FC Lisse legt Hercules Jo19-1 op de pijnbank

Datum: 08 februari 2020
Wedstrijd: Hercules-FC Lisse
Uitslag: 0-8
In het jaar dat Johan Cruijff aartsvijand Feyenoord kampioen van Nederland maakte, verloor het ook met 8-0 van concurrent Ajax. Na de enorme nederlaag zaten alle spelers muisstil en geslagen in de kleedkamer. Het fenomeen stond toen op en zei ‘het zijn toch maar twee (nu drie) punten’. En na de formidable 4-0 winst tegen Go Ahead Eagles zat het er een beetje in. Onbewust sluipt er bij spelers en ook bij trainers en zelfs bij de schrijver van dit verslag een zekere nonchalance in. Je klopt een BVO ruim, zij het ook een tikje gelukkig maar dat vergeet je voor het gemak, en dan ga je er vanuit dat wedstrijd tegen een middenmotor gewoon gewonnen moet worden.
 
Maar zie bij Go Ahead Eagles gebeurt precies het omgekeerde want zo’n nederlaag als tegen Hercules gaat ze niet nog eens gebeuren en prompt kloppen ze mede-koploper Cambuur. In de voetsporen tredend van de legendarische nummer 14 zou ik zeggen ‘we staan nog steeds bovenaan en FC Lisse is er klaar voor om volgende week Cambuur pootje te lichten’. Maar dan moeten we wel deze wedstrijd en uitslag snel vergeten, want natuurlijk ging er veel fout. Te slap verdedigen, te trage opbouw, heel veel foute passes en een chronisch gebrek aan daadkracht voor de goal, maar dan doen we tegenstander FC Lisse toch echt te kort.
 
Zij speelden net als DVS 33 eerder een wereldpartij. Onder aanvoering van hun grandioze nummer 9 wonnen ze vrijwel elk duel en nog belangrijker elke kans was ook meteen goal. Binnen 10 minuten maakte de nummer 9 met een krachtige kopbal de 0-1 en vlak daarna zorgde men uit een scrimmage voor de 0-2. Daarna had Hercules wel veel balbezit en speelde men niet onaardig maar tot veel kansen leidde dat niet en als ze er waren (Lars, Kaja en Dirk) werd er slordig mee omgesprongen. Toen na de hervatting twee maal slordig balverlies binnen drie munuten tot de 0-4 leidde, was de wedstrijd gespeeld. Wel ging Hercules steeds furieuzer aanvallen maar ook met Mats, Tycho, Max, Geus en Jens als invallers bleef het beeld hetzelfde. Aardige aanvallen van Hercules maar geen afronding en bloed gevaarlijke counters van FC Lisse die er eigenlijk allemaal ingingen. De één nog mooier dan de ander. Ik zag een geplaatste omhaal, een goal achter het standbeen langs en het stopte pas bij 0-8. Zulke wedstrijden zijn er nu eenmaal en nu is het zaak om niet in paniek te raken. En gelukkig hebben we nog 18 punten voorsprong op het ontketende Lisse.
Ton van Rietbergen