Hercules zaterdag 1: De eerste klap is drie punten waard

Datum: 22 september 2019
Wedstrijd: Hercules 1 - OSM '73 1
Uitslag: 4 - 0
Alles was er klaar voor zaterdagmiddag. De spelers, de toeschouwers, de tegenstander, de scheids. Helaas alleen veld 2 nog niet want de omheining ontbreekt nog. Dus begon de competitie voor de nieuwbakken derdeklassers op het vertrouwde veld 8. In een zonovergoten ambiance betraden de matadoren gretig en gefocust het kunstgras. Tegenstander was OSM ’73 uit Maarssenbroek. Al enige jaren een redelijk stabiele deelnemer op dit niveau dus vermoedelijk een goede graadmeter voor hoe de zaterdag 1 er nu bij staat. Met een zeer bevredigend resultaat want na anderhalf uur spelen stond er een solide en zeer verdiende 4-0 op het scorebord. De uitslag had ook nog wel forser kunnen uitvallen als je kijkt naar het aantal uitgespeelde kansen en aanvallen. Maar helaas stond het vizier nog niet bij iedereen helemaal op scherp. Des te mooier dat Luuk er toch nog drie in wist te frommelen en dat Jordey een van de gevreesde inworpen van Insa met het hoofd tot doelpunt kon verlengen. Waardoor na afloop op de thuisbasis een tevreden gevoel overheerste en men in Maarssenbroek weet dat er nog veel werk aan de winkel is.

En toch had ook dit natuurlijk anders kunnen verlopen. Want de wedstrijd was nog maar amper begonnen of de scheids deed Hercules flink schrikken. Hij zag een overtreding in een balverovering van Insa (wij niet) en legde de bal gelukkig niet op de stip (wat wel voor de hand had gelegen gezien de plek des onheils) maar net buiten de rand van de 16. Billenknijpen maar Olaf kon de goed genomen bal met een uiterste inspanning tegen de lat aantikken. Hercules was goed wakker en liet als antwoord meteen zien waartoe het in staat is. Een counter over links bereikte Mark die meteen Luuk vrijspeelde. Hij maakte geen fout en scoorde zo het eerste (en snelle) competitiedoelpunt.
Hercu wilde door en was sterker. Luuk kon net niet voldoende profiteren van een foute terugspeelbal, de keeper redde. Een tegenvaller was het uitvallen van Mike die afgelost moest worden door Nabor. Die zijn invalbeurt overigens meer dan waarmaakte! Jules ging snel op de bon (vasthouden) en was daarmee gewaarschuwd. Na weer een prima aanval, over rechts dit keer, stond vervolgens de paal een grotere voorsprong in de weg. OSM kwam wel een keer gevaarlijk door maar de scheids zag geen pingel in het duel tussen Mark en hun aanvaller.

In het restant van de eerste helft bleef er voortdurend dreiging naar voren en kwamen er kansen en mogelijkheden. Luuk en Nabor bleven een plaag voor de verdedigers, die het onheil ook wel over zich afriepen door tegen deze snelle jongens één op één te durven spelen. Het was dat de keeper van OSM vandaag heel goed op dreef was, anders was de strijd al voor de rust beslist geweest. Nu bleef het 1-0 alhoewel de gasten daarvoor wel nog twee kaarten moesten incasseren.

De tweede helft ging stevig van start. Jules gaf een prima steekpass op Luuk die een vrij veld kreeg maar weer de keeper tegenkwam. Daarna was het Nabor die tot tweemaal toe probeerde. Cas ontving geel en vervolgens liet Luuk met een Imbrahimovic-achtige slalom vanaf het middenveld tot aan de doellijn zien waartoe hij in staat is. Een beauty van een goal zoals je zelden ziet op dit niveau. OSM was aangeslagen en Hercules profiteerde onmiddellijk. Insa gooide de bal in één beweging op het hoofd van Jordey en een prachtige pass van diezelfde Jord op Nabor werd verlengd naar Luuk die zijn hattrick kon maken. Dus van 1-0 naar 4-0 in ruim vijf minuten. Waarmee de wedstrijd gespeeld was.

Het was jammer dat de spits van OSM zijn beheersing verloor en hij het veld met rood moest verlaten na een harde overtreding op Insa. Gerrit en Tom kregen de mogelijkheid om wat minuten te maken. Zij vervingen de moegestreden krijgers Jules en Jordey en lieten zich in het restant nog even goed zien. Met name Tom had wat pech in de afronding anders had ook hij zijn goaltje meegepikt. Er waren nog meer kansen zoals het moment dat Nabor op zijn bekende brommer richting het doel stormde maar zich helaas blesseerde aan zijn lies en hij zelfs het veld moest verlaten. Extra zonde omdat hij hiermee zijn prima optreden had kunnen bekronen. OSM leek zowaar nog tegen te scoren uit een rare klutsbal maar gelukkig voor Olaf (eerste clean sheet!) stond de maker buitenspel.

Dus kabbelde het naar een eind en kan Hercules tevreden zijn over het debuut. Niet dat het allemaal al helemaal top was, er is nog genoeg te verbeteren. Maar er stond een degelijk en solide bouwwerk waar menig tegenstander nog een hele kluif aan zal krijgen. Complimenten voor de inzet en de bereidheid om voor elkaar te werken. Dat geldt met name ook voor degenen die hierboven nog niet zijn vermeld (Ward, Rafael, Maties) maar die wel degelijk een prima bijdrage aan dit spektakel hebben geleverd.

Na afloop werd Jordey door onze onvolprezen maar zwaar geblesseerde capitano Sander (good to have him back) tot Man of the Match gekozen. Natuurlijk was hiervoor ook de veelscorende Luuk kandidaat maar Jordey had een kappersbeurt nu eenmaal ietsje meer nodig.

Volgende week de tweede test. Uit in Culemborg tegen Focus ’07. Aftrap daar om 14.30u. We gaan zien of de ingezette lijn daar doorgetrokken kan worden. U bent welkom!

Met dank aan Maykel Tak als balsponsor van de week.
Frank van den Heuvel