Zaterdag 1 wint nu wel van Culemborgers

Datum: 27 september 2020
Wedstrijd: Focus'07 1 - Hercules 1
Uitslag: 0-2
Supergoed was het zeker nog niet op het altijd winderige sportpark in de Culemborgse buitenwijk Parijsch, maar het was al wel een stuk beter dan de week ervoor en het resultaat was dan ook een degelijke uitoverwinning tegen Focus. Een zege die verdiend was en feitelijk niet echt in gevaar is geweest (ondanks een slotoffensiefje van de thuisclub met een door de wind gedragen zwabberbal die zomaar binnen had kunnen vallen), maar die al veel eerder veilig gesteld had moeten worden en die ook hoger had kunnen uitvallen. Dat neemt het prettige gevoel niet weg dat het resultaat van vorige week tegen die andere club uit dezelfde plaats (ik zal de naam niet niet noemen want de beide clubs liggen elkaar niet echt, als ik het goed begreep; ze behoren in ieder geval niet tot elkaars Vriendenschaar zullen we maar zeggen) een valse start was die gelukkig een prima vervolg heeft gekregen. Een eerste stap omhoog dus, die vooral smaakt naar meer.

Hercules begon met wat tegenslagen aan het duel. Want nadat eerst de reservekeeper had moeten afzeggen (een mosselmaaltijd op vrijdagavond is niet altijd een goed idee), viel vervolgens Mark in de warming up uit met een liesblessure. Gelukkig is de selectie breed dus kon hij met een gerust hart vervangen worden door Gerrit die zijn plek op de bank met alle plezier achter zich liet.

De start was sterk, er was meteen gevaar voor het Focus-doel via Mitch vanaf rechts en een voorzet van de andere kant van Jules. Beiden weggestuurd door diepe ballen van achteruit van Pim en Maties. Focus deed een speldenprikje terug, met name via een vrije trap vanaf 20 meter, die echter keurig door Olaf werd verwerkt. Vervolgens zakten de bezoekers iets in met als gevolg dat er ruimte in de diepte kwam. Dat leverde vooralsnog niet meer op dan een paar vrije trappen van gevaarlijke afstand maar Mike had zijn vizier dit keer iets minder scherp afgesteld, dus eindigden zijn harde schoten in de muur.

Weer deed Focus wat terug toen ze via een uitbraak een afstandsschot over zagen gaan (omdat er niet gefloten werd voor een overtreding die eraan vooraf ging). Mitch was vervolgens heel dicht bij de openingstreffer toen hij werd weggestuurd na een wereldbal van Pim, hij de bal perfect controleerde en meteen afvuurde maar het schot zag afketsen op de vuisten van de keeper (die dus ook in stijl deze prachtige aanval met een prachtige redding afsloot).

Achterin viel op dat Max een paar rotklusjes op moest knappen (bijvoorbeeld vanwege net te kort gepeelde passes) en dat hij zich daarbij kranig weerde. Gelukkig voor hem en het team ging het steeds net goed. De tijd begon te dringen maar voor de rust werd er toch niet meer gescoord, ondanks een paar kansjes (de keeper roeit de bal net vóór Mitch weg, een schot van Mike smoort in de mêlee en de broers lopen elkaar een beetje in de weg bij een kopkans).

Hercules scoort helaas wel bij de wat warrig leidende scheidsrechter, die gele kaarten toont aan Nabor (op zich terecht) en Maykel (beetje overdreven). Dus werd de kleedkamer opgezocht met dezelfde stand als waarmee begonnen was (hetgeen overigens niet te zien was op het scorebord wat om niet geheel heldere redenen niet was aangezet).

Meteen na de rust was het wel raak! Vrijwel vanaf de aftrap belandde de bal bij Jules die Mitch vrij stuurde in de diepte. Die wist daar prima raad mee want hij omspeelde de keeper en wist uit een moeilijke hoek en tussen twee verdedigers door het net te vinden en zo de bezoekers op voorsprong te zetten. Na een minuut of tien zagen we het competitiedebuut van Luuk die Nabor kwam aflossen. Hij had er duidelijk zin in en was beweeglijk en gevaarlijk voorin. Een volgende kans was opnieuw voor Mitch die aangespeeld werd door Mike maar zijn schot werd deze keer door de keeper met de voeten gekeerd. Er was een claim voor vermeend hands (niet gehonoreerd) en er waren sterke momenten voorin (via Luuk, Luuk en Mike samen, Luuk nogmaals, de net voor Gerrit ingevallen Sander die misschien iets teveel wilde) maar ook achterin waar Olaf zich nu glijdend liet zien.

Daarna volgde een fase waarin Focus probeerde om iets te forceren. Pim moest ingrijpen ten koste van geel, Olaf moest een voorzet weg stompen, Jules gaf een corner weg. Ook Max maakte een foutje door zich de bal bij de achterlijn af te laten snoepen, maar Olaf kon ook dit gevaar onschadelijk maken.

Weer aan de andere kant nam Pim een ingooi op Mitch die een steek kon geven op Mike. Maar ook hij vond de keeper op zijn weg. Luuk dwong een corner af door goed druk te zetten maar de kopbal van Jules vond geen juist vervolg (de bal bleef ergens hangen in het doelgebied). Tom werd gebracht voor het laatste deel (ten koste van Mitch) en even leek het erop dat het nog spannend kon gaan worden omdat Focus nogmaals aanzette. De Herculesbank schrok nog het meest van het al eerder genoemde schot van afstand wat uit de verte zomaar binnen leek te vallen maar in de praktijk dus naast ging. Deze fase was onrustig van beide kanten en de thuisclub hoopte op meer.

Dat zat er echter niet in. Want nadat eerst Tom een beste kans kreeg (maar een stapje tekort kwam om goed af te kunnen ronden) was het Cas die sterk optrad en de bal onderschepte. Hij aarzelde niet en stuurde Mike weg. Die deed wat hij moest doen door beheerst af te leggen naar het midden waar de attent meegelopen Luuk voor de bevrijdende maar ook zeer verdiende tweede treffer zorgde. Mooi dat de heren dit in samenspel voor elkaar kregen. Want Mike had uiteraard ook voor eigen succes kunnen gaan maar hij koos voor de zekere weg en gunde zijn kompaan dus de treffer. Ik houd daarvan (alhoewel ik weet dat veel spitsen het niet met mij eens zullen zijn).

Hoe dan ook, de wedstrijd was gespeeld. Ondanks toch nog een gele kaart voor Jules (praten!) en een gevaarlijk momentje voor Focus (vrije bal die net naast ging). Eindstand 0-2, de punten kunnen mee naar Utrecht evenals de notie dat we een stap(-je) in de goede richting hebben gemaakt. Hopelijk lukt het om deze lijn volgende week door te trekken als OSM op bezoek komt in Voordorp. Aftrap om 15.00u op veld 2. Ervan uitgaande dan Corona geen roet in het eten gaat gooien. En dat weet je maar nooit in deze tijden.
Frank van den Heuvel