Mail naar redactie Afgelastingen Programma

Amateurclubs zijn eensgezind: Geen extra instroom jong BVO’s, de KNVB gaat terug naar de tekentafel m.b.t. de opzet van de voetbal pyramide.

29.06.2017

Amateurclubs zijn eensgezind: Geen extra instroom jong BVO’s, de KNVB gaat terug naar de tekentafel m.b.t. de opzet van de voetbal pyramide.

Woensdag 28 juni j.l. waren alle verenigingen uit de hoofdklassen samen met de tweede – en derde divisionisten aanwezig in Zeist.

De inzet was om enkele besluiten van de bondsvergadering van 21 maart jl. uit te leggen en te toetsen met een doorkijk naar de competitie-indelingen voor seizoen 2017-2018.

Met name om het besluit van de instroom van nog eens 8 beloftenelftallen (jong BVO’s) was veel te doen. Het besluit uit de bondsvergadering luidt als volgt:

Eenmalige instroom van 8 beloftenelftallen per seizoen 2018/’19:

· Instroom vindt plaats op 3e divisie (2 teams) en Hoofdklassen (6 teams);

· Creëren van een aparte poule met beloftenelftallen, met jaarlijkse promotie/degradatie van (2) teams van en naar deze poule.

 

In een grote zaal met ruim 100 aanwezigen bleek al snel dat alle amateurclubs unaniem tegen dit besluit van de bondsvergadering zijn. Een zelden vertoonde eensgezindheid in het toch vaak verdeelde zaterdag – en zondag amateur landschap. De boodschap aan Jan Dirk van der Zee was dan ook overduidelijk.

Het spelen tegen belofteteams brengt het amateurvoetbal niets. Geen ambiance, een compleet ander belang en insteek, andere tuchtrecht van toepassing, eindeloos andere spelers opstellen en ook gederfde inkomstenzijn de grootste bezwaren. Vanuit de BVO’s gezien wil men heel graag tegen ons spelen om zodoende hun talenten veel weerstand te kunnen bieden. Welnu; wij zijn niet op aarde om weerstand te bieden aan beloftes van BVO’s. Wij meten onze krachten liever tegen ‘vlaggenschepen’ van andere amateurclubs.

Enquêtes van de CVTD (Commissie van Tweede en Derde Divisies)en van de KNVB zelf wijzen hier ook op. Ruim 90% ven de amateurclubs geeft aan liever niet tegen beloftes te spelen.

In een uiterst beschaafde en constructieve vergadering (ook dat mag gezegd!) heeft jan Dirk aangegeven dat hij er voor de amateurclubs is en dat hij dit geluid dus mee terugneemt naar de ledenraad en BVO’s. Het bondsbesluit gaat dus niet door voor seizoen 2018-2019. Aan de opzet van komend seizoen veranderd niets.

Er is duidelijk uitgesproken dat er weeffouten met grote gevolgen in het design van de pyramide zitten. De ongewenste vermenging van zaterdag – en zondag competities maar meer nog überhaupt de aanwezigheid van beloftenelftallen in de pyramide, hetgeen bovenop de eerder genoemde bezwaren allerlei complicaties geeft met de P/D (promotie / degradatie)regeling.

Samen hebben we met onze directeur amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee, afgesproken dat er terug gegaan wordt naar de tekentafel om met alle partijen het ontwerp van de pyramide te analyseren ten einde met een nieuwe vorm te komen waar ieder zich in kan vinden.

Hoe dat verder gaat gaan we heel scherp in de gaten houden.Terug naar overzicht