Zaterdag 1 redt een punt en doet zichzelf mogelijk te kort

Datum: 06 oktober 2019
Wedstrijd: Hercules 1 - Everstein 1
Uitslag: 3 - 3
Het was de wedstrijd van de ‘eerste keer’ afgelopen zaterdag tegen Everstein. De eerste keer in de nieuwe polo’s (met dank aan Jerry Wallenburg) en sponsorjassen (met dank aan de familie Buitenhuis). De eerste keer op veld twee, de eerste keer met een pupil van de week (die het best spannend vond maar wel scoorde), de eerste keer met opnamen voor VoetbalTV en met meer publiek dan gebruikelijk. Maar ook met de eerste tegengoal van het seizoen, de eerste tegenstander die precies weet hoe het spelletje gespeeld moet worden (dat deden ze dan ook heel aardig) en dus ook het eerste puntverlies. Gelukkig werd het op de valreep nog een gelijkspel. Dat was ook verdiend gezien de hele wedstrijd. Maar toch overheerste na afloop ook het gevoel dat Hercules het zichzelf onnodig moeilijk had gemaakt en er dus meer in had gezeten. Maar goed, dan moet je niet vlak voor rust goals tegenkrijgen en ook nog een penalty weggeven als je juist aan een inhaalrace bent begonnen (dat de ‘overtreding’ van Insa buiten het veld plaatsvond en meer een ongelukkige botsing dan een bewuste overtreding was, is mogelijk wel waar maar dat was vanuit het perspectief van de scheidsrechter helaas niet waar te nemen). Dat het team niet opgaf en met een uiterste krachtsinspanning collectief de 3-3 afdwong, is een compliment waard. Waarbij het in de chaotische en hectische slotfase ook nog zomaar naar beide kanten uit had kunnen vallen. Zover kwam het niet en dus werd er gesloten met een punt voor beide teams na een wedstrijd die alle mooie en ook een paar lelijke aspecten van het amateurvoetbal in zich had. De neutrale toeschouwer (was die aanwezig?) zal genoten hebben.

Zoals gezegd, begon het spektakel met Rafinho, de pupil van de week. Altijd mooi om te zien hoe trots die kleintjes zijn om dit mee te mogen maken. Het echte werk liet meteen een klein overwicht voor de thuisclub zien. Pogingen van Mike, Luuk, Jordey en Gerrit stichtten wel gevaar maar waren niet doeltreffend. Ook waren er wat buitenspelgevalletjes waarover de meningen uiteen liepen. Everstein liet zich ook niet onbetuigd. Bart moest ingrijpen met een prima sliding En de roden raakten later zelfs nog de paal. Gerrit had zich inmiddels moeten laten vervangen door Maties vanwege een kwetsuur waardoor er wat omzettingen nodig waren. Terwijl al uitgekeken werd naar het rustsignaal kwam de wedstrijd plotseling tot leven. De gevaarlijke nummer 11 van Everstein kwam vanaf de zijlijn naar binnen en gaf een cross in de 16. De bal schoot door en kwam op links voor de voeten van hun aanvaller die hard binnenschoot. Ook hier was er flinke discussie over mogelijk buitenspel maar de scheids nam het signaal van Gerard niet over en keurde de treffer goed. Meteen daarna was er weer gevaar en moest Olaf ten koste van een kaart ingrijpen. Jordey werd geraakt en had veel pijn. Everstein rook zijn kans en scoorde prompt nogmaals. Vanaf dezelfde rechterkant kwam de bal weer voor de goal en viel binnen. Hercules probeerde onmiddellijk wat terug te doen maar twee wonderbaarlijke reddingen van de prima keeper zorgden ervoor dat de kleedkamer met een forse kater werd bereikt.

Toch bleef het gevoel dat de pot nog lang niet gespeeld was. Dat bleek ook wel want al binnen een paar minuten werd de aansluitingstreffer gemaakt. Luuk werd scherp aangespeeld en schoot voluit. De keeper moest nu loslaten en Jordey was er als de kippen bij. Overigens werd het vlagsignaal ook nu niet overgenomen. Jord blesseerde zich opnieuw en stond op het punt gewisseld te worden. Het was echter Mike die eraf moest omdat hij niet verder kon. Rutger kwam en werd een ware plaag voor de verdedigers. Er ging continu gevaar uit van zijn (spontane en gedurfde) acties. De druk van Hercules werd groter en groter. Uit een vrije trap na een overtreding op Rutger werd de bal op de paal gekopt. Even later onderschepte Cas de bal en kreeg hij vrije doorgang. Helaas zag hij de meegelopen Luuk niet. Hij probeerde zelf maar zijn schot ging naast.

Het wachten leek op de gelijkmaker maar een ongelukkig moment van Insa gooide roet in het eten. Een diepe bal rolde gevaarloos richting de achterlijn. Een Eversteiner probeerde hem nog wel te achterhalen. Insa stofzuigerde als altijd en kon zijn snelheid niet genoeg controleren. De aanvaller ving hem listig op waardoor een botsing onvermijdelijk werd. De scheids zag er een duw in en gaf penalty. Begrijpelijk vanuit zijn zicht, volgens de dader echter onterecht. Hoe dan ook, het cadeautje werd vriendelijk uitgepakt en de marge was weer twee.

Sein om nog een keer alles op alles te zetten om een resultaat eruit te slepen. Radboud kwam als pinchhitter voor Rafael. Everstein forceerde wel corners (en een kaart voor praten) maar het was aan de andere kant Bart die een vrije bal van Ties binnen kon koppen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook hier sprake was van mogelijk buitenspel (hij zei het achteraf zelf) maar de treffer werd toch gehonoreerd. Olaf moest vervolgens gestrekt naar de hoek om een prachtig genomen vrije trap onschadelijk te maken (dit ten koste van een pijnlijke knie). Maar het was Jordey die de thuissupporters kon laten juichen toen hij de gelijkmaker binnenschoot na een prima actie van Luuk op de achterlijn (hij mocht door na een voordeelsituatie die dus goed werd ingeschat door de leidsman).

Er volgden nog wat spannende minuten inclusief fors wat blessuretijd. Daarin golfde het spel heen en weer en kwamen er nog wat kansjes voor beide teams. Het werd zodoende een ware uitputtingsslag want het tempo lag de hele wedstrijd hoog en de intensiteit van navenant. Het laatste fluitsignaal kwam daarom best gelegen. Met dit resultaat werd recht gedaan aan een mooi potje voetbal.

Natuurlijk had er meer ingezeten voor Hercules. Voetballend waren ze beter dan de tegenstander. Maar dat is dus niet genoeg. Juist een ervaren en geslepen ploegje als Everstein bleek hier wel raad mee te weten. Slim en vooraf dodelijk effectief qua kansen namen zij een punt mee naar huis. Het zij zo.

Volgende week gaan we richting Vianen. Daar wacht Brederodes. Als voormalig tweede klasser opnieuw een tegenstander van formaat. Die vandaag verrassend verloren van Vriendenschaar en dus extra gebrand zullen zijn op revanche. Dat zullen onze jongens zeker ook zijn. Ingrediënten om een leuke wedstrijd te verwachten. We trappen af om 14.30u op Sportpark Blankesteijn. Komt dat zien.

Mark van Veenendaal werd door balsponsor Mark Maas (waarvoor dank) tot Man of the Match gekozen vanwege zijn niet aflatende inzet en drang naar voren. Hij mag zich dus laten kortwieken bij kapper Mulder (waarvoor nog meer dank).
Frank van den Heuvel