JO11-5 zo goed als kampioen!

Datum: 19 mei 2019
Wedstrijd: FC De Bilt JO11-5 - Hercules JO11-5
Uitslag: 2-3
We hadden eerder al geschreven dat Hercules JO11-5 aan een heel beste serie bezig is. Toen waren het vier overwinningen in de eerste vier wedstrijden van de competitie, maar inmiddels stond de teller op negen overwinningen in net zoveel wedstrijden. Zeker de laatste twee daarvan waren knap: UVV JO11-4 en Geinoord Nieuwegein JO11-5, achtervolgers op de ranglijst, werden met maar liefst 8-0 en 7-2 teruggewezen. Maar voor vandaag stond de grootste uitdaging op het programma: de uitwedstrijd tegen FC De Bilt JO11-5 (en iedere Herculaan weet dat De Bilt uit altijd lastig is). Onze tegenstanders van vandaag hadden namelijk ook al hun wedstrijden gewonnen. Met andere woorden: dit was een ouderwetse kampioenskraker. Iedereen was zich bewust van het belang van deze wedstrijd, maar het zonnetje scheen en de lucht was blauw, perfect voetbalweer dus.

Coaches Mohammed en Louk stuurden het volgende basisteam de wei in: Simon in het doel, Noureddine, Yassine en Rutger achterin, Sebastiaan en Ibrahim op het middenveld en Abdelsamad en Mohammed waren de aanvallers. Sami, Owen en Amin mochten als geheim wapen later invallen. Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat het een boeiend voetbalgevecht zou gaan worden. Het spel golfde op en neer tussen twee teams die aan elkaar gewaagd waren – en ook een beetje zenuwachtig misschien. Op grote kansen moesten we een tijdje wachten. De eerste was voor FC De Bilt. Simon pareerde een schot en de rebound werd gelukkig naast geschoten. Aan de andere kans ging de bal uit de kluts richting het doel van FC De Bilt, maar werd er op de lijn redding gebracht. Bij de eerste time-out was het daarom nog 0-0. In het tweede deel van de eerste helft sloegen onze helden toe. De tegenstander werd teruggedrongen en er volgde een flinke serie corners, die veel gevaar, maar geen doelpunt opleverden. Totdat een weggewerkte corner voor de voeten van Amin kwam, die de bal hard binnenschoot: 0-1! De tegenstander zette daarna meteen druk en hierdoor ontstond er ruimte voor Hercules. Noureddine gaf een lange bal naar voren, die door Mohammed a la Cristiano Ronaldo achterwaarts werd ingekopt en over de keeper in het doel verdween: 0-2! Dat was ook de ruststand.

Met de volgende opstelling begonnen we aan de tweede helft: Simon in het doel, Noureddine, Yassine en Rutger in de verdediging, Owen en Amin op het middenveld en Mohammed en Abdelsamad als aanvallers. Het eerste deel van de tweede helft was voor Hercules. Owen, Amin, Mohammed, Abdelsamad en later ook Sebastiaan en Sami namen het doel van de tegenstander onder vuur en het was wachten op het derde doelpunt van Hercules. Dat zou de wedstrijd misschien wel beslist hebben, maar helaas viel het niet.

Tijdens de time-out begonnen spelers en coaches zich te realiseren dat ze maar 15 minuten verwijderd waren van een min of meer zeker kampioenschap, maar het zou het zwaarste, spannendste kwartier van de hele competitie worden. Onze tegenstander zette namelijk alles op alles en doordat bij beide teams de moeheid begon op te spelen, werden de ruimtes groter, de passes minder zuiver en de kansen talrijker. Simon tikte een vrije trap met een prachtige zweefduik uit de bovenhoek en bracht knap redding bij een één-op-één situatie. De verdediging, met Yassine, Noureddine, Rutger en ook Sebastiaan en Ibrahim werkte de hele wedstrijd als een paard en stond als een huis. Ook Owen leverde een prima bijdrage door verdedigend mee te helpen als dat nodig was. En nodig was het. Aan de andere kant probeerden Sami, Abdelsamad, Mohammed, Owen, Sebastiaan en Amin in de omschakeling een beslissing te forceren, maar die bleef uit. Sterker nog, de aansluitingstreffer viel uit een netjes uitgespeelde aanval. De tegenstander wilde meteen doorpakken, maar toen viel de treffer weer aan de andere kant. De keeper van De Bilt verkeek zich namelijk op een hoge bal en Abdelsamad kon de bal zo in het lege doel schuiven: 1-3! Met nog vijf minuten op de klok leek de buit binnen, maar uit een rare boogbal viel ineens toch de 2-3.
 
In de slotfase, waar de scheidsrechter zo van genoot dat hij er vijf minuten blessuretijd bij telde, was het voor onze helden alle hens aan dek, vrouwen en kinderen eerst en pompen of verzuipen. Alle spelers (allemaal ja) vochten als leeuwen achterin om de tegenstander bij het doel vandaan te houden en als het niet mooi kon, dan moest het maar lelijk. Ook aan de zijlijn was de spanning te snijden, helemaal toen vlak voor tijd een vrije trap werd toegekend op een gevaarlijke plaats. Er was even wat tumult, maar dat werd snel gesust en het schot was een makkelijke prooi voor Simon. En toen was het klaar. Hercules JO11-5 had directe concurrent FC De Bilt JO11-5 in een ontzettend spannend rechtstreeks gevecht met 3-2 verslagen!

Het kampioenschap kan onze helden nu alleen nog in theorie ontgaan. Een gelijkspel in de laatste wedstrijd volstaat (en zelfs bij een nederlaag is er weinig aan de hand), maar we gaan natuurlijk voor de elfde overwinning op rij in deze competitie! Abdelsamad, Amin, Ibrahim, Mohammed, Noureddine, Owen, Rutger, Sami, Sebastiaan, Simon en Yassine, jullie hebben dit voorjaar geweldig gespeeld! Als je alleen naar de uitslagen kijkt lijkt het misschien makkelijk, maar die uitslagen staan er omdat jullie je elke wedstrijd heel goed hebben ingezet en jullie steeds beter als team zijn gaan spelen. Dit is jullie prestatie, fantastisch gedaan jongens, gefeliciteerd!
Louk Vanderschuren