Zondag 2: Neutrale toeschouwer grote winnaar bij enerverende deling

Datum: 28 oktober 2019
Wedstrijd: Hercules-AFC
Uitslag: 1-1
Met de 1-1 deling die zondag 2 in de thuisbeurt tegen AFC behaalde kon iedereen na afloop leven. Er had in de knotsgekke slotfase - die meer weg had van een tenniswedstrijd dan een potje voetbal - voor beide ploegen meer ingezeten, maar uiteindelijk kon vriend en vijand zich neerleggen bij één punt voor beide elftallen. De neutrale toeschouwer was uiteindelijk de grote winnaar.
Na een matige (ondanks de 4-1 overwinning) uitbeurt bij FC Uitgeest en de ongelukkige uitschakeling in de beker bij zondagderdeklasser Roda '46, was het zaak scherp te beginnen tegen het aanzienlijk sterker geachte AFC. Zonder de 's nachts ziek geworden Antonio en Hillyano en de eerder afgemelde Ismael beschikte trainer Aron over slechts twee wissels. Onder de lat verving O19-doelman Tom van der Wulp de nog jongere stand-in van de afgelopen weken Stilanos Damakis.
Hercules ging fris van start, liet de bal snel rondgaan en zette de toon voor de rest van de wedstrijd. Achterin speelden Tom en Nos degelijk en schuwden de duels niet. De vleugelverdedigers Ibi en Steven stonden hun mannetje eveneens en stoomden op wanneer dat mogelijk was. In het midden ontpopt Stefan Dekkers zich tot een aanwinst van formaat, een alleskunner met overzicht die het verdedigende werk niet schuwt. Hamza deed het op nummer 6 ook meer dan verdienstelijk. Achraf speelde dienstbaar en komt dan het best uit de verf als hij zijn medespelers in stelling brengt of zelf voor de keeper opduikt. Omar en Oualid deden nuttig werk en in de spits loerde aanvoerder Juul als altijd op zijn kansjes.
AFC, met één punt minder dan Hercules derde op de ranglijst, had ook geen misselijke ploeg, met vaardige jonge spelers en een paar handige jongens in de voorste linie. Zo konden de toeschouwers in het herfstzonnetje, waaronder de bijna voltallige eerste selectie en technische staf, genieten van goed en sportief voetbal, technische hoogstandjes en spaarzame kansjes. Terwijl AFC na een half uur zijn verontwaardiging over een niet toegekende penalty nog niet had weggeslikt, kreeg Hercules in de tegenaanval de grootste kans van de eerste helft. De AFC-keeper reageerde echter goed op de inzet van dichtbij van Stefan. Aan de andere kant schoof AFC de bal tweemaal van dichtbij langs de voor Hercules goede kant van de paal.
Na rust kwam AFC sterk uit de startblokken en moesten de Herculanen zich even herpakken. Dat leverde wel de openingstreffer van de bezoekers op. Keeper Tom had geen antwoord op een knappe aanname en afronding na een pass over de hele. Hercules putte vervolgens uit niet eerder aangeboorde energiebronnen en stichtte herhaaldelijk gevaar. Luan verving Steven en Yussri kwam voor Hamza. Het veld werd langer en over en weer waren er gevaarlijke momenten voor de doelen. De schoten van AFC misten echter doel en de pogingen van Hercules stierven in schoonheid. Tot Juul tien minuten voor het einde een voorzet van rechts controleerde en in de verre hoek schoof. 1-1.
Daarna golfden de aanvallen nog op en neer als in een op drift geraakt golfslagbad. Zenuwslopend voor de betrokkenen, maar vermakelijk voor de neutrale toeschouwers. Dat ook Hercules vergeefs een strafschop wilde van de Purmerendse arbiter Steur na een vermeende handsbal en vasthouden van Stefan, paste in het beeld van de wedstrijd. Eén punt tegen AFC is al meer dan beide duels met de Amsterdammers afgelopen seizoen opleverden. Met 14 uit 6 staat Hercules op een verdienstelijke tweede plek. Niet onvermeld mag blijven dat Stefan Dekkers op de app van voetbal.nl werd gekozen tot man of the match. Houd 'm in de gaten.
Rob de Leede