Zaterdag 1 sleept verdiend punt weg in stadsderby

Datum: 27 januari 2020
Wedstrijd: Hercules 1 - DESTO 1
Uitslag: 2 - 2
Volgens de kop van het AD vanochtend was Hercules ‘de morele winnaar’ van de boeiende en stevige clash tegen de concurrent voor de vierde plek DESTO. De enige ploeg die we nog niet ontmoet hadden en die hun naam niet alleen maar eer aandeden omdat ze met alle middelen en dus niet alleen met ‘edel’ spel tot ontwikkeling wensten te komen. Sterker nog, ze zochten regelmatig de grenzen op en schroomden niet om ook verbaal bij de scheids hun gelijk(?)te halen.
 
De verder prima leidende man in het geel drukte overigens nog een merkwaardig stempel op de wedstrijd toen hij in een onbewaakt moment een loepzuivere aansluitingstreffer helemaal niet gezien bleek te hebben (omdat hij nog met de administratie van een wissel bezig was) en dus onverstoorbaar een corner liet nemen (terwijl het spel hervat was met een ingooi). Hij was zo open en eerlijk om achteraf zijn ongelijk te bekennen, maar toch werd Hercules hiermee een goede kans ontnomen om de drie punten in eigen huis te houden.
 
Uiteindelijk kwam er gelukkig toch gerechtigheid omdat Mitch op de rand van de 16, ver in blessuretijd en uiterst koel, de bal controleerde en met zijn buitenkantje perfect in de bovenhoek plaatste. Waarmee hij de late gelijkmaker liet aantekenen omdat Gerrit vlak daarvoor al voor de 1-2 had gezorgd door attent bij de paal op te duiken en binnen te schieten. Bijna was het feestje nog groter geweest omdat Jules in de aller-, allerlaatste aanval nog de buitenkant van de paal raakte. Maar uiteindelijk kon iedereen goed leven met het gelijke spel. DESTO was uiteraard teleurgesteld omdat ze de eerste helft hadden gedomineerd en ze de winst zo laat nog uit handen gaven. Hercules kreeg loon naar werken omdat ze de tweede helft heer en meester waren en ze nu wel de duels wonnen en ze tot het gaatje gingen qua inzet en werklust. Grote hulp hierbij was de terugkeer van Insa die voor rust en zekerheid zorgde achterin waardoor ook aanvoerder Mark weer terug kon schuiven naar zijn vertrouwde plek achter de aanval en er zo veel meer gevaar naar voren gesticht werd.

Want daar ontbrak het in de eerste helft nogal aan. In de beginminuten had Hercules een (optisch) overwicht maar al na een minuut of tien keek het tegen een achterstand aan. Want waar eerst Tom nog de bal prima wegkopte van de doellijn, na een indraaiende vrije trap, moest Rob de opnieuw ingebrachte bal helaas loslaten waar een oranjehemd gretig van kon profiteren. Rob revancheerde zich overigens snel toen hij met een prima redding een afstandsschot tegen de lat duwde. DESTO voetbalde door dit alles wel een stuk makkelijker. Bovendien schroomden ze niet om hier en daar een professionele overtreding te maken als er gevaar dreigde richting hun eigen doel. Dat leverde hen wat kaarten op en voor Hercules waren er wat kansjes (vrije trappen en een gesmoord schot van Tom uit de tweede lijn). Vlak voor rust profiteerde DESTO nogmaals van een aarzeling achterin waardoor er van een meter of acht hard en zuiver binnen geschoten kon worden.

Toch was er in de kleedkamer geen berusting of overgave. Sterker nog, het gevoel was dat er nog wel degelijk iets te halen moest zijn. Mits iedereen een tandje bij kon zetten en men iets zich iets minder de kaas van het brood zou laten eten. Insa maakte zijn rentree ten koste van Rutger en vanaf de eerste minuut voelde je de wedstrijd kantelen. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van DESTO en er was voortdurend druk en gevaar. Maar vooralsnog hield DESTO stand doordat Hercules wat slordig omging met de kansen en ook omdat de keeper uitstekend in vorm bleek en meerdere malen een al zeker lijkend doelpunt nog kon voorkomen.
 
Naarmate de tijd verstreek nam de noodzaak om iets te forceren toe. Dus werd Nabor gebracht om de flanken te versterken. Ook bleken de befaamde ingooien van Insa een geducht wapen in de aanval. Dat leidde dus onder andere tot het al gememoreerde moment waarbij hij de bal voor het doel slingerde en Jordey kon uithalen. Iedereen liep al naar de middenlijn, maar de scheids besliste anders. Hij had het spel nog niet vrijgegeven dus liet de bal overnemen. Dat het een ingooi was geweest en het dus nooit een corner kon worden (en al helemaal niet aan de andere kant van het veld) was hem ook even ontgaan. Hij liet wel iedereen in verbijstering achter, waarbij DESTO uiteraard in hun vuistje kon lachen. Maar dat was buiten de waard gerekend want Hercules rook bloed en zette dus nog eens extra aan. Good old Jerry werd als breekijzer ingezet voor de moegestreden Cas. Insa liet even later gewoon nogmaals zien hoe het moet. Nu bereikte de bal de vrijstaande Gerrit die heel beheerst het gaatje tussen de keeper en de paal wist te vinden. Gerechtigheid maar ook tijdnood want de klok tikte door.

Gelukkig had de leidsman het tijdrekken van DESTO heel goed bijgehouden. Dus kwamen ze alsnog van de koude (want dat was het langs de lijn!) kermis thuis door de geniale ingeving en afronding van Mitch. Die daarmee min of meer revanche nam op zichzelf want hij had al eerder makkelijkere kansen gehad die er niet ingegaan waren. Nabor deed nog een ultieme en gevaarlijke poging om de wedstrijd te beslissen en Jules kopte de hieruit voortvloeiende vrije trap vanaf de zijkant nog bijna binnen ook.

Maar het was gedaan. Een mooi potje op het scherp van de snede. Beide ploegen hebben gestreden voor wat ze waard zijn. Op en soms net over de rand. Met een terechte uitslag: 2-2. Het bleek de middag van de gelijke spelen in onze poule. Zodat er uiteindelijk helemaal niets veranderde aan de stand van de eerste vijf ploegen. Extra jammer dus dat we geen slag hebben kunnen slaan dit keer. Maar we nemen het goede gevoel van de tweede helft mee naar de komende reeks wedstrijden. Met deze inzet moeten er dan resultaten te boeken zijn. Om te beginnen as zaterdag, uit tegen OSM in Maarssenbroek, een ploeg die de punten hard nodig heeft. Zaak dus om de borst alvast nat te maken.

Aftrap om 14.30u. U bent welkom!

Mitch werd na de wedstrijd door balsponosor Rob Wijbenga tot man of the match gekozen vanwege zijn wonderschone treffer. Daar kon iedereen zich in vinden.
Frank van den Heuvel