Agenda

OPROEP

1 november 2020

Buurtteams Utrecht, Beter Thuis, Uzelf en Hercules hebben met elkaar de ambitie geformuleerd om van Utrecht Noordoost de meest Beweegvriendelijke wijk van Utrecht te maken. Hiermee willen we wijkgericht op een preventieve manier bijdragen aan gezond en vitaal ouder worden. We sluiten daarbij aan op het nationale belang om meer te gaan bewegen, bij de stedelijke ambitie van Utrecht, stad van gezond stedelijk leven voor iedereen en bij de ambitie van het regionale netwerk Health Hub “Iedere Utrechter gezond en gelukkig in 2030.” 

Op dit moment voeren we gesprekken met diverse organisaties, ondernemers en inwoners in Utrecht Noordoost om te kijken of er draagvlak is voor deze ambitie en hoe deze met elkaar te verwezenlijken.

Hier willen wij ook bezoekers van De Derde Helft en vrijilligers of trainers van Hercules bij betrekken met een hele specifieke vraag. Een van de partners van de Beweegvriendelijke wijk is Sprekend de Buurt.

Sprekend de Buurt verzamelt verhalen van buurtbewoners over verschillende thema’s. Deze gaan bijvoorbeeld over de lokale geschiedenis of iemands favoriete plekje in de buurt. Aan de hand van de thema’s maken buurtgenoten met elkaar het verhaal van de buurt en ontstaat er een bijzondere vertelling dóór en vóór buurtbewoners.

Via de 'Sprekend de Buurt'-app worden de buurtbewoners uitgenodigd hun verhaal in te spreken. Deze verhalen, verspreid in de buurt, worden zichtbaar op een kaart. Door met je smartphone naar het fragment te lopen is het verhaal te beluisteren. Zo ontstaat er een persoonlijke en authentieke audiotour door de buurt.

Sprekend de Buurt is ontstaan vanuit de observatie van de kunstenaars dat buurtgenoten elkaar niet of niet goed kennen en weinig van elkaar weten. Met dit initiatief willen zij bijdragen aan het contact en de verbinding tussen buurtgenoten.

Voor de pilot in Voordorp zijn wij op zoek naar bewoners, organisaties en instellingen die ambassadeur willen zijn voor dit project en als eerste hun verhaal willen vertellen en delen. BIj deze benaderen wij jullie met de vraag of een van jullie hieraan deel zou willen nemen en ambassadeur zou willen zijn. Jullie kennen de wijk goed en hebben vast veel verhalen te vertellen. Informatie hierover vind je hier: https://incluzio.nl/var/downloads/var/mediamanager/files/Initiatief%20Sprekend%20de%20Buurt%20in%20Voordorp.pdf

Copyright © 2023 USV Hercules
crosschevron-down