JO19-1: De bal rolt weer

Datum: 01 september 2019
Wedstrijd: KVVA-Hercules (beker)
Uitslag: 0-5
In het weekend dat NRC Handelsblad een rapportage bracht over het geweld op de velden en Rutger Bregman in zijn nieuwe boek juist uitlegt hoe goed de mens is, toog de JO19-1 naar KVVA voor de eerste bekerwedstrijd. Dat de mens goed is, bleek wel toen ik mijn route iets verkeerd had ingeschat en ineens toch in de binnenstad van Amersfoort was aangeland, waar een jonge Amersfoorter alle tijd nam om mij de juiste route uit te leggen.
 
Het positieve mensbeeld kreeg een vervolg op het boeldhete kunstgras waar een uitermate sportieve wedstrijd werd gespeeld onder leiding van een prima scheidsrechter. Het was wel een eenzijdige wedstrijd want Hercules had de wedsrtijd vanaf de eerste minuuut onder controle. Maar bij KVVA hadden ze Alex, een prina keeper en verdedigers die zich met moed der wanhoop voor de bal wierpen.
 
En omdat het tempo en de passing van Hercules ook niet optimaal waren, bleef het lang 0-0. Er waren wel grote kansen van vrijwel alle Hercules spelers, zo schoot Casper op de lat en hadden Tim, Lars en Jens moeten scoren, maar pas 10 minuten voor de rust leidde een mooie combinatie tussen Lars en Casper tot een goal van Lars (0-1). Vlak voor rust zorgde de prima spelende Max na een soloactie en een prachtige schuiver voor de 0-2.
 
Na rust zagen we hetzelfde spelbeeld al had KVVA steeds meer moeite om het bij te houden. Verdedigende meters kosten ook meer kracht en frustratie dan aanvallende meters. Zo kon Jens alleen maar onreglementair worden gestopt en benutte Mats de terechte penalty in twee keer (0-3). Daarna zorgde dezelfde Mats nog voor een echte spitsengoal (0-4) en zorgde Max met een technisch knappe goal voor de 0-5.
 
Na de ruime maar geflatteerde oefennederlaag tegen Exelsior Maassluis (6-1) en de eveneens geflatteerde winst tegen KVVA (had veel meer moeten zijn) weten we nog steeds niet precies waar de JO19-1 staat. De selectie barst van het talent maar de grote vraag zal zijn hoe om te gaan met het vertrek van het ijzersterke centrum van Hercules (Björn en Philip) en de wel erg grote selectie. Maar coach Bruijnis heeft eerder met dit bijltje gehakt dus dat moet goed komen.
Ton van Rietbergen