Agenda

Zaterdag 1: Het venijn zat in de staart. Met een verdiend punt als beloning

11 maart 2022

Ergens in de tweede helft zei ik op de bank dat dit zo'n typische 1-0 wedstrijd was. Omdat de ploegen aan elkaar gewaagd waren, er slordig en in een hoog tempo werd gespeeld maar ook omdat het nog niet zo makkelijk was om het net te vinden. Ik bedoelde en hoopte natuurlijk dat het een 0-1 wedstrijd zou worden. Daar was ook alle kans op want gezien de kansenverhouding (met name in de eerste helft) was het eerder Hercules dan Brederodes dat recht had op een voorsprong. Alhoewel beide ploegen hun mogelijkheden hebben gehad en het dus bij rust zowel 0-3 als 2-0 had kunnen staan.

Maar een minuut of 10 voor tijd dreigde ik toch gelijk te krijgen toen de gastheren op een wat bijzonder manier uiteindelijk de leiding namen. Hierbij speelde de scheids een opvallende rol. Want hij liet in eerste instantie (prima) doorspelen na een overtreding omdat er voordeel ontstond voor Brederodes. Hun spits dacht slim te zijn door een overstapje te maken in de hoop en de verwachting dat er achter hem een buitenspeler op zou duiken in kansrijke positie. Duidelijk een bewuste voortzetting van het spel dus. Voordeel gegeven, voordeel genomen.

Zijn opzetje mislukte echter omdat zijn kompaan de bal niet aan zag komen en deze dus simpel over de achterlijn hobbelde. Jammer maar helaas zou je denken. Maar de leidsman zag het anders. Hij interpreteerde de actie van de spits als het vrijwillig afwijzen van het voordeel en gaf dus alsnog een vrije bal. En dan zul je altijd zien dat hieruit een doelpunt volgt. In de kluwen van spelers voor het doel kon Olaf niet voldoende ingrijpen en dus verdween de bal in de bovenhoek.

Een domper voor de Herculanen maar ze toonden toch nog hun veerkracht. Wouter werd gewisseld voor Wouter (!) en alles ging op de aanval om nog één punt te redden. Het bleek een goede wissel want het was heer Kenemans die in de 88e minuut met een leep passje Nabor vrij veld gaf. Die zette de brommer aan, bleef toch koel en beheerst en verschalkte de Vianense keeper met een droog en hard schot, laag in de hoek.

Na nog een groot aantal zenuwslopende minuten blessuretijd, met daarin zelfs nog mogelijkheden voor beide partijen om met de winst te gaan lopen, werd er afgefloten en resulteerde de inhaaldinsdag in een gelijkspel. Een uitkomst die recht deed aan de wedstrijd en waar iedereen vrede mee kan hebben.

Brederodes is een goede, stugge, maar makkelijk voetballende ploeg die zeker in de omschakeling snel en gevaarlijk is. Hercules was degelijk, speelde gretig met passie en veel inzet maar ging niet medogenloos genoeg om met de gecreëerde en geboden kansen. En was ook wat slordig in de balbehandeling. Al met al meer een spannend dan een heel goed potje voetbal. Maar vermakelijk was het zeker. En leerzaam ook.

Zaterdag wacht de volgende klus alweer. Nu gaan we uit naar DVSU. Ik verwacht een vergelijkbare strijd en atmosfeer want tegen de ploeg uit Lunetten is het altijd close en spannend. We trappen af om 14.30u.

Frank van den Heuvel

Copyright © 2023 USV Hercules
crosschevron-down