JO19-5: Hercules is de baas

Datum: 17 november 2019
Wedstrijd: Hercules JO19-5 - Aurora JO19-1
Uitslag: 2-1
Begin deze week zag het er even naar uit dat onze wedstrijd tegen Aurora geen doorgang kon vinden vanwege andere verplichtingen van een aantal spelers. Uiteindelijk hielden we precies 11 man over. En we hadden een defensief probleem met de afwezigheid van Abe en ook Bart. Gelukkig konden we een beroep doen op onze verloren zoon Ian en op Feiko en Cis.

We startten met onze 11 man als basis. Aanvoerder Robin kwam met de volgende opstelling. Uiteraard Niels op de goal, Joris en Chris als rechts- en linksback. Centraal achterin krijgt Camiel de kans om het samen met Jonas te laten zien en Natan begint als 2de voorstopper net voor de verdediging. Abs en Jelmer op het middenveld. En een driemans voorhoede met Rodney vanaf rechts, Robin centraal en Juul vanaf links.

Vanaf de start van de wedstrijd staat het goed bij ons. De wisselwerking tussen Camiel en Jonas in de verdediging is uitstekend. Ook Chris is zijn directe tegenstander de baas. Joris heeft wel moeite met de snelheid van de linksbuiten van Aurora, maar de rugdekking is meestal goed verzorgd. Aurora krijgt een paar spaarzame kansen, maar gaan daar niet goed mee om.

Het middenveld functioneert uitstekend. Natan, Abs en Jelmer proberen de tegenstander steeds op te jagen en aan de bal worden mooie individuele acties afgewisseld met goed samenspel. En voorin maken Rodney en Juul goed gebruik van hun snelheid en proberen dan Robin te bereiken. Robin krijgt meestal niet de ruimte van Aurora om te schieten. Vaak staat er iemand in de weg. Maar de verdediging van Aurora is nogal statisch en we moeten dus met onze snelheid en techniek het Aurora lastig maken.

Natan zit er al snel doorheen en daarom komt Feiko in het veld voor Natan. Hij gaat rechtsback spelen en Joris neemt de positie van Natan over als meest verdedigende middenvelder. Dit pakt goed uit, want het lukt Feiko de snelle linksbuiten van Aurora aan banden te leggen en Joris neemt de taken van Natan bekwaam over, waardoor het middenveld goed blijft functioneren.

Halverwege de eerste helft loopt de aanval eens een keer niet over de vleugels, maar geeft Joris de bal centraal in de drukte. De bal komt terecht bij Juul die ruimte maakt voor een schot en een hoek kiest en hij zit er prima in. De verdiende 1-0 staat op het bord. Even later wordt het 2-0 bij een prachtige aanval uit het boekje (waar we regelmatig op trainen). De bal wordt over rechts diep gegeven op Rodney. Hij haalt de achterlijn en geeft een strakke voorzet. Juul komt net voor zijn man en tikt binnen. De vlag is omhoog en de scheidsrechter gaat in overleg met de grensrechter en keurt vervolgens de goal af. Onterecht, maar ook dat is voetbal!
We gaan rusten met een 1-0 voorsprong.

t. Met het vingerkootje van zijn middelvinger weet Niels de bal net over de lat te tikken. Grote klasse!
In de 2de helft doet Aurora er een schepje bovenop en gaat met meer inzet en strijd voetballen. Ian staat nu centraal achterin met Jonas en ze verdedigen uitstekend. Het middenveld heeft het moeilijk, maar houdt stand en in de voorhoede loert Cis, nu als spits, op de kansen. Echter bruikbare hoge voorzetten (met de lengte van Cis) blijven uit, omdat Aurora vaak de bal heeft en Hercules minder aan aanvallen toekomt. Aurora krijgt nogal wat corners en komt zo nu en dan met hoge voorzetten. Dan blijkt weer de grote klasse van Niels die bij een corner vaak de bal uit de lukt plukt en de echt gevaarlijke ballen ver weg stompt. Aurora heeft ook nog een gevaarlijk afstandsschot, waarbij Niels iets te ver voor zijn goal staat. Met het vingerkootje van zijn middelvinger weet Niels de bal net over de lat te tikken. Grote klasse!

Halverwege de 2de helft wordt Rodney weer eens diep gestuurd en ditmaal gaat hij niet naar buiten om een voorzet af te leveren, maar trekt naar binnen en schuift de bal laag in de hoek. Nu is het echt 2-0. Toch laat Aurora zich hierdoor niet van de wijs brengen en blijft veel energie in de wedstrijd steken. Wel lopen de spelers van Aurora voortdurend op elkaar te mopperen en dit komt hun spel en de wedstrijd niet ten goede.
Vijf minuten voor tijd maakt Aurora uit het niets 2-1. Er gaat iets mis in onze rechter verdedigingszone. Het wordt nog even spannend, maar Hercules staat als een huis en de krachten bij Aurora zijn grotendeels weggevloeid. Eindstand 2-1.

Man van de wedstrijd: moeilijk te zeggen. Het gaat tussen Juul die ik zijn beste wedstrijd van het seizoen vond spelen (een goal maakt en een glaszuivere goal afgekeurd ziet worden) en Joris die op een voor hem nieuwe positie uitstekend voetbal liet zien (en de assist voor de 1-0 geeft).

Tot slot complimenten aan een voortreffelijk leidende scheidsrechter!
Joost van Wijk