Zaterdag 1: Dik gewonnen, niet tevreden

Datum: 20 november 2017
Wedstrijd: Hercules 1 - VIOD 1
Uitslag: 5 -0
Wedstrijdjes tegen zogenaamde laagvliegers zijn altijd gevaarlijk. Want je kunt er feitelijk alleen maar punten tegen verliezen en juist deze clubs zijn erop gebrand een goed resultaat neer te zetten tegen ploegen die hoog genoteerd staan. Toch kun je je feitelijk geen betere tegenstander wensen dan VIOD om de nog altijd aanwezige kater van het zure verlies tegen Elinkwijk van je af te spelen. Want juist nu kun je laten zien wat je in huis hebt en is er de mogelijkheid om frank en vrij je eigen spel te spelen en te werken aan het doelsaldo, het spelritme en je automatismen.
 
VIOD verdient alle complimenten voor de wijze waarop ze in het veld stonden zaterdag. Met inzet en motivatie, met een open en positieve speelwijze en, waar mogelijk, een drang naar voren, zelfs bij een groeiende achterstand. Ze hadden in mijn ogen dan ook minstens één doelpunt verdiend. Gelukkig voor Hercules waren ze echter erg slordig en gehaast in de afwerking. Dat deed Hercules beter, getuige de uiteindelijke 5-0 eindstand (dus niet 4-0 wat ten onrechte is doorgegeven op het digitale wedstrijdformulier).
 
Zoals ze uiteindelijk ook op alle fronten een maatje te groot waren voor de Tienhovenaren. Dat er, getuige de aanhef van dit verslag, dan toch nog aanleiding was voor ontevredenheid lag allereerst in het vertoonde spel (het was simpelweg niet goed genoeg) maar vooral ook in de opgelopen gele kaarten en de mate waarin de blauw-witten zich liepen te ergeren aan de jonge scheidsrechter die zeker niet alles goed deed maar die absoluut een degelijke wedstrijd floot (waarvoor hulde gezien zijn nog prille ervaring op dit niveau).
 
Kaarten wegens praten en mekkeren zijn altijd al irritant en onnodig maar als je je druk gaat maken om een verkeerd gegeven corner bij een 4-0 voorsprong en een kwartier voor tijd, heb je iets om over na te denken. Mede door dit soort akkefietjes ging de pot als een nachtkaarsje uit. Het weer was al niet best (het kwam met bakken uit de hemel op een gegeven moment), de sfeer en het vertoonde spel werden er ook bepaald niet beter op. Maar ook met tien man hield Hercules makkelijk stand en verzorgde het zelfs nog het slotakkoord. De vijfde en laatste goal viel zowat in het eindsignaal. Na een goed uitgespeelde aanval, dat dan weer wel.

Klus geklaard, dik gewonnen, iedereen heel gebleven maar een schorsing in de maak.

Nu weer een weekje vrij en dan op naar Lexmond voor de volgende krachtproef tegen de Lekvogels. Opnieuw een mooie testcase tegen een onbekende tegenstander die de competitie zeer goed begon maar die nu in zwaarder vaarwater lijken te zitten. 2 december, half drie is de aftrap van onze verste uitwedstrijd. Ik heb er al zin in. U ook?

Wedstrijdverloop:

Vanaf de aftrap start Hercules fel en gedreven. Na drie minuten onderschept Jules, hij stuurt Mickey, die zet voor. Gerrit controleert prima en drukt droog af. 1-0. Droomstart! Hercules blijft sterker maar kan niet doordrukken. Pogingen van Rutger, Mickey en Mark. Even schrikken als VIOD doorkomt na twee missertjes achterin. Schot gaat naast. Tom bedient Mark maar die aarzelt net even te lang zodat de keeper redt. Corner nodig achterin. Wordt maar net naast gekopt. Mooie aanval via Sander, Gerrit en Mark. Loopt corner. Sander heeft overtreding nodig op middenveld. VIOD nogmaals gevaarlijk. Sander gaat diep. Gerommel voor de goal. Mickey tikt netjes binnen. 2-0. Eindelijk! Gedoe in de 16. Hands? Jules ziet Mark. Hij weer Rafael. Zet niet genoeg door. Mark stuurt Cas. Sterk maar weer net niet. Mickey neemt snelle inworp op Sander. Nu is Rutger net niet succesvol. Mickey nogmaals op Sander. Gerrit haalt er een corner uit. Jules kopt naast. VIOD geeft mooie voorzet. Niemand om in te koppen. Rutger door op links. Gerrit wordt buitenspel gegeven. Terecht? Sander onderschept en probeert. Naast. Sander nu van afstand. Gerrit pakt rebound. Net over.

Rust.

Insa komt keepen voor Kris, Bart komt voor Rafael. Beeld blijft gelijk: Hercu dringt aan, spel op helft VIOD, kansen blijven komen. Aanval VIOD. Insa pakt. Frank over links. Voorzet net te hard. Mark controleert goed. Mickey net over/naast. Rutger gestuit. Kopt uit vrije trap net naast. Prima aanval. Mickey schiet over via de lat. Schot van afstand Sander. Geklooi achterin. VIOD komt door maar is machteloos voor de goal. Jules op Gerrit. Die komt prima los maar keeper redt. Gedoe op het middenveld. Blessure VIOD? Niet gefloten. Mark zet door en haalt droog uit. 3-0. Rutger is lastig. Overtreding nodig. Mark neemt en schiet zijn tweede raak. 4-0. Gerrit prima op Rutger. Mark nu net niet. Gedoe over al dan niet corner. Gerrit geel wegens praten. Houdt zijn mond nog niet en kan vertrekken. Ook Cas gaat even later op de bon wegens mekkeren. Zonde! Hercules blijft aanvallen maar de sfeer is weg en de pot bloedt dood. Mark zet door op achterlijn en bedient Mickey. Binnengetikt maar afgekeurd. Wegens buitenspel maar dat lijkt onmogelijk. Insa gaat op avontuur in zijn eigen strafschopgebied. Gek en gevaarlijk. Nabor komt voor het laatste stukje in de plaats van Mark. Die kan zich nog even flink uitleven en sticht meerdere keren gevaar. VIOD komt nog één keer ver door. Tom kopt corner. Sander goed, Mickey kan niet afronden. Tom goed. Op Sander, naar Nabor, voorzet. Rutger is precies op tijd. 5-0.

Scheids fluit af. Klaar.
Frank van den Heuvel