Zaterdag 1 weerstaat de storm tegen VVJ

Datum: 11 maart 2019
Wedstrijd: Hercules 1 - VVJ 1
Uitslag: 1 - 0
Waarbij gezegd moet worden dat ze meer last hadden van de letterlijke storm die (zeker in de eerste helft) met volle kracht over het veld raasde dan dat ze onder de indruk waren van de voetbalstorm die VVJ wist te ontketenen. Want het verweer van de blauwen viel behoorlijk tegen; het was ronduit pover wat ze op de mat wisten te leggen. Ook van Hercules-kant was het niet heel best overigens. Nu was voetballen nagenoeg onmogelijk, gezien de omstandigheden.
 
Met als kolderiek hoogtepunt dat de grens van VVJ zijn vlag letterlijk zag wegwaaien en hij met een kale vlaggenstok achterbleef. Tegen die achtergrond was het feitelijk nog niet zo’n slechte middag voor de koplopers. Ze probeerden zo verzorgd mogelijk te voetballen en met vlagen (mooi woord in dit kader) lukte dat ook aardig. Gedurende verreweg het grootste deel van de partij hadden ze de overhand. Het was aan eigen slordigheid (zoals helaas al eerder) en vooral ook aan de vijandelijke keeper (die een paar prachtige en onwaarschijnlijke reflexen liet zien) te wijten dat de uitslag niet groter is geworden. Nu bleef het bij een, op het oog benauwde, 1-0 overwinning die tot stand kwam doordat Sander een slim en snel genomen vrije trap van Cas met een geplaatst en bekeken schot in de uiterste benedenhoek, net buiten het bereik van de vallende doelman, tot doelpunt promoveerde. Een prachtige en ook moeilijke goal waar hij al eerder een veel makkelijkere kans niet op waarde wist te schatten.

Zelf scoren is altijd nodig om te winnen. Eén goal was daarvoor zaterdag ook voldoende omdat VVJ feitelijk geen enkele uitgespeelde aanval of kans daar tegenover wist te stellen. De verdediging van Hercules, met de debuterende Rob (na 27 (!) maanden blessureleed voor het eerst weer onder de lat in een competitiewedstrijd; hij speelde een degelijke wedstrijd met hier en daar nog wat onzekerheidjes) als slot op de deur, bleef met gemak overeind en kwam nooit echt in de problemen.

Heel grote problemen had ook de andere verdediging aanvankelijk niet. Hercules was wel veel in de aanval maar het bleef vooralsnog bij pogingen en plaagstootjes. De gevaarlijkste situaties kwamen met name door de invloed van de wind die de hoge ballen alle kanten op liet waaien. Wel had VVJ’s laatste verdediger al vrij snel een gele kaart te pakken. Dat had hem later in de eerste helft zwaar op kunnen breken toen hij met een handsbal een aanval voorkwam. De scheids leek naar zijn borstzak te grijpen maar hield het, gelukkig voor hem, bij een vrije trap. Dus werd de rust bereikt zonder doelpunten en met iedereen op het veld.

Na de pauze was het weer een stuk opgeklaard en ging Hercules met nieuwe energie op zoek naar een treffer. Die had er snel moeten komen toen Gerrit de bal naar Sander stuurde. Hij had voor het kiezen maar dacht te lang na. Met alle gevolgen van dien. De treffer had er ook kunnen komen toen een inzet van Nabor tegen een hand kwam. Maar de scheids zag er geen pingel in. En de voorsprong was tot twee keer toe al bijna genoteerd bij inzetten uit een corner die beide met een katachtige reflex nog net door de keeper konden worden geweerd.

Rutger werd gebracht voor Ward. Even daarna kreeg Hercules een vrije trap te nemen. Cas reageerde razendsnel en hij stuurde Sander diep. Die legde klaar en scoorde (zie boven) en brak hiermee de ban. En besliste daarmee ook de wedstrijd. Want het restant werd makkelijk uitgespeeld. Hercules wist niet verder afstand te nemen, VVJ probeerde het wel maar was niet heel dreigend. Rob liet op het eind nog wel even zien dat hij bij de les was door goed uit te komen bij een diepe bal, maar daar hield het ook wel op.

Dus werd er afgeblazen na een stormachtig duel (eigenlijk was het onverantwoord om te spelen, eerlijk gezegd). Met een terechte winnaar in een altijd lastig potje ‘burenruzie’. Weer een klus geklaard. Op naar het dak van IKEA dan maar. Faja Lobi wacht komende week. Het is niet te hopen dat er dan weer zoveel wind staat. Maar ook zonder dat, zullen we onze handen weer vol hebben. Als u zorgt dat u om 14.30u uitgewinkeld bent, kunt u er getuige van zijn.
Frank van den Heuvel