Zaterdag 1 ontvangt geel en neemt drie punten mee

Datum: 29 september 2019
Wedstrijd: Focus '07 1 - Hercules 1
Uitslag: 0 -2
Een doorgewinterde voetbalsupporter zal zo zijn gedachten hebben bij het lezen van deze kop. Toch is hij deze keer iets anders bedoeld. Want het duidt op de fonkelnieuwe, felgele outfit waarin Hercules afgelopen zaterdag op een winderige en stuiterende kunstgrasvlakte in een nieuwbouwwijk van Culemborg de tegenstander Focus ’07 (zelf gekleed in mooi contrasterend diepzwart) tegemoet trad. Of de kleding veel indruk maakte op de thuisclub, weet ik niet. Het zou zomaar kunnen want over het geheel genomen was het verweer van hun kant nogal matig te noemen.
 
Hercules had meer last van de harde wind en vooral ook van hun eigen onrustige en slordige spel. Waardoor het lang duurde voordat ze het verschil konden maken maar er uiteindelijk toch een dik verdiende 2-0 overwinning op het bord verscheen. Een resultaat om tevreden over te zijn want als je zelfs slechte wedstijden kunt winnen, is er veel mogelijk. Maar het moet toch wel als een waarschuwing (gele kaart) worden gezien dat het spel zo stroperig en moeizaam was deze middag. En, om de verwijzing naar de titel van het verslag compleet te maken: als er dan ook nog drie gele kaarten meegenomen worden (weliswaar niet allemaal even terecht gegeven), is er nog genoeg werk aan de winkel.

Maar de positieve kant van de middag, is er uiteraard ook. Want het is zonder meer prettig om ook je tweede wedstrijd van het jaar met een duidelijk overwicht te kunnen winnen. En er waren ook prima dingen te zien van tijd tot tijd. Als er even rust in de ploeg was, ging de bal wel zuiver en gecontroleerd over en weer. Keeper Olaf kreeg niet super veel werk te verrichten maar hij was op de paar afstandsschoten van Focus (die extra gevaar kregen omdat ze gedragen werden door de wind) goed bij de les en hij hield dus wederom zijn doel schoon.
 
Hoogtepunt van de eerste helft was de prachtige en vloeiende aanval over rechts waarvandaan Jordey een prima voorzet lanceerde die door de goed meegelopen Maties hard en zuiver werd binnengekopt. Hercules had wel bijna 40 minuten nodig om dit verschil te maken. De score had al eerder geopend kunnen worden (was de bal na de ingooi van Insa wel of niet over de lijn?) maar met name Luuk had het zwaar te verduren tegen de fel ingrijpende verdedigers waardoor het hem niet lukte om echt los te komen. Ook werd hij teruggefloten voor buitenspel waarbij het oog van de grens wel erg scherp was afgesteld. Dus werd er gerust met dezelfde tussenstand van vorige week en de wetenschap dat Focus ook al drie maal geel had ontvangen.

De tweede helft was nog maar net begonnen toen de score werd verdubbeld. Opnieuw na een aanval over rechts. Zowel Jordey, Luuk als Rutger hadden hun aandeel zodat uiteindelijk de bal voor de voeten van Mark belandde die met een droog en geplaatst schot de keeper kansloos liet. Focus gaf nog niet op en zette wat meer druk richting het vijandelijke doel. Geholpen door de wind mee (en ook een beetje door de scheids die hier en daar wel erg makkelijk vrije trappen aan hen en gele kaarten aan ons gaf) maar zonder in staat te zijn om uitgespeelde kansen te creëren. Dus bleef het bij schoten van afstand en gevaarlijke vrije trappen. Die, zoals gezegd, prima gepareerd werden door Olaf.

Gerrit en Oussama werden ingebracht voor Bart en Rutger. Later mocht ook Tom nog even de wei in. Hij loste Ward af. Het lag zeker niet aan hen, maar de wedstrijd werd er, naarmate de tijd verstreek, niet aantrekkelijker op. Jules gooide diep op Luuk maar die viel ongelukkig op zijn hand, Oussama probeerde een schotje van afstand, Luuk scoorde met een mooi lobje maar werd afgefloten voor buitenspel en wederom Oussama had net teveel moeite om een mooi aangegeven bal binnen te tikken. Er werd dus niet meer gescoord zodat Hercules met een duidelijke en degelijke overwinning terug kon naar Utrecht. Met het goede gevoel dat er zes punten zijn gehaald uit de eerste twee wedstrijden. Maar ook met de hoop dat we de slechtste wedstrijd van het seizoen, deze zaterdag al gespeeld hebben.

Komende zaterdag wacht de volgende horde. Everstein komt op bezoek in Voordorp. We gaan zien hoe de verhoudingen tegen deze opponent liggen. Volgens de verhalen moet het een geduchte tegenstander zijn. Komt u vooral zelf kijken om te zien of dit waar is. Aftrap, zoals altijd, om 15.00u.
Frank van den Heuvel