Zondag 2 laat winst liggen tegen koploper

Datum: 02 december 2019
Wedstrijd: Hercules 2- DEM 2
Uitslag: 0-0
Hercules 2 deelde zondag op eigen terrein de punten met koploper DEM (0-0). Een verdienstelijke uitslag zou je zeggen, maar als zelfs de trainer en spelers van de tegenstander na afloop met droge ogen toegeven dat ze goed zijn weggekomen, is een nadere analyse op zijn plaats. In dit verslag proberen we zonder tussenkomst van opticiëns dit resultaat door verschillende brillen te bekijken.

Personeelstechnisch is de uitslag meer dan goed te noemen. Waar we 24 uur voor de aftrap nog beschikten over een selectie van 17 spelers en een fitte staf, was dit gezelschap zondagochtend teruggebracht tot 13 spelers en een kwakkelende leiding. Het verhaal van de tien kleine negertjes ligt vooral begin december gevoelig, maar de goede verstaander zal zonder vooroordelen de strekking begrijpen. Daar gaan we. Trainer Aron meldde zich zaterdagavond ziek, vier spelers lieten het te elfder ure om uiteenlopende redenen ook afweten, Antonio ging tijdens de warming up door zijn enkel en kort voor de aftrap voelde speler/vlaggenist Zakaria ook pijntjes. Dat met Aron ook de sleutel van het ballenhok afwezig was, zorgde nog eens voor een extra uitdaging.

Daar tegenover stond echter de terugkeer van Delano en Hilyano, die weken geblesseerd waren. Met deze plussen en minnen in het achterhoofd zette de gepromoveerde assistent Maarten Zwinkels - de Leonid Slutsky van Voordorp - een team in het veld dat klonk als een klok en voor elkaar wilde strijden. Dat de eindstreep werd gehaald met tien spelers, na een domme rode kaart (twee keer geel) van aanvoerder Juul, maakt het verhaal van de tien kleine negertjes helemaal rond.

Met de voetbaltechnische bril op zien we dat Hercules vanaf minuut 1 de wedstrijd dicteerde, met bij vlagen uitstekend voetbal. De bal ging vlot van man tot man, waarbij technische foefjes werden gemeden en effectiviteit de boventoon voerde. Het overwicht leverde in de eerste helft een handvol halve en hele kansen op. Drie kopballen vlogen van dichtbij over het doel waarmee andermaal het bewijs werd geleverd dat koppen nog steeds niet het sterkste wapen is van de Hercules-aanvallers. Of dit is om hoofdpijn te vermijden of om schade aan de zorgvuldig gemodelleerde kapsels te voorkomen is de grote vraag. Verder testte Juul gewoontetrouw eerst de keeper voordat hij tot scoren wilde overgaan, strandde Tom op tien meter van het doel, nadat hij met een lange rush als een warm mes door de Beverwijker boter was gesneden en schoot Delano voorlangs. Aan de andere kant kreeg DEM voor rust geen enkele kans en mocht onze doelman Pepijn zijn handen uitsluitend warmen aan enkele terugspeelballen en wat kruimelwerk.

In de tweede helft was het aanvankelijk van hetzelfde laken een pak. Hercules kreeg kort na elkaar drie opgelegde kansen. Ondanks de hulp van zijn tracker-system slaagde Rochdi er tot twee keer toe niet in de doelman te passeren en vond Juul eveneens de goalie op zijn weg. Alle gemiste kansen gaven de gasten moed en in de laatste 20 minuten kwam Hercules even onder druk te staan. Zakaria verving Delano en de stevig ingetapete Antonio kwam voor Hillyano in het veld om na het wegsturen van Juul met een extra slot op de deur in elk geval een punt veilig te stellen.

Hulde voor Pepijn, die in de slotfase op weg naar de kruising nog zijn koers moest aanpassen om een van richting veranderd schot buiten de palen te werken. Het hart van de verdediging, waarin Nos langzamerhand is uitgegroeid tot de meest constante waarde in de ploeg, stond weer als een huis en ook elders waren nauwelijks zwakke plekken te bespeuren.

Zetten we de statistische bril op, dan zien we dat het duel met DEM voor het eerst dit seizoen geen treffer tegen kregen. Alleen in het bekertreffen met stadgenoot PVC op 15 september hielden we de nul. Anderzijds werd er voor het eerst dit seizoen ook niet gescoord, terwijl zich toch een half dozijn goede mogelijkheden voordeed.
Zondag 2 kon de trilogie tegen DEM (O19 won er zaterdag, Hercules 1 herhaalde dat kunstje zondag) helaas niet vervolmaken. We moeten met 7 van de maximale 9 punten genoegen nemen.

Met de innovatieve bril op zien we zieke trainer Aron thuis de wedstrijd via Voetbal TV volgen en via WhatsApp invloed uitoefenen op de tactische aanpak en het wisselbeleid. Zo werd het duel tussen de reserves ook in de bestuurskamer van DEM gevolgd door de daar aanwezige Hercules-delegatie, terwijl spelers van Hercules 2 en DEM 2 na afloop in Utrecht bijna zij aan zij het duel tussen de hoofdmachten in Beverwijk volgden via Voetbal TV.
Zetten we tenslotte de literaire bril op, dan is het prettig te constateren dat de verslagen van Zondag 2 tot ver over de stadsgrenzen van Utrecht worden verslonden. Tegenstanders denken hier hun voordeel mee te kunnen doen, maar vergeten dat ze af en toe ook op het verkeerde been worden gezet.

Komende zondag moet de TomTom worden ingesteld op Driehuis, voor het duel met Velsen. Met slechts 1 punt uit de laatste drie wedstrijden wordt het weer tijd voor een overwinning. Met dezelfde instelling als tegen DEM moet dat lukken.

Rob de Leede