Zaterdag 1 doet wat het moet doen

Datum: 27 november 2018
Wedstrijd: Austerlitz 1 - Hercules 1
Uitslag: 0 - 1
Winnen in Austerlitz dus. Maar helaas ook niet meer dan dat want goed was het niet allemaal wat Hercules liet zien in de grijze waterkou. Dat het toch goed genoeg was, lag aan het verschil in voetballend vermogen tussen beide ploegen. Want bij vlagen was wel degelijk te zien wat de ploeg aan mogelijkheden heeft. Bijvoorbeeld bij het beheerste (van Pim moest ik schrijven: gedecideerde) afronden van Sander die een balletje van Oussama prachtig tot doelpunt promoveerde en daarmee het sterke begin en het openingsoffensief van de bezoekers bekroonde. Want vanaf de aftrap toonde Hercules zich gretig en moest de keeper al snel handelend optreden (iets wat hij de hele wedstrijd verder goed volhield) bij de opeenvolgende aanvallen.

Ook na de voorsprong drong Hercules aan, in een poging om de stand verder op te hogen. Dat lukte niet en langzaam zag je Austerlitz beter in het spel komen. Met heel hard werken, gedisciplineerd spelen en een forse dosis fysieke inzet drongen ze steeds meer aan en ontstond het gevoel dat er mogelijk iets te halen zou zijn vandaag. Daarvoor had echter hun vizier richting het doel heel wat scherper afgericht moeten zijn. Nu strandden hun pogingen steevast, feitelijk nog voordat er echt gevaar kon ontstaan. En als ze de richting van het doel al vonden, was daar nog altijd Olaf die zijn territorium meer dan schoon hield.

Hercules had zichzelf moeten belonen maar waar eerst nog pech een rol speelde (en de paal een prachtige schuiver van de teruggekeerde Jules in de weg stond), was het vlak voor rust Gerrit die de lengte van de (best lange) keeper verkeerd inschatte waardoor zijn subtiele lobje net geen hoogte genoeg meekreeg. Waarmee de thee werd gehaald met de nog altijd kleine voorsprong.

De tweede helft leek wat op de eerste maar dan met alles net wat intensiever. Alleen wel zonder doelpunten. Die hadden er best kunnen komen want al meteen in het begin waren er meerdere grote kansen voor Hercules. Sander had iets teveel tijd nodig, Rutger gleed uit terwijl hij perfect was weggestuurd, even later aarzelde hij te lang, Insa stichtte als vanouds gevaar met een ingooi en Sander had absoluut een penalty verdiend toen hij gevloerd werd in de 16 (dit werd achteraf bevestigd door de trainer van de tegenpartij) maar de scheidsrechter liet doorspelen.

Tom had toen Rafael al afgelost en wat later kwam ook Manuel in het veld voor Insa. Tussendoor waren er nog wat kansjes en mogelijkheden (van beide kanten) en werd de sfeer in het veld ietsje grimmiger. Austerlitz wond zich op over de beslissingen van de scheids en het vlaggen van de assistent (waarbij helaas ook de toeschouwers zich niet onbetuigd lieten. Dat hoort niet!) en ook de overtredingen werden hier en daar wat feller. Dat paste wel weer in het beeld van de wedstrijd want er werd met inzet en passie gestreden door beide partijen.

Nabor was de laatste wissel aan onze kant (voor Oussama). Hij kwam om nog wat meer druk naar voren te genereren en om te pogen het spel te verleggen naar de Austerlitz-helft. Dat lukte best aardig maar tot een doelpunt leidde het niet. De thuisploeg bleef ook proberen maar verder dan wat corners en een volledig mislukt schot vanuit een gevaarlijke positie kwamen ook zij niet. Waarna bij al invallende schemering het eindsignaal klonk en Hercules tevreden de warme kleedkamer opzocht. Na een op zich heel leuk potje voetbal (vooral voor de neutrale toeschouwers was het spannend en boeiend) waarbij het hoofd koel is gehouden en het resultaat vakkundig over de streep is getrokken. Waarbij de inzet ruim voldoende was maar de kwaliteit van het vertoonde spel (en vooral de afronding en het ‘doodmaken’ van de wedstrijd)) nog beter kan.

Dat is dan wel een mooie wake-up call voor de grote match van aanstaande zaterdag. Dan ontvangen we de trotse koploper SVM uit Maartensdijk. Met hun bij ons welbekende en geslepen trainer Kevin die vast al dagen wakker ligt om een goed strijdplan te verzinnen. Hij kan er op rekenen dat ook wij klaar zijn voor deze onvervalste topper.

Mis dit dus niet. Aftrap als vanouds om 15.00u op Sportpark Voordorp. Welk veld het wordt staat nog niet helemaal vast. Maar u vindt ons vermoedelijk toch wel.
Frank van den Heuvel