Op dit moment ben ik werkzaam als docent Omgangskunde op het Sport College, Utrecht. Locatie: stadion Galgenwaard. Daar ben ik coach van 18 - 20-jarigen, geef Burgerschap, evenementorganisatie en sportvaardigheden. Hiervoor was ik (terugrekenend) 3 seizoenen werkzaam voor Ajax en 4 seizoenen voor FC Utrecht. Voordat ik naar FC Utrecht ben gegaan ben ik trainer bij USV Elinkwijk en CDW te Wijk bij Duurstede geweest. Het voetbalseizoen zie ik echt somber in. Ik verwacht niet meer dat we voetballen dit seizoen. Op naar een mooi 2021-2022!
Waarom ben je naar Hercules gekomen?
Er zijn een aantal factoren die een rol gespeeld hebben. Om bij het begin te beginnen: Mijn contract bij Ajax liep af, dat wist ik al een tijdje en ben daarom met vier andere profclubs in gesprek gegaan. Dit is om verschillende redenen op niks uitgelopen. Een vriend van mij, Colin Broers, die in het eerste van Hercules speelde vertelde goede verhalen over de club. Ik las over de vacature van onder 21 trainer en nam contact met Erik Bosma op. Met hem heb ik bij Elinkwijk samengewerkt. Hij heeft mij aan René en Werner voorgesteld.
Wat viel je op aan Hercules?
Mooi niveau van de O21 competitie; wat echt een enorme uitdaging zou gaan worden! Goede gesprekken met René en Werner gehad en gaven aan mij heel graag te willen hebben. Dat voelde gelijk goed. O21 team is een volwaardige selectie en geen tweede elftal. Later viel mij de familiaire sfeer binnen de club op, ik voelde mij direct thuis!
Hoe kijk je aan tegen huidige onder 21 competitie?
De O21 competitie is een fantastische manier voor Hercules om zich te meten met op dit moment grotere amateur en profclubs. Als O21 goed presteert dan is dit voor de gehele vereniging goed want clubs vanuit het hele land zien dit. Daarnaast is het voor de spelers een enorme stap omhoog. Dat hebben zij aan het begin wel een beetje onderschat. Logisch ook als alles in de O19 gemakkelijk verloopt. Maar nu speel je tegen spelers die een profcontract hebben bij Cambuur en Eindhoven of spelers die de gehele jeugdopleiding bij een BVO doorlopen hebben. Zij zijn gewend 4 á 5 keer per week te trainen, op een enorm hoog niveau.
Hoe vind je dat het tot nu toe gaat (wat viel mee en wat tegen)?
Het is met pieken en dalen verlopen. Dat was ook mijn verwachting en ik heb dit ook als een proces gezien. Voor zowel de vereniging als de spelers is dit een nieuwe en mooie stap op een hoger niveau. Iedereen heeft tijd nodig om aan dit niveau te wennen. Jammer genoeg hebben we niet het gehele seizoen gehad om ons verder door te ontwikkelen en te laten zien hoe wij als team gegroeid zijn. Hoogtepunt voor mij is De Treffers uit: waar we 5 minuten voor tijd de winnende maken. Maar dat is maar een klein stukje voor mij die dag. Ik zag een vechtmachine, ik zag vuur in het ogen van de jongens. Ik wist dat het goed ging komen, heb dit ook meerdere keren tegen Sven gezegd tijdens de wedstrijd. Ik voelde een beleving bij de spelers die ik nog niet eerder gezien of gevoeld heb. Het mooie is dat hun strijd en teamwork uiteindelijk beloond werd. Qua resultaat en spel was de eerste wedstrijd Eindhoven uit een diepte punt, maar ook een wake up call voor iedereen dat dit een ander niveau is en wij als team gas moeten geven om aan te haken.
Hoe kijk je aan tegen corona en welke aanpak sta je voor?
Het lastige aan Corona is de onzekerheid. We weten niet wanneer we mogen trainen en spelen. Normaal gesproken weet je als trainer wanneer de eerste competitiewedstrijd van het seizoen is en reken je van daaruit terug hoeveel weken voorbereiding er nodig zijn om de eerste wedstrijd als team te presteren. We weten nu niet wanneer we mogen spelen en trainen. Daarom kijken wij bij Hercules ook naar volgend seizoen en zijn we bezig met de selecties en hoe we spelers van de bovenbouw nog beter op kunnen leiden voor uiteindelijk het eerste elftal of hoger.
Wie is je favoriete viroloog?
Haha. Enorm veel respect voor Diederik Gommers. Vooral hoe hij met Famke Louise omging bij Jinek door van tegenover elkaar naar 'samen' te gaan.
Ga je als trainer altijd uit van een vast systeem (zoals het 4-3-3 van Cruijff) of ga je af op wat club wil of laat je systeem afhangen van spelers?
Ik kijk altijd naar welke kwaliteiten er binnen de groep zitten. Als team moet je gezamenlijk een wapen hebben, zonder wapen ben je overgeleverd aan de goden. Voorbeeld: Kijk naar Tottenham van Mourinho, een selectie die minder kwaliteit heeft dan de teams om hen heen, ook minder budget overigens. Zij hebben als wapen: Omschakelen van verdedigen naar aanvallen (counter), dit doen zij verschrikkelijk snel en is kenmerkend voor Mourinho. Een ander voorbeeld wat ik vaak voor mijn spelers gebruik is Leeds United onder Bielsa. Hun wapen is: Rennen en Vechten, er is geen team dat harder en beter samenwerkt dan zij. Zeker na het verliezen van de bal (omschakelen van aanvallen naar verdedigen) Dat moet ook, zeker als je individueel minder kwaliteit dan de tegenstander hebt. Ik ben dus altijd op zoek naar een gezamenlijk wapen binnen het team en probeer onze bedreigingen (iets waar we slecht in zijn) zo veel mogelijk te maskeren. Voorbeeld: Advocaat zet geen hoogdruk met Feyenoord, waarom? De laatste linie is erg traag; dan kun je beter lager verdedigen. Ik heb altijd een uitgangspositie, bijvoorbeeld K-4-3-3. Dit kan echter binnen aanvallen, verdedigen of omschakelen er anders uitzien. Het systeem verscheelt dus per teamfunctie. Belangrijker vind ik een aantal uitgangspunten binnen de teamfunctie. Bijvoorbeeld 'Dynamisch' binnen aanvallen. Stil staan of op je positie blijven wanneer wij aanvallen is voor mij een doodzonde. Met deze uitgangspunten hoop ik de spelers houvast te geven binnen hoe wij als team willen spelen. Hoe beter wij als team deze uitgangspunten uitvoeren, hoe groter de kans op een overwinning. Het is dus altijd streven naar perfectie binnen onze speelwijze.
Welke trainers volg je en ben je ook groot fan van full press voetbal?
Ik volg een aantal trainers, ik zal kort aangeven welke:
Sjors Ultee, waarom? Samengewerkt bij FC Utrecht en één van de eerste trainers in NL met een niet profachtergrond binnen het betaalde voetbal. Hij heeft mij op meerdere vlakken geïnspireerd, daar ben ik hem altijd dankbaar voor geweest. Bielsa, waarom? Speelwijze past bij wie ik ben en waar ik als trainer voor wil staan. Aanrader om te bekijken. Ton Boot, waarom? Bij Ajax een presentatie van gehad en daarna met hem in gesprek mogen gaan over het vak coach zijn. Enorm inspirerende man die een volledig eigen visie heeft. Zijn boek is een aanrader voor elke coach! Ten Hag, waarom? Vernieuwend bij zowel FC Utrecht als Ajax. Heb wekelijks zijn trainingen bij FC Utrecht en Ajax bekeken. Continue bezig met ontwikkeling van de club, het team en individu. Elk detail is belangrijk voor hem. Bij FC Utrecht gooide hij bijvoorbeeld alles op de schop waardoor mijn collega's en ik van een mooie kantoorruimte naar de oude, muffe kantine van Odin moesten om daar te werken. Aan het begin hem vervloekt maar daarna alleen maar waardering en ingezien waarom hij zo standvastig is geweest. Alles om FC Utrecht naar een hoger niveau te tillen.
Heb je een favoriete club in het betaald voetbal?
Misschien wel de lastigste vraag, laat ik het zo beantwoorden: als kind opgegroeid als Ajaxfan, door de manier van spelen en de fantastische spelers die daar speelden. Daarna werkzaam bij FC Utrecht geweest en daar de sfeer en beleving geproefd. Sindsdien is mijn droom: als trainer in de Galgenwaard komen.
Waar sta jezelf over een jaar of 10?
In de Galgenwaard 😉
Hoe heb jij je tijd gevuld in voetballoze periode nu de trainingen tot soms wel half 11 zijn weggevallen?
Haha. Eerder starten en tot half 11 trainen is nieuw bij Hercules en dat zorgt soms voor gefronste wenkbrauwen bij mensen in de omgeving. Dat snap ik want vaak zijn nieuwe dingen raar. Dit heb ik echter nooit bij mijn spelers zo ervaren. Soms vragen ze mij zelfs om nog even door te mogen trainen. Ik geloof er wel in dat wij als club vooruit moeten om op een hoger niveau te komen, langer en intensiever trainen zijn daar onderdelen van. Over je eerste vraag: Ik heb veel bord en kaartspellen met vrienden gespeeld. Risk en Toepen zijn wel favorieten daarin.
Heb je nog suggesties voor de jongens om coronavrij te voetballen?
Vroeger speelde ik vaak 'doelen', twee goals tegenover elkaar en dan 1 tegen 1. Dan ben je keeper en spits in één.
En natuurlijk de hamvraag, wie is er beter Maradona of Messi.
Om twee redenen kies ik voor Messi: statistisch gezien beter dan Maradonna (meer goals en assists) en een beter voorbeeld voor kinderen dan Maradonna als het gaat om topsporter zijn. Hopelijk hoef ik dit over 20 - 30 jaar niet te corrigeren? 😉
Ton van Rietbergen