Zaterdag 1 komt slecht uit de startblokken

Datum: 20 september 2020
Wedstrijd: Hercules 1 - Vriendenschaar 1
Uitslag: 1 - 4
Alles was er klaar voor. De voorbereiding was in orde, de gretigheid op het trainingsveld spatte eraf, de motivatie was hoog en de wil om Kris bij zijn formele afscheid een cadeau mee te geven moest de kers op de taart worden. Hoe anders pakte dit alles echter uit. Want aan inzet en motivatie ontbrak het zeker niet maar het huidige Vriendenschaar bleek een stuk sterker dan vorig seizoen en ze leken ook al beter op elkaar ingespeeld. Ze zeiden dus simpelweg: Welkom in de derde klasse!. Dat is andere koek dan relatief makkelijke bekerpotjes tegen mindere tegenstanders. Aangevoerd door een sterke (en flink mekkerende) nummer 10, gesteund door een zeer felle nummer 7 (die regelmatig de grenzen opzocht en er soms overheen ging maar die wel voorop ging in de strijd en overal aanwezig bleek) en aangevuld door de overige spelers die streden voor elke meter, voor elkaar door het vuur gingen en die niet bang waren om flink uit te delen als dat nodig was.

En waar Hercules van plan was om meteen vol druk te zetten, bleek het dat de bezoekers hetzelfde voornemen hadden. En dus ontstond er een boeiend voetbalgevecht in een hoog tempo en met felle intensiteit. In de eerste fase waren er mogelijkheden aan beide kanten waarbij Olaf zich al snel moest onderscheiden bij een venijnig schot van de aanvoerder. Even later werd hij getorpedeerd door een veel te fel inlopende nummer 11 die er met geel nog genadig afkwam. Ook de nummer 7 deed zich flink gelden maar hij ging niet op de bon. De eerste goede mogelijkheid voor de thuisclub kwam toen Mike heel sterk zijn broer vond. Helaas kreeg hij de bal voor de verkeerde voet en ontbrak er kracht aan zijn schot. Waardoor de keeper kon oppakken.

Vrijwel meteen daarna brak Vriendenschaar door aan de andere kant. Maties moest fel verdedigen en hij probeerde met een sliding de bal te raken. Dat lukte maar de scheids vond dat hij ook de speler geraakt had en wees dus gedecideerd naar de stip. Tot afgrijzen van Maties maar tot genoegen van de bezoekers want die wisten wel raad met dit buitenkansje. Alhoewel Olaf nog aardig dicht in de buurt zat.

De rest van de eerste helft leverde Hercules wel wat kansjes op maar tot doelpunten leidde dit niet. Trainer Maykel zette al wel een wissel in, Ward kwam de ongelukkig spelende Pim vervangen. Het laatste wapenfeit was een lobje van wederom de nummer 10 wat echter in de handen van Olaf belandde.

De tweede helft bood op zich nog genoeg tijd en ruimte om de wedstrijd te doen kantelen. Hercules was nu sterker en feller en het probeerde de gelijkmaker te forceren. Vriendenschaar bleef ook dreigend en was een paar keer flink gevaarlijk voor het Herculesdoel. Max werd als verse kracht gebracht voor Jules en de druk van de thuisploeg nam toe. Dat leidde o.a. tot een omgekeerde situatie met de Maas-broertjes. Nu was het Mitch die Mike een kans bood. Maar ook hij kon helaas niet doordrukken.

En wat je in zo’n situatie vreest omdat het altijd kan gebeuren, was ook deze zaterdag het geval. Een soepele uitbraak door het midden leidde pardoes tot een tweede Culemborgse treffer. Zoiets mag feitelijk niet gebeuren maar gezegd moet worden dat de blauw-zwarten het prima uitspeelden.
Toch was het nog niet gedaan. Tom kwam als derde en laatste wissel voor Maties. Mike liet zich gelden door een vrije trap perfect binnen te schieten en zo de aansluitingstreffer te produceren. Waarbij het gevoel en het spelbeeld een gelijkmaker heel goed denkbaar maakten. Die leek er ook te komen maar uit een doorschietende corner voor het Vriendenschaardoel volgde een snelle uitval waarbij men twee tegen twee kwam te staan. De aanvaller zag zijn kans, hij zocht de overtreding bij Max. Die vond hij prompt en de scheids gaf opnieuw een penalty.

Wederom onberispelijk binnen geschoten (nu was Olaf kansloos) en de marge weer op twee. In de laatste minuut van de lange blessuretijd werd er vervolgens nog wat extra zout in de wonde gestrooid toen er uit een corner vrij gekopt kon worden waarmee de eindstand op 1-4 werd bepaald.

Al met al een geflatteerde maar ook terechte nederlaag tegen een goede tegenstander die dit jaar best wel eens hoge ogen kan gaan gooien. En een harde les voor de Voordorpers die nu weten dat er nog een flinke schep bovenop zal moeten willen ze echt gaan meedoen (zoals de ambitie is).

Gelukkig zijn er nog 23 wedstrijden om dat te laten zien. Te beginnen volgende week, uit tegen Focus. Een mooie uitdaging om in Culemborg te laten zien hoe het beter kan.

Het afscheid van trainer Kris had met dit resultaat een wat valse start. Maar eindigde gelukkig toch met een goed gevoel en een terechte plek in het zonnetje voor hem.

Dus nogmaals via deze weg: Kris, bedankt voor alles wat je voor dit team hebt betekend.

Olaf werd gekozen tot Man of the Match en mag naar kapper Mulder . Met dank aan Jan van de Brink voor het sponsoren van de bal. En aan Hendrik die dit keer de pupil van de week was.
Frank van den Heuvel