Mail naar redactie Afgelastingen Programma

Hercules boekt verdiende zege op HBS

04.03.2019

Hercules heeft zondag goede zaken gedaan door met 5-0 te winnen van hekkensluiter HBS. Door de zege staat Hercules weer boven de degradatiestreep. 

Zo kan het dus ook. Vanaf het eerste fluitsignaal zagen we een gretig Hercules dat tegenstander HBS duidelijk maakte dat er deze middag niets te halen viel op Voordorp. HBS maakte geen sterke indruk, maar het zou het spel van Hercules tekort doen om de eclatante zege te wijten aan het onvermogen van de tegenstander. Hercules swingde, toonde weer lef en beleving. Vooral aan dat laatste ontbrak het de voorbije weken. Na de zeperd in Volendam van vorige week was Hercules in zwaar weer beland. De ploeg van trainer Jochem Twisker stond nu echt op een plek die aan het einde van het seizoen verplicht tot promotie-degradatiewedstrijden. De media besteedden aandacht aan de penibele situatie en ook Jochem Twisker hield de selectie nog een keer de spiegel voor. 

Niet zonder effect, want het kwartje leek gevallen bij de jonge selectie, maar vooral bij de routiniers van wie we de laatste weken te weinig zagen. Kees van Buuren en Jeffrey Vlug waren tegen HBS weer de routiniers die het elftal naar een hoger niveau tilden. Maar niet alleen de eerder genoemde spelers sprongen er in positieve zin uit. Vrijwel alle spelers haalden een dikke voldoende. Ritchie Steinmann maakte een betrouwbare indruk in de goal als vervanger voor de geblesseerde Fons Mulder. Matthijs Blijham heerste achterin, Omar El Ghazouani draaide zijn tegenstander geregeld zoek, maar het was vooral Nathan Bijl die alle ogen op zich wist gericht. Na een jaar blessureleed maakte Bijl, in de winterstop overgekomen van Lienden, zijn rentree in de hoofdmacht van Hercules. Nathan toonde meteen waarom hij zo broodnodig is in deze ploeg. We zagen Bijl jagen, draven en verdedigen zoals we hem kennen uit zijn beste jaren bij Hercules. De power van Bijl werkte als doping voor de overige spelers. Door het gejaag van Bijl kreeg Jeffrey Vlug opeens meer tijd en ruimte om te doen waar hij goed in is. Vlug hoefde zelf aanzienlijk minder meters te maken met Bijl aan zijn zijde. Daardoor kon Jeffrey weer het spel verdelen, met pasjes strooien en ploeggenoten beter laten spelen. 

In de tiende minuut werd de overmacht van Hercules beloond. Een voorzet werd door de Haagse doelman Nick Hasper in eerste instantie weggewerkt, maar de rebound van Conner Blöte belandde snoeihard onder de lat in het doel. Hercules bleef na die snelle openingstreffer heer en meester en liet HBS geen moment in de wedstrijd komen. In minuut 25 reageerde Tyrone Fonville alert bij een misverstand in de Haagse defensie. Het stond 2-0; een weelde die we lang niet meer hadden mogen beleven. Voor rust had Hercules de derde kunnen maken en de wedstrijd al in het slot kunnen gooien, maar dat gebeurde niet.

Na de thee zagen we HBS iets brutaler voor de dag komen, maar echte kansen wisten de Kraaien niet te creëren. Het was wachten op de genadestoot die Hercules de Hagenaars ging toedienen en die kwam er. Jeffrey Vlug krulde de bal van net buiten de zestien magistraal in de kruising. Met zijn wonderschone doelpunt nam Vlug sportieve revanche voor de mindere weken die eraan voorafgingen. Wie dacht dat Hercules het na die derde goal rustiger aan ging doen, had het mis. De ploeg bleef gretig op zoek naar meer en werd daarvoor beloond. Jeffrey Vlug verzilverde een kwartier voor tijd een penalty en bracht de stand op 4-0. Het slotakkoord was voor de ingevallen Walid Ould-Chikh. Met hulp van de alerte ballenjongen die het leer razendsnel aangaf, kon Walid de ver voor zijn doel gepositioneerde Haagse keeper verschalken. Walid bedankte de ballenjongen na zijn doelpunt; een mooi gebaar.

Het bleef bij 5-0; een heerlijke overwinning waarin Hercules liet zien dat het tot veel in staat is als er vanaf de eerste minuten gretig en geconcentreerd wordt gevoetbald. De oorlog is nog niet gewonnen, maar deze cruciale slag zit in de pocket. Hercules is door de zege naar de 12e plek geklommen en kan volgende week Westlandia voorbij als die ploeg op bezoek komt.       

   Terug naar overzicht