JO19-5: Broedertwist

Datum: 01 december 2019
Wedstrijd: Hercules JO19-5 - Hercules JO19-7
Uitslag: 3-3
Vandaag Hercules tegen Hercules: JO19-5 tegen JO19-7 om 10.20 uur. Veel te vroeg voor mijn mannen! Wij (en bij wij heb ik het over JO19-5) spelen vandaag niet in de vertrouwde Hercules tenues, maar in de shirts van AC Milan. Het ziet er best mooi uit, behalve bij Abe; zijn shirt lijkt op een pyjama. En je vergist je steeds, omdat je onwillekeurig toch de vertrouwde shirts van Hercules op je netvlies hebt.

We starten vertrouwd met de backs Chris en Joris. Centraal achterin Jonas en Abe. Het middenveld met Abs, Jelmer en Robin op 10. Tot slot voorin Juul vanaf links, Rodney rechts en Camiel in de spits. Niet zijn vertrouwde plek, maar Camiel kan op bijna elke plek goed uit de voeten.

Het is dus vroeg, we komen laat het veld op en hebben nauwelijks tijd voor een goede warming up. Bijna vanaf de aftrap scoort JO19-7 en we kijken tegen een vroege achterstand aan. Vijf minuten later volgt de volgende tegenvaller. Robin stapt het veld uit met een oude hamstringblessure. Natan vervangt hem en Abs gaat op 10 spelen. Goed, als we dit allemaal hebben gehad, dan gaan we eindelijk voetballen en dat ziet er best aardig uit.

Er zijn mooie lijnen te ontdekken in het spel van JO19-5. De backs durven mee op te komen en Joris heeft een goede hoge voorzet in huis die gevaarlijk is en wisselt dit af met af en toe een steekpass op Rodney. Chris kiest meestal voor de inspeelpass en die is altijd hard, zuiver en op maat. Jonas en Abe proberen van achteruit op te bouwen en weten het middenveld of de snelle Rodney goed te bereiken. De middenvelders leiden weinig balverlies, spelen goed samen en weten de vrije man steeds te vinden. Voorin moet het gevaar van Rodney komen. Camiel is ijzersterk en Juul loert op de kansen en prikt er de laatste weken steeds twee in. Bij balverlies wordt er steeds goed druk gezet door Abs en Natan en vaak is het Jelmer die uiteindelijk de bal kan onderscheppen en de tegenaanval kan opzetten.

En wat zet JO19-7 hier tegenover? Ze hebben veel individuele kwaliteit en veel loopvermogen. Bij een tegenstoot duiken ze vaak met 5 of 6 man op in ons verdedigingsblok.
We krijgen de nodige kansen, vooral via Rodney, die zijn directe tegenstander de baas is en we zijn in deze fase sterker. De 1-1 valt uit een dood spelmoment. Er is een scrimmage voor de goal waarbij er een paar pogingen zijn de bal weg te werken en ook proberen wij te scoren. Dan caramboleert de bal voor de voeten van Camiel die in het woud van spelers en benen diagonaal het gat weet te vinden.

We gaan rusten met 1-1. De mannen hebben veel gegeven en zitten er aardig doorheen en we hebben nog 1 wissel en een hele helft te spelen. Mats kan eigenlijk maar en half uur spelen en hij komt er in de 2de helft in voor Natan. Hij komt erbij in de aanval en Camiel zakt een linie.

De 2de helft begin zoals de 1ste helft. In no time kijken we opnieuw tegen een achterstand aan. In het rechter verdedigingsblok gaat het fout en het surplus aan kwaliteit bij JO19-7 wordt uitbetaald: 1-2.

Daarna wordt het kat en muis. Wij vallen gecontroleerd aan en JO19-7 loert op de counter en komt er dan met veel mannen uit. Als we zo’n counter onschadelijk kunnen maken en snel kunnen omschakelen, dan ontstaan er mogelijkheden op de gelijkmaker. Die komt er ook via Rodney. Hij komt 1 op 1 met de rechtsback, speelt de bal er rechts langs, zet de turbo erop en gaat er links omheen. Hij pikt de bal weer op en speelt hem te diep, of nee, hij is zo snel dat hij net voor de keeper weer bij de bal is en tikt de bal uit een moeilijke hoek langs de keeper in het doel: 2-2.

JO19-7 maakt 2-3 en ik heb intussen weinig geloof meer in een goede afloop. We spelen goed, maar de krachten nemen af en de conditie bij de tegenstander lijkt wat beter. Bij een aanval, zo’n vijf minuten voor tijd gaat het niet over rechts via Rodney, maar via Mats over links. Hij ontwijkt een eerste tackel, het spel van de 19-7 was sowieso erg stevig, bij de achterlijn ontwijkt Mats de tweede tackel, dribbelt nog een klein stukje richting het doel en legt af op Rodney die de hoek voor het uitzoeken heeft: 3-3. Ik ben dik tevreden. Wat mij betreft over en sluiten.

In de slotminuut volgt er nog een prachtige aanval van JO19-5 door het hart van de defensie over een paar schijven. Juul is eindstation en maakt de goal. Dan ineens blijkt de vlag omhoog te zijn. Maar dit lijkt me niet te kunnen. Onterecht. De scheidsrechter gaat erin mee en keurt de goal af. Er is het nodige tumult. Er vallen nog 1 of 2 gele kaarten en de scheidsrechter blaast voor het einde. 3-3 geeft de verhouding goed weer, maar gezien de goal in de slotminuut krijgen we niet waar we uiteindelijk recht op hebben.

Man van de wedstrijd: Jelmer! Hij appt dat hij last heeft van zijn heup en dat hij niet weet hoe het gaat. Hij start daarom als wissel, maar blijkt toch vanaf de aftrap te moeten spelen. Hij is de belangrijke schakel op het middenveld. In in de opbouw is Jelmer steeds aanspeelbaar, leidt weinig balverlies en strooit met goede passes. En bij druk zetten staat Jelmer steeds op de goede plaats, verovert vaak de bal en zorgt dan voor de snelle omschakeling waardoor wij gevaarlijk kunnen worden. Een prachtige kopbal van Abe uit een hoekschop mag niet onvermeld blijven en had een beter lot verdiend.
Joost van Wijk