JO19-5: Passie en strijd

Datum: 08 december 2019
Wedstrijd: Hercules JO19-5 - Jonathan JO19-3
Uitslag: 0-0
De laatste thuiswedstrijd van deze seizoenshelft moeten we het doen met een verder uitgedunde selectie. Jonas is een weekend weg en Robin is nog niet hersteld van zijn blessure. Bart en Danne zitten nog in het buitenland, Puk is nog een tijdje niet van de partij en Timo is na lange afwezigheid terug uit Australië, maar heeft nog een oude blessure. Volgende week gaat hij onder het mes en daarna wordt het toch wel lang revalideren. Heel veel sterkte Timo en goed je weer te zien!

Precies 11 man over. Gelukkig willen Marrie en Hamza op de bank plaatsnemen. We starten met onze vertrouwde backs: Chris links en Joris rechts. Centraal in de verdediging staat zoals bijna altijd Abe en hij wordt deze week geassisteerd door Camiel. Vorige week nog spits, maar Camiel is van alle markten thuis. Een inmiddels vertrouwd middenveld met rechts Natan, centraal Abs en links Jelmer. De voorhoede bestaat uit Mats, die gelukkig terug is na een lange blessure en vandaag meer dan een halve wedstrijd kan spelen, Juul en Rodney.

In de training hebben we partijtjes van drie minuten gespeeld, waarbij er, door tijdsdruk te creëren, zelfs een keer vijf keer gescoord werd in drie minuten. We spreken af zo te beginnen, maar de wedstrijd begint rustig en beide partijen nemen in het begin weinig risico’s. De beste kansen zijn aanvankelijk voor Hercules, maar de voorhoede is niet scherp. Meestal te weinig controle over de bal, onzuivere passing of de bal te ver vooruit spelen. Jammer, want er lagen in het begin van de wedstrijd mogelijkheden de score te openen.

In de loop van de eerste helft ontstaan er meer kansen voor Jonathan. De linker spits raakt in kansrijke positie de bal (gelukkig) totaal verkeerd en Niels blinkt uit met een paar prachtige reddingen. Eerst van dichtbij is Niels de baas en ook het schot van een speler die over rechts doorbreekt weet Niels met een katachtige beweging te pareren. Er is niet heel veel te beleven, maar de spanning, het betere voetbal van Jonathan en de inzet daartegenover van Hercules vergoeden veel. We gaan rusten met een 0-0.

De tweede helft is het spelbeeld hetzelfde. Hercules heeft nu de wind die behoorlijk stevig is tegen. Dit is voor ons geen nadeel, omdat je dan met snelle aanvallers de diepe bal wat makkelijker weg kan leggen net over de verdediging van Jonatan heen. Jonatan maakt eveneens gebruik van de omstandigheden door vaker van afstand te vuren en dit af te wisselen met gepingel en gepriegel in onze verdediging. Jonatan heeft het beste van het voetbal, wij hebben meer inzet en hebben ook een paar spelers die uit het niets een wedstrijd kunnen doen kantelen.

Chris en Joris, onze backs, zijn goed op dreef en doen mee met het aanvalsspel. Ze maken de meeste meters van allemaal. Abe is week in week uit rots in de verdediging en heeft altijd een open rechter knie. De wond krijgt geen tijd om te genezen omdat Abe elke wedstrijd weer een paar keer zijn "uitschuifbeen” moet gebruiken om in penibele situaties de tegenstander de baas te blijven. Camiel, die vandaag naast Abe in de verdediging staat, speelt een dijk van en wedstrijd. Hij speelt sober, maakt weinig fouten en in de tweede helft bemoeit hij zich, samen met Joris, met de opbouw van het spel. Het middenveld werkt hard, want het spel golft op en neer. Abs, Jelmer en Marrie lopen zich een slag in de rondte. Natan staat steeds op de goede plek om ballen te onderscheppen en schakelt zichzelf steeds in wanneer een aanval wordt opgezet.

Gelukkig is Mats weer terug in de aanval. Zijn spel is na weken afwezigheid en korte invalbeurten nog niet vloeiend, maar zijn tomeloze inzet en het effect dat dit heeft op de rest van het team verdient veel waardering. Juul heeft het vandaag niet. Toch is hij in het begin van de wedstrijd dicht bij de 1-0. Hij rondt een strakke voorzet van Rodney af, maar een voetje van een verdediger weet het doelpunt net te voorkomen. Hanza werkt hard in de aanval, maar telkens als hij de bal weet vrij te krijgen voor een schot, zit er toch weer een been of een voet tussen. Jonathan zit er steeds dicht bovenop.

Rodney krijgt net voor tijd de kans de wedstrijd in het slot te gooien, maar hij kan de bal alleen met de punt van de schoen raken en te weinig richting meegeven en een hoek kiezen. De keeper redt knap. De vraag is of de vlag nog om hoog zal zijn gegaan, maar dit doet niet meer ter zake.

De wedstrijd eindigt zoals die begon. We hebben een spannende pot gezien met veel strijd. Niet altijd goed. Met een wat bredere selectie kunnen we zo’n wedstrijd naar ons toetrekken.

Man van de wedstrijd. Volgens de prima leidende scheidsrechter was dit Natan. En daar is best iets voor te zeggen. Naast strijd was Natan vandaag ook technisch goed en gaf hij met simpel samenspel Jonathan het nakijken. Ook onze keeper Niels was weer geweldig. Hij pakt vandaag een punt voor ons door zijn doel schoon te houden en dat is uiterst knap gezien de vele goede pogingen van Jonathan. Toch is voor mij Camiel de man van de wedstrijd. Somber verdedigend, geen frivoliteiten, opbouwen waar het kan en de bal weg rossen waar het moet. Pure klasse! Bart zal een tandje moeten bijzetten, als hij weer terug is, want anders is hij zijn plek achterin naast Abe kwijt.

We hebben een mooie eerste seizoenshelft gehad, ondanks de afwezigheid van verschillende spelers: soms voor korte tijd en vaak ook voor langere periodes. Twee keer verlies (beker en competitie), 3 keer gelijk en verder allemaal winstpartijen. Vaak met redelijk tot goed voetbal en als het voetballend niet lukte, dan werd dit gecompenseerd met veel strijd en inzet. Nog een paar keer trainen en dan op naar het kerstdiner en de oliebollen. Ik kijk al uit naar de tweede seizoenshelft met deze mooie selectie!!!
Joost van Wijk