JO19-5: In the dying seconds...

Datum: 28 september 2019
Wedstrijd: 't Goy JO19-2 - Hercules JO19-5
Uitslag: 2-3
Het is de vierde wedstrijd van het seizoen. Van de eerste 3 wedstrijden zijn geen verslagen verschenen. In het verleden werd ons verweten dat we alleen bij winst verslagen maakten. Hieruit zou je kunnen concluderen dat de eerste wedstrijden van het seizoen verloren zijn gegaan. Niets is minder waar. De eerste bekerwedstrijd is door de tegenstander op het laatste moment afgezegd. De 2de bekerwedstrijd tegen de buren (Sporting JO19-4) werd met 1-2 gewonnen. De 3de bekerwedstrijd tegen PVC was een walk over: 0-12. Wel petje af voor dit elftal dat enkele spelers van het AZC binnen de gelederen heeft opgenomen. En vorige week werd de eerste thuiswedstrijd voor de competitie tegen SVF uit Cothen met 5-3 gewonnen. Ons elftal is dus aan het begin van het seizoen direct op stoom.

Vandaag uit tegen ’t Goy JO19-2. Zij hebben ook de eerste competitiewedstrijd gewonnen. Ik ben er volgens mij nog nooit geweest en wordt hartelijk ontvangen met een kop koffie. Kom daar nog maar eens om. Hier kunnen veel verenigingen nog wat van leren. We beginnen met een opstelling zonder verassingen. Niels in de goal. Abe en Bart centraal achterin. Joris rechts en Chris links. Het middenveld wordt gevormd door Puk, Abs en Juul, En de voorhoede bestaat uit Jelmer in de punt van de aanval, Mats vanaf links en Rodney met zijn snelheid over rechts. Op de bank hebben we Robin, Jonas (met een lichte blessure) Natan en Camiel.

We beginnen sterk, komen aan voetballen toe en zijn veelvuldig op de helft van de tegenstander. Rodney stoomt een paar keer op over rechts en sticht gevaar met zijn voorzetten. Op dat moment staan we niet diep genoeg om de voorzetten van Rodney af te ronden. Na 10 minuten komt Rodney bij een aanval door het midden 1 op 1 met de keeper en hij rondt prachtig af met een soort tegendraadse stift: 0-1. Ook na het doelpunt blijven we sterker en we moeten in deze fase de tweede maken. Bij weer een mooie actie knalt Jelmer uit een moeilijke hoek op de lat dicht bij de kruising.
 
Daarna gaan we wisselen en de balans is enigszins weg op het middenveld. ’t Goy speelt 4-4-2 en daarom is het voor de middenvelders sowieso lastig de bezetting goed in te vullen. De tegenstoten van ’t Goy zijn gevaarlijk, want er duiken dan steeds 1 of 2 middenvelders in de aanval op. Bij 1 van deze tegenstoten ziet onze rechterflank er niet goed uit en moeten onze centrale verdedigers dit oplossen. Het is een vloeiende aanval en het wordt 1-1. Vrijwel gelijk is het rust. Een verkeerd moment om een goal tegen te krijgen.
 
Na de rust – we spelen 4 minuten – pakt Niels de bal op de rand van het strafschopgebied. De scheidsrechter beslist dat het erbuiten is en stuurt Niels met een gele kaart 10 minuten naar de kant. Bart gaat op doel en de vrije trap die volgt gaat in de muur. Dan nog een corner. De spanning loopt bij mij hoog op. Dan volgen 10 minuten goed verdedigen van Hercules. We staan zeer compact en we krijgen 0 schoten op doel. Goede keeper die Bart! Niels komt er weer in en de wedstrijd is in evenwicht. ’t Goy is sterker dan voor rust en zij steken meer energie in de wedstrijd. Ze zijn dreigend met hun uitbraken, maar echt gevaarlijk wordt het zelden. Het wordt na ongeveer een kwartier spelen in de 2de helft 1-2. Rodney wordt op rechts diep gestuurd en levert een harde voorzet af die door een verdediger van ’t Goy in eigen doel wordt gewerkt.

’t Goy blijft toch geloven in een goede afloop en wordt nog wat sterker zonder zeer gevaarlijk te worden. Door een verdedigingsfout wordt het 2-2 al was de afronding nog niet gemakkelijk voor de speler van ’t Goy. Maar hij zit.

Hercules blijft het proberen en er wordt veel vanuit de tweede lijn geschoten. Zeker vijf keer serieus. En dat is logisch, want de keeper maakt geen al te sterke indruk. Maar bijna geen bal komt op doel. Meestal 1 à anderhalve meter over. Ik leg me neer bij een gelijk spel. Een verdediger voor een aanvaller wisselen in deze fase is dodelijk. Als de 90 minuten al verstreken zijn blijven we nog steeds aanvallen en ’t Goy blijft loeren op de counter. Het lijkt erop dat de klok van de scheidsrechter kapot is. De 94ste minuut is ingegaan en Mats produceert nog een afzwaaier. Die is voor de keeper, maar de bal wordt toch bij de achterlijn opgepikt en binnengehouden door Jelmer en die legt af op Mats die inmiddels de punt van strafschopgebied bereikt heeft. Hij dribbelt nog een paar meter en schiet binnen in de lange hoek: 2-3.

Puk shockt terug naar de middenlijn en wordt geduwd door iemand van ’t Goy, want hij moet opschieten. Puk kent gelukkig flink wat scheldwoorden en de speler van ’t Goy moet het verbaal ontgelden. Jammer dat de scheidsrechter op 2 meter afstand staat. Rode kaart. Er wordt afgetrapt en kort erna klinkt het eindsignaal. Het is feest in de kleedkamer! 

Man van de wedstrijd: echt niet te zeggen. Het hele team heeft hard gewerkt en dit is een prima teamprestatie. Het team is tot het eind toe blijven vechten voor de winst. De overwinning is al met al verdiend al had ik er niet meer op gerekend.
Dinsdag weer lekker trainen en op naar de volgende wedstrijd.
Joost van Wijk