Zaterdag 1 haalt drie punten op in Maarssenbroek

Datum: 02 februari 2020
Wedstrijd: OSM '75 1 - Hercules 1
Uitslag: 1 - 3
Zo makkelijk als de titel doet vermoeden, ging het zeker niet, maar als je de hele wedstrijd beziet, kun je concluderen dat Hercules geen moment echt in gevaar is geweest toen het op bezoek ging bij OSM in het winderige Maarssenbroek en het de thuisclub met een 3-1 nederlaag van het mooie nieuwe kunstgrasveld liet vertrekken.

Hercules hielp zichzelf snel in het zadel door al na een minuut of twee de score te openen. Tom vond met een steekpass de vrijstaande Mike, die zijn plek in de spits waarmaakte en beheerst via de paal afrondde. Meteen daarna had de wedstrijd al in het slot moeten vallen toen Nabor de eerste van vele keren doorbrak over de linkerflank en hij Mark op maat bediende. Diens schot was helaas niet krachtig genoeg om de keeper nogmaals te verschalken.

In de fase die volgde werd het spel van de bezoekers slordiger. Er bleef wel voortdurend gevaar naar voren. Nabor had een heerlijke middag waarop hij zich flink uit kon leven en hij dus meermalen zijn directe bewaker (-s) tot wanhoop dreef en ook Mike was een voortdurende dreiging en een handenbinder van jewelste. Toch liet ook OSM zich zien, met name via diepe ballen over onze linkerflank waar gelegenheidsback Gerrit de nodige moeite mee had en waarbij ook keeper Rob zich niet onbetuigd liet. De eerste keer dat hij uit zijn hok moest komen werd hij geklopt en ging de bal net voorlangs, even later moest hij ingrijpen en mocht hij niet eens klagen dat hij er met geel vanaf kwam. Het was dus feitelijk de nonchalance die de geelhemden in de wedstrijd hield. Naast het niet op waarde schatten van de kansen door Hercules. Tot twee keer toe legde Nabor de bal panklaar voor het doel maar kwam Tom net tekort om binnen te schieten. Zoals hij ook even later een mooi schot net naast zag vliegen nadat hij door Cas aan het werk was gezet.

OSM bleef proberen en het hield Rob bezig maar het was toch Hercules wat nogmaals scoorde vlak voor de rust. Nadat Mike eerst nog terug werd gefloten voor buitenspel, was het Jordey die op het middenveld goed anticipeerde en de bal veroverde. Nu stond Mike wel goed gepositioneerd en hij wist dit balletje op waarde te schatten. 0-2 en dus een prettige stand om mee te gaan rusten. Toch was de staf niet helemaal tevreden. De slordigheden moesten eruit en de concentratie dus omhoog. Dat lukte in het tweede bedrijf inderdaad beter, met name onder de impulsen van de zwervende Mark en Cas die vele meters aflegden. Na een kwartiertje kwam Insa Bart Goudswaard aflossen en verving Mitch op hetzelfde moment zijn scorende broer. Dat zorgde voor nieuwe energie en drang naar voren. Gerrit ging ver mee, Mitch haalde het net niet maar hij het was wel die Nabor vrijspeelde. Nabor legde dit keer niet af maar mikte de bal zelf perfect in de bovenhoek. Om een beeld van dit wonderschone doelpunt te schetsen: het leek of Idrissi van AZ onze wedstrijd had gezien want hij scoorde in de avond op een bijna identieke manier tegen RKC.

Hercules leek op rozen te zitten. Mitch scoorde maar werd afgefloten. En plots kwam OSM weer tot leven omdat door een slordigheid achterin (toch weer!) een aanvaller dichtbij het vijandelijke doel kwam en Rob geen andere keuze zag dan hem te blokken. De scheids zag er een penalty in maar vond het gelukkig niet ernstig genoeg om hem een tweede gele prent te tonen. Rob zelf was zeer verbolgen en voelde zich het slachtoffer van de OSM-er die hem een rode kaart aan probeerde te smeren. Hoe dan ook, de bal kwam op de stip, Rob mocht blijven maar was kansloos bij de strafschop. 1-3 en OSM rook een kansje.

Dus was er even meer druk op de verdediging en leek het mogelijk zelfs 2-3 te kunnen gaan worden. Dat duurde echter niet lang want Hercules hield gemakkelijk de zaak onder controle. Mark probeerde nogmaals, Rutger verving Gerrit (waardoor Tom van rechtsbuiten naar linksback ‘promoveerde’; een knappe prestatie!) en die zorgde voor aanvallende impulsen via de rechterkant. De keeper liet eenmaal los en zorgde bijna voor een eigen doelpunt. Nabor moest weer eens gestuit worden ten koste van een gele kaart. Ook Tom overkwam dit toen hij even te laat was bij een ingreep.

Hercules probeerde de voorsprong nog uit te bouwen. Jordey had de pech dat een diepe bal van hem net op de rug van een OSM-er viel en Mitch zag een, volgens hem glaszuiver, doelpunt afgekeurd worden voor buitenspel. Rutger verzorgde het laatste aanvallende akkoord maar ook hem lukte het niet te scoren.

Dus werd er afgefloten met een 1-3 eindstand. Opdracht volbracht, drie punten in de tas. Verdiend gezien de wedstrijd en het krachtsverschil maar de complimenten gaan toch uit naar de thuisclub. Zij speelden fris en open en gaven de moed niet op, ook niet bij een achterstand. Het zal nog een zware klus worden voor hen om uit de onderste regionen weg te komen, maar gezien de potentie van de groep, moet dat kunnen lukken. Hercules heeft andere belangen, zij willen naar boven kijken. DESTO werd vandaag in punten achterhaald dus de gewenste (minimale) vierde plaats komt in het vizier. Zaak is dan wel om de komende wedstrijden ook te blijven winnen. Te beginnen die van komende week tegen Vriendenschaar.

Die ontvangen we in Voordorp om 15.00u. Op welk veld dat gaat zijn, is nog de vraag. De ervaring van vorige week op veld 2 was namelijk nogal wisselend. Een fijne ondergrond maar erg irritant dat er aan één zijde geen hekken (meer) zijn. Hopelijk wordt dit probleem alsnog snel de wereld uit geholpen. Maar daarvoor moet de gemeente in actie komen, zo heb ik begrepen. We wachten het af.

U bent in ieder geval altijd welkom om het zelf in ogenschouw te komen nemen.
Frank van den Heuvel