JO19-1: Wedstrijd met twee gezichten

Datum: 05 oktober 2019
Wedstrijd: Hercules-AFC
Uitslag: 2-2
Weken lang ging het maar over één ding: het hek. En, ja daar stond het dan toch, maar je moest wel heel dichtbij komen om het echt te zien. Het bleek flinterdun te zijn en ook tijdelijk en verplaatsbaar, maar juist daardoor werkte het wel wat op de lachspieren en bleef de vraag waarom dit allemaal zo lang moest duren in mijn hoofd rondzingen. Dan de wedstrijd waarin de JO19-1 voor de derde keer een tegenstander van formaat trof, AFC JO19-1.
 
De Amsterdammers van de Zuid As hebben al jaren lang een abonnement op een top drie plaats in de tweede divisie. Na de winst op twee andere sterkhouders Go Ahead en KHFC is het de vraag hoe je zo’n wedstrijd ingaat. Is er toch sprake van angst voor de geduchte reputatie van AFC met ‘de broer van’ weer in de basis of wellicht van zelfoverschatting na de twee eerdere winstpartijen. Het eerste leek meer het geval dan het tweede want er was de eerste helft maar één ploeg die voetbalde en dat was AFC.
 
In hoog tempo ging de bal bij hen rond en volgens de kenners voetbalden zij vooral heel goed tussen de linies. Voor de mensen die de nieuwe velden twee en drie kennen, dat betekent tussen die blauwe lijnen spelen. Het was dan ook geen wonder dat AFC een fraaie combinatie afrondde met een hard schot (0-1). En ja Hercules stelde daar weinig tegenover en mocht blij zijn dat het bij (0-1) bleef.
 
Na de rust zorgde een counter van AFC al snel voor de (0-2) en leek het in jargon of de wedstrijd gespeeld was. Niets bleek minder waar want het leek Hercules juist te inspireren. Coach Frank Bruijnis besloot gedurfd te wisselen en bracht in een hoog tempo, Geus, Milosz, Dirk, Max en Jens  en dat pakte zeer goed uit. Geus won eigenlijk elk duel, Milosz was overal, Max balvast en Jens is Jens. Helaas sneuvelden Dirk’s dreigende acties telkens door zijn eigen schoeisel.
 
Tussendoor vermaakte ook keeper Hein het publiek met duiken die in Zwembad den Hommel niet zouden misstaan en ‘ook nog klemvast’ voegde hij er later aan toe. Youssef, alias Bouzzi, dirigeerde met nog strakkere hand iedereen naar voren en Casper pikte dat op en stoomde een kwartier voor tijd mee op en vond Robin, die de eerste helft te vaak werd genegeerd, en deze liet een heerlijke voorzet los die door Tim via de grond raak werd gekopt (1-2).
 
Daarna was dezelfde Tim iedereen voorbij, had meer tijd dan hijzelf dacht, zodat de bal in het zijnet belandde. En net toen iedereen dacht dat het toch niet meer zou lukken produceerde Mo een Ziyech-achtige voorzet die door Jens snoeihard werd ingekopt (2-2). De arbiter floot meteen af en Hugo de Kruijff wist meteen welke kop het AD zou gebruiken voor de wedstrijd. Nog dank daarvoor en ja volgende week de kraker in Leeuwarden tussen de nummer 1 en 2 op de ranglijst. 
Ton van Rietbergen