JO17-1: Op sloffen naar Halve Finale bekertoernooi

Datum: 07 maart 2018
Wedstrijd: SO Soest O17-1 - Hercules O17-1
Uitslag: 0-2
De vaste verslaggever van Hercules O17-1 verkoos een verblijf op Penang (studerend op een ideale locatie voor BPO?) boven een bezoek aan het bekerduel voor een plek in de halve finale. Soms krijgen de thuisblijvers geen gelijk, maar in dit geval was het warme Penang waarschijnlijk prettiger dan het toch wat koude Soest.

Bovenal viel er qua voetbal weinig te genieten. Dat had voor een groot deel te maken met de instelling van de thuisploeg, dat er alles aan deed om de schade zoveel mogelijk te beperken. De coach had kennelijk veel ontzag voor zijn tegenstander en had zijn ploeg met zeer defensieve instructies het veld ingestuurd. Dat mag natuurlijk en het is ook geen schande, maar je kreeg als toeschouwer niet de indruk dat Soest van plan was om te gaan stunten om een plek in de halve finale af te dwingen. Aanvallen werden door de twee eenzame spitsen uitgevoerd, slechts af en toe ondersteund door een aansluitende middenvelder.

Hercules-coach Kevin had al gerekend op dit defensieve concept en had snode plannen met een concept dat ook met zijn aanvoerder uitvoerig werd voorbesproken. Of die plannen helemaal uit de verf kwamen? Op rechts lukte het vrij aardig om Robin over de flanken te laten opstomen. Op links lukte dat toch minder, ook omdat Jack toch beter functioneert in de kleine ruimte en ervan houdt duels uit te vechten op het middenveld. Verder werd toch wat al te vaak de lange bal gehanteerd, wat niet de kwaliteiten op het middenveld optimaal naar boven haalt.

De wedstrijd in Soest was ook de wedstrijd om op tijd bij aanwezig zijn. Toeschouwers die niets vermoedend na 5 minuten kwamen aansloffen, hadden de hoogtepunten van de eerste helft al gemist. Hercules ging namelijk flitsend van start: middels een mooie pass van Justus kon Tim de verdediging voorbijlopen en een strakke voorzet afleveren aan Victor. Die twijfelde niet en prikte de bal achter de keeper, 0-1. Ook laatkomers die ofwel door de hete thee danwel door een laat bezoek aan de WC niet op tijd waren, kwamen te laat om getuige te zijn van het hoogtepunt van de tweede helft (waarin de coach het aandurfde om sterspeler Mohammed te wisselen). Een halve aanval van Soest belandde bij Santos, die verrassend en heel strak uitschoot op Tim. Die kon de bal zo meenemen en op snelheid afstand nemen van de verdediging. Toch was de hoek nog lastig, dus een voorzet was wellicht een optie. Maar Tim haalde venijnig uit en de bal lag zo al weer snel in het goal, 0-2. Zo stelde Hercules de plek in de halve finale van het bekertoernooi veilig.

Want verder? Daan, Tom (later vervangen door Joris) en Bjorn konden in de verdediging de bal eindeloos naar elkaar toespelen zonder dat Soest aanstalten maakte om dit te verstoren. Dat Hercules niet meer kon scoren kwam ook door hun uitstekende keeper, die door de speaker van de thuisploeg (zo hij er was geweest) had kunnen worden uitgeroepen tot man of the match en zo de spreekwoordelijke kappers- of dinerbon verdiende.

Stefan Pieters
Stefan Pieters