JO19-5: a walk in the park

Datum: 24 november 2019
Wedstrijd: Bunnik JO19-2 - Hercules JO19-5
Uitslag: 0-3
We hebben vandaag weinig spelers met Bart, Danne en Timo die nog steeds in verre oorden verkeren en Puk die we tot het eind van het jaar moeten missen. Gelukkig keert Mats terug van een blessure en kan vandaag weer meedoen, al wordt het niet meer dan 20 minuten. Toch moet dit tegen Bunnik geen probleem zijn, want deze ploeg heeft nog geen punten gehaald. Daarin schuilt ook gelijk het gevaar. Onze ploeg kan zich meestal feilloos aan de tegenstander aanpassen. Tegen goede ploegen is dit een fantastisch gegeven, maar tegen ploegen van een minder kaliber is dit tenenkrommend.
Ik ben al vroeg in Bunnik en daar staat onze aanvoerder Robin al met opa en oma op de parkeerplaats te wachten. Hulde aan deze trouwe fans die week in week uit langs de lijn staan. Een heel groepje spelers is aan de late kant. Basisplaats verzekerd met weinig spelers zullen ze gedacht hebben. We gaan vervolgens laat het veld op en er is geen tijd meer voor een warming-up. Dat is vooral voor keeper Niels een probleem, omdat hij lekker keept als hij goed warm is.
We beginnen in een vertrouwde opstelling. Joris en Chris rechts- en linksback. Centraal achterin Jonas en terug na een week van afwezigheid Abe. Op het middenveld spelen Abs, Natan en Robin. Jelmer start op de bank en zal later op het middenveld worden ingebracht. De aanval bestaat uit Rodney, vanaf links, Juul rechts en Camiel deze week in de spits. Mats pakt de vlag en verdient daarmee een biertje.
De eerste helft spelen we goed, al is het tempo misschien wat te laag. Bunnik komt niet of nauwelijks van de eigen helft af en Niels heeft niets te doen behalve met een paar terugspeelballen het spel wat verleggen. Het is een verdienste van de verdediging en het middenveld dat we Bunnik steeds onder druk houden. De vrije man wordt steeds gevonden en de bal gaat rustig rond. Aanvallend missen we wat scherpte. De ballen zijn niet altijd zuiver en meestal wordt er te zacht ingespeeld. En soms mist de controle. Er wordt regelmatig van afstand geschoten. Prima, maar de schoten missen helaas vaak richting en kracht. En soms is er gebrek aan creativiteit. Daarentegen, de inspeelpass van Rodney, door het centrum, vervolgens het meegeven van de bal met de hak door Camiel waarmee Rodney alleen voor de keeper komt, was om van te smullen. Jammer dat het venijn in de afronding miste.
We gaan met 0-2 rusten door twee aanvallen uit het boekje. Rodney wordt over rechts diep gestuurd en trekt voor. Beide keren zorgt Juul voor de afronding. Bij de eerste goal wordt de voorzet slecht verwerkt door Bunnik en komt de bal min of meer toevallig voor de voeten van Juul terecht. Hij weet er wel raad mee. De tweede goal is veel mooier. Rodney trekt stak voor en precies op maat. Juul jaagt de bal in het dak van het doel.
De tweede helft geloven we het wel en wordt het spel minder. Bunnik komt aan aanvallen toe over hun linkerflank. Daar komt steeds het gevaar vandaan en met wat meer vernuft en geluk had Bunnik het ons nog lastig kunnen gaan maken. Bij een tegendraads schot staat Niels volledig op het verkeerde been, maar de bal gaat voor ons aan de goede kant van de paal langs.
Het laatste kwart van de wedstrijd gebeurt er toch nog het een en ander. Mats maakt zijn rentree en dat zorgt in ieder geval voor nieuwe energie in het veld en dit werkt aanstekelijk bij een aantal medespelers. Robin valt geblesseerd uit. Er is geen contact met de tegenstander. Dergelijke blessures zijn vaak vervelend. Ik hoop dat het niet ernstig is, want dit kunnen we niet gebruiken in deze fase van de competitie.
Bij een bal waarvan de keeper van Bunnik denk deze zo te kunnen oprapen duikt Rodney ineens op en toucheert de bal licht en zuiver, waardoor de bal ineens achter de keeper van Bunnik ligt. Klasse goal in een weinig verheffende tweede helft. Meer "a walk in the park”. De scheids laat nog lang doorspelen, Waarom, dat is me echt een raadsel.
Man van de wedstrijd: Natan! Voor het eerst sinds hij bij ons team is (en dit is al een eeuwigheid) maakt hij volgens mij de 90 minuten vol. In ieder geval voor het eerst sinds lange tijd. En hij speelde een verdienstelijke pot. Vooral de eerste helft was het genieten. Geconcentreerd voetbal, slimme en zuivere passing en zo nu en dan mooie individuele hoogstandjes. En Rodney goede tweede: hij onttrekt zich aan het niveau van de wedstrijd. Hij is razend snel, levert twee assists af en maakt een mooie goal. En tot slot mooi om te zien dat Chris zich in aanvallend opzicht laat gelden en vooral in de tweede helft, als Natan het niet altijd meer kan belopen, mee naar voren gaat.
Joost van Wijk