Zaterdag 1 houdt een meer dan verdiend punt over aan topper

Datum: 03 november 2019
Wedstrijd: Hercules 1 - Houten 1
Uitslag: 3 - 3
Wat een heerlijke pot voetbal was het zaterdag! Hoe mooi was het om te zien met welke energie, wilskracht en verbetenheid Hercules de Houtense bezoekers tegemoet trad. En met welke flair en onbevangenheid ze over het veld bewogen om daarmee de titelkandidaat onder druk te zetten, te overbluffen en grote delen van de wedstrijd de baas te zijn. Maar wat was het ook jammer dat er twee plotselinge en onverwachte doelpunten vielen voor de blauwe brigade en dat de thuisploeg meer dan een half uur met tien man stand moest houden omdat er heel kort na elkaar twee onnodige gele kaarten werden uitgedeeld aan een overgemotiveerde Gerrit die zijn adrenalinepeil even niet onder controle had. Dat had rampzalig uit kunnen pakken, hetgeen ook bijna gebeurde toen een paar minuten voor het einde de onvermijdelijke derde goal voor Houten werd gemaakt. Maar, geheel in stijl met de onverzettelijkheid van deze middag, bracht Hercules toch nog de moed en de veerkracht op om de meer dan verdiende gelijkmaker aan te laten tekenen. Waarna het zelfs nog even spannend werd of er toch nog een winnaar uit de bus ging komen. Dat was niet het geval en dus werd de vrede getekend met een 3-3. Een uitslag waarmee beide partijen recht werd gedaan. Waarbij het voor altijd de vraag zal blijven wat er gebeurd was als…………

Vanaf het eerste fluitsignaal was er strijd en passie aan Herculeskant. Met dus veel balbezit en spel op de helft van Houten. Dat had moeite om eruit te komen en werd voortdurend onder druk gezet. Er kwamen wat mogelijkheden maar pogingen van Mitch en ook Rutger strandden nog op de keeper. Na ruim een kwartier beet Houten eindelijk van zich af. Ze lieten zien wel degelijk een gevaarlijke ploeg te zijn want bij de eerste de beste uitval belandde de bal na een schot van een meter of twintig achter de verbouwereerde Rob. Het schot leek over te gaan maar dwarrelde plots naar beneden (door de verraderlijke wind?) en sloeg in, net onder de lat.

Even later waren ze nogmaals gevaarlijk toen een bal van de lijn moest worden gehaald. Toch kwam de dreiging meer aan de overzijde. Mitch werd teruggefloten (of eigenlijk meer gevlagd) en moest even later gestuit worden ten koste van een kaart. Hij en Jules bleven proberen maar het was uiteindelijk Rutger die de 1-1 liet aantekenen nadat hij op maat bediend werd door Mitch die een knappe actie liet volgen door een voorzetje op maat.

Er bleef volop actie. Eerst was het Tom die een prachtige uitbraak over rechts bijna bekroonde waarna de scheids een overtreding op Jordey onbestraft liet wat leidde tot een snelle omschakeling en een leep balletje in de verste hoek van de Herculesgoal. Waarmee Houten opnieuw (en weer tegen de verhouding in) de leiding nam. Vlak voor de rust lukte het Hercules om de stand weer gelijk te trekken. Nu was de rolverdeling omgekeerd. Tom stuurde Rutger weg, die gaf voor en het was Mitch die het laatste zetje gaf.

De tweede helft begon met hetzelfde beeld. Hercules was fel, aanwezig en dreigend. Gerrit incasseerde geel vanwege een felle verbale reactie. Slechts een paar minuten later ging hij opnieuw in de fout door een felle tackle te maken in de buurt van de middencirkel. Het tekende zijn inzet maar helaas zag de scheidsrechter dit niet door de vingers. Een tweede geel en dus rood veranderde het karakter van de wedstrijd. Houten rook zijn kans tegen tien man en Hercules werd terug gedrongen op eigen helft. Oussama, die zich meer dan verdienstelijk had gemaakt op de linkerflank, werd vervangen door verse kracht Rafael die het middenveld kwam versterken. Dat viel nog niet mee en het was daarom maar goed dat Rob zich weer flink kon laten zien met prima reacties en gedurfd uitkomen.

Ondanks de voortdurende druk van Houten waren de gevaarlijkste kansen feitelijk toch voor Hercules. De vrijuit spelende Rutger dolde zijn directe tegenstander herhaalde malen en haalde capriolen uit op de achterlijn die we niet van hem kennen. Die leidden bijna tot een doelpunt maar de keeper kon nog net redden. Ook een perfecte onderschepping van Mark kon niet succesvol afgerond worden omdat Rutger net naast schoot.

Het wachten was op het onvermijdelijke wat in dit soort situaties nagenoeg altijd gebeurt. Naarmate de wedstrijd vordert en de krachten afnemen bij de verdedigende partij, wordt de kans op een goaltje voor het met elf spelende team steeds groter. En jawel, een vlotte aanval over links mocht door, er volgde een voorzet en een intikker van de loerende en levensgevaarlijke spits. 2- 3 en Houten dacht de volle buit binnen te hebben. Dat was echter buiten de waard gerekend want Hercules toonde een bijna onmogelijke veerkracht. Nog één keer werd alles op alles gezet om een resultaat te halen. Met een corner, een indraaiende bal van Raffie op het hoofd van Rutger en een frommelgoal van Jordey tot gevolg. Weer gelijk dus, voor de derde keer een achterstand weggewerkt.

Bart Goudswaard en Radboud werden ingezet om deze stand over de streep te trekken. Zij vervingen Mark en Rutger die moegestreden op de bank plaatsnamen. Er volgde nog een aantal billenknijpende en spannende minuten (blessure-)tijd waarin de zege naar beide kanten had kunnen gaan. Waarbij de thuisclub misschien nog wel het dichtste bij kwam. Dat gebeurde niet en dus eindigde dit enerverende duel in een puntendeling. Houten zal daar niet tevreden mee zijn geweest omdat ze zo lang in overtal waren. Maar ook Hercules was niet helemaal happy. Want met het vertoonde spel en vooral de gedrevenheid die ze getoond hebben, had er meer ingezeten.

Een conclusie kan zijn dat Hercules heeft laten zien dat ze ook met een topploeg (want dat is Houten echt wel) uit deze klasse mee kunnen. Complimenten aan het hele team voor deze prachtprestatie. Dat smaakt naar meer! Zonder naast je (voetbal-)schoenen te gaan lopen natuurlijk. Want volgende week wacht een lastige oude bekende: FZO. Daar moeten we dan maar laten zien dat we dit niveau elke week op de mat kunnen leggen.

Onze balsponsor van vandaag, Chris Maaswinkel, had de lastige taak om toch een Man of the Match te kiezen. Want iedereen heeft in het veld laten zien dat ze daar thuis horen. In al zijn wijsheid besloot hij dat het een Mitch of the Match werd. Die mag dus naar de kapper deze week. Met dank aan Chris voor het sponsoren en aan de firma Mulder voor de kappersbon.
Frank van den Heuvel