel heel slim en effectief. Vrijwel meteen erna probeerde Mitch, aan het werk gezet door Gerrit, de schade te repareren maar hij schoot helaas net naast. Ook in het restant van de eerste helft lukte het niet om de kloof te dichten ondanks een aantal verdienstelijke en gevaarlijke pogingen.

Het gevoel in de rust was dan ook dat er geen reden tot paniek was. Duidelijk was ook dat het allemaal net even feller, beter en vooral nauwkeuriger moest, maar dat er tijd genoeg zou zijn om de wedstrijd te doen kantelen. Hercules kwam sterk uit de kleedkamer en begon meteen weer met druk zetten. Mitch was heel dicht bij een treffer maar zag en hoorde de bal via de lat corner worden. Waarna, na een minuut of tien, de domper kwam. Een soepele uitbraak werd simpel en doeltreffend uitgespeeld en plots stond het 2-0.

En het vervolg werd er bepaald niet beter op. Dat lag niet zozeer aan de inzet en werklust, wel ging men te snel en te gehaast voor eigen kans en liep de onderlinge frustratie hoog op. Daarmee vergooide Hercules vermoedelijk de laatste kans om nog terug te komen. En liet het zich ook van de slechtste kant zien. Dit hoort niet op een voetbalveld!

Rob voorkwam met een prima redding vooralsnog de derde treffer (en had daarbij ook een pingel tegen kunnen krijgen) en natuurlijk was het ook zo’n wedstrijd waarbij de bal er aan HSSC-kant gewoon niet in wilde. Dat had best gekund, maar steeds zat er toch nog een been (van de keeper) of hoofd (van een verdediger) tussen.

Nabor en Radboud werden gebracht voor Gerrit en Mike maar ook zij konden geen potten breken vandaag. HSSC kreeg het steeds gemakkelijker en rook een grotere overwinning. Die kwam er prompt want ze profiteerden nog twee keer heel koeltjes van de ruimte achterin. Bovendien werd de bal ook nog een keer van de lijn gehaald. Hercules snakte naar het eind. Het verlossende eindsignaal kwam er zonder verdere schade en dus werd er een smadelijke 4-0 in de boeken bijgeschreven.

De uitslag doet geen recht aan het ware krachtsverschil en vooral niet aan de voetballende capaciteiten van beide teams. HSSC is zeker geen wonderploeg maar verdient alle respect en de complimenten voor de manier waarop ze deze wedstrijd naar hun hand hebben gezet. Hercules zakte vandaag door de ondergrens en moet vooral naar zichzelf kijken. Want de harde les van vandaag is dat je, ook met meer voetballend vermogen, kansloos bent als je geen team bent en niet voor elkaar door het vuur wilt gaan.

Daar zal deze week dan ook hard aan gewerkt gaan worden. Ik vrees dat met name DVSU daar niet blij mee zal zijn want zij kunnen erop rekenen dat er aan heel ander Hercules komende zaterdag om 15.00u op Voordrop binnen de lijnen zal staan. Want niet alleen loopt de ziekenboeg langzaam leeg en zijn de schorsingen (en vakanties) voorbij, het verschil zal vooral in de mentaliteit te merken moeten zijn.

Komt u kijken of dat lukt? U bent welkom op veld 2.
Frank van den Heuvel