JO19-1: De geschiedenis herhaalt zich

Datum: 23 november 2019
Wedstrijd: Hercules-Roda'46
Uitslag: 3-2
Bij historici is het de belangrijkste vraag. Herhaalt de geschiedenis zich nu wel of niet? Bij de JO19-1 is die vraag inmiddels opgelost, want de eertse helft tegen Roda’46 bleek een exacte kopie van die tegen IJsselmeervogels. Een tegenstander die veel sterker is dan uit de ranglijst blijkt en een Hercules dat ze in de kaart speelt door een te trage opbouw en heel veel balverlies. En dan was er natuurlijk ook nog de periodetitel die altijd onbewust een gevoel geeft er al te zijn.
 
Ook wijzigde trainer Bruijnis gedwongen door zijn gote selectie het team op veel plaatsen. Qua kwaliteit niet echt een probleem maar qua samanhang natuurlijk wel. En dan kun je op de gevolgen wachten. Al na een minuut of tien leidde slordig verdedigen tot een onhandige overtreding in het strafschopgebied die de soms wat warrig leidende scheids meteen tot (soft) penalty promoveerde die onberispelijk werd ingeschoten (0-1). Daarna was er wel wat druk maar te veel gedraai leidde tot niets en aan de andere kant profiteerde Roda wel met een uitval en zorgde voor de (0-2).
 
Casper leek met een handig balletje uit een corner wel te scoren maar de bal stuitte tegen de paal en Dirk weigerde het leder van dichtbij tegen de touwens te schieten, want zo’n dag was het. Maar omdat we veel historici in het team hebben wanhoopte niemand. En hoewel Roda vlak na de pauze nog een paar aardige kansen had, zag je Hercules toch sterker worden.Ook al omdat Mo, Lars, Milosz en Jens uitstekend invielen.
 
Maar eerst was het Tim die een mooi uitgespeelde aanval fraai afrondde (1-2). En zie nog geen 10 minuten later lanceerde Mo via een pass door benen Tim die strak voortrok en nu maakte Dirk het steenhard af (2-2). Daana zakte Hercules weer wat weg maar hield Tom het doel schoon. En toen Lars in het befaamde gebied werd gevloerd, aarzelde de scheids niet en legde de bal op de stip. Lars zou zich wel even over dit klusje ontfermen maar schoot te slap in. Op de klok zullen nog een paar minuten hebben gestaan toen de bal via Mo, de keeper en nog wat geflipper bij Tim kwam die wel het net wist te vinden (3-2). Vooral zielig voor hun keeper die met veel bravoure zijn doel had verdedigd en een paar grote reddingen had verricht en nu toch zonder punten vertrok. Volgende week in Beverwijk hopelijk weer eens een degelijk potje waar de historici vooral op de kwaliteit wijzen.
Ton van Rietbergen