Wel lof, maar niet de volle buit voor zondag 2

Datum: 23 september 2019
Wedstrijd: Purmersteijn 2-Hercules 2
Uitslag: 1-1
Met een voor velerlei uitleg vatbare 1-1 deling bij Purmersteijn is zondag 2 aan de competitie begonnen. Een bij vlagen zeer goede eerste helft leverde geen doelpunten op. In de tweede helft glipte het overwicht tussen de vingers door en kwam Hercules enkele keren goed weg. Aan het einde van de rit erkende de coach van de thuisploeg echter dat Hercules qua voetbal recht had gehad op iets meer.

Omdat de beoogde doelmannen - Pepijn al weken geblesseerd en Thijs op de bank bij het eerste - ontbraken begon Hercules met de 16-jarige Stilanos Damkalis uit Onder-17 onder de lat. Hij keepte overtuigend, voetbalde goed mee en voorkwam in de slotfase twee zekere doelpunten. Achterin vormden Tom Waltman en Lynde Leidsman een stevig slot op de deur. Delano Sanches is voorlopig uitgeschakeld met een gebroken middenvoetsbeentje. Floris Burgers was in alle vroegte uit Nijmegen vertrokken om in Purmerend het cement tussen de stenen op het middenveld te vormen.

Beter zijn dan de tegenstander is leuk, als dat overwicht niet leidt tot doelpunten stelt het niet zoveel voor. Er waren kansjes, maar niet meer dan dat. De grootste kans was voor Milan Doornekamp die een van zijn bekende rushes ook in tweede instantie op de doelman van de gastheren zag eindigen. Halverwege leek de overwinning met een brilstand op het bord toch een kwestie van tijd.

Purmersteijn liet zich in deel twee graag terugdringen en probeerde met snelle counters gevaar te stichten. De Hercules-aanvallen liepen vast in het dichtgebouwde centrum en als er een schietkans was, duurde het net te lang voor de trekker werd overgehaald. Purmersteijn werd gaandeweg zelfs gevaarlijker. Een snelle counter leverde een niet te missen kans op, maar de volkomen vrijstaande spits werkte de bal van schrik naast het doel.
 
Een kwartier voor tijd scoorde de thuisploeg wel uit een onschuldig ogende aanval. Als tegenzet werden meer soldaten naar het front gestuurd en uiteindelijk profiteerde Julian Koning van een inschattingsfout van de doelman en scoorde uit een moeilijke hoek. Dat onze jonge doelman nog twee keer alert was voorkwam uiteindelijk een late teleurstelling.

Beginnen met een deling in een uitbeurt is niet slecht, maar gezien het vertoonde spel hadden het drie punten moeten zijn. Zo kreeg Hercules wel de lof van de tegenstander, maar niet de volle buit.
Rob de Leede