Zaterdag 1 neemt redelijk soepel de volgende horde

Datum: 04 maart 2019
Wedstrijd: FC Driebergen 1 - Hercules 1
Uitslag: 1 - 3
VOORAF:

Om recht te doen aan de geschiedenis en voor de trouwe volgers en statistici onder de lezers, hierbij een rectificatie op het verslag van vorige week tegen Patria: de derde goal werd daar niet gemaakt door Mark maar door Radboud. Met excuses voor mijn vergissing.

Nu over zaterdag jl.:

Er zijn in het voetbal veel ‘Wat als’-wedstrijden. Afgelopen zaterdag tegen FC Driebergen was er weer eens zo een.

Want:

Wat als Driebergen vanaf de aftrap hun eerste levensgrote kans WEL had benut? En Olaf niet met zijn voeten redding had kunnen brengen? Of de rebound voor een leeg doel niet was naast gekopt?
En wat als in het begin van de tweede helft Driebergen de (makkelijk gegeven) strafschop WEL had benut? En de schutter niet was geschrokken van de onverschrokken blik van penalty-killer Olaf waardoor hij struikelde en de bal op de lat schoot?

We zullen het nooit weten! Dat het verloop dan een heel ander karakter had gehad, moge duidelijk zijn. Of Hercules dan ook in staat was geweest om het verschil te maken, is niet te zeggen. Wel duidelijk was dat ze in een groot deel van de partij veruit bovenliggend waren en één van hun beste wedstrijden op de mat hebben gelegd. Waarmee wederom een lastige horde is genomen tegen een stugge ploeg die voetballend aardig voor de dag komt en met een positieve inslag in het veld stond (dat maken we ook anders mee).
Al met al een heel aardig potje, vooral voor de toeschouwers die de moeite hadden genomen om de winderige omstandigheden te trotseren. En voor de bezoekers natuurlijk die de drie punten in de tas mee konden nemen.

Hoe ging dit alles in zijn werk?

Zoals gezegd was het meteen vuurwerk. Zonder dat Hercules de bal had beroerd, lag al bijna de 1-0 in het mandje. Een aanval over de flank resulteerde in een scherpe voorzet die ingekopt kon worden. Olaf redde spectaculair met de voeten en de Driebergenaar schrok daar blijkbaar zo van dat hij de herkansing voor open doel naast kopte. Waarmee Hercules met de schrik vrijkwam en ze meteen klaarwakker waren. Dat bleek, want uit de eerste poging van hun kant werd wel gescoord. Nabor werd gestuurd over de vleugel en hij was veel sneller dan zijn bewaker. Hij zette scherp en hard voor. De keeper kon de bal wegtikken maar die belandde voor de voeten van Mark (nu dus wel!) die zuiver binnen schoot. 0-1 binnen drie minuten, een droomstart.

Daarmee was de toon gezet en nam Hercules het heft in handen. Er volgde een serie aanvallen met meerdere goede mogelijkheden. Bijvoorbeeld bijna een herhaling van het doelpunt, een actie van Oussama in de 16 op aangeven van Gerrit, een poging van Jules door de keeper gered, ook een van Gerrit die mogelijk net iets te rustig deed waardoor de keeper met een reflex kon ingrijpen en een schotje van Mark waar te weinig kracht achter zat. Feitelijk was er continu druk op het vijandelijke doel en had Hercules kansen te over om de voorsprong te vergroten.

Dat gebeurde echter niet. Integendeel, Driebergen kwam terug in de wedstrijd via een snelle aanval door de as waarbij hun spits op de rand van buitenspel (of was het er net over?) vrij kwam en hij de 1-1 liet aantekenen. Hercules herpakte zich snel en ging door waar het was gebleven, met aanvallen dus. Ward vond Nabor perfect maar Mark schoot naast, Pim was fel maar Oussama reageerde wat slordig, Nabor schoot hard over, een ingooi van Insa vond geen vervolg en ook een schot van Pim trof geen doel. Rust dus met een gelijke stand.

Het tweede bedrijf opende bijna net zo spectaculair als het eerste. Pim werd fel aangepakt en Nabor werd gestuit via vastpakken. De scheids liet begaan (hij floot prima en hield van een stevig potje) maar greep vervolgens wel in bij de tegenaanval van Driebergen. Hun aanvaller kwam ten val in het penaltygebied. Was het er één of niet? De meningen verschilden maar de bal kwam op de stip. Bij de aanloop naar de trap zelf gebeurde iets opmerkelijks. De nemer leek uit te glijden, hij raakte zijn eigen been en schoot vervolgens de bal met een raar boogje op de lat. Weer mazzel voor de Utrechters dus.

Het leek wederom of ze hier moed en inspiratie uit putten want de druk op het Driebergse doel bleef voortdurend aanwezig. Gerrit kon een prima aanval net niet koppend afronden en wat voorzetten werden slordig gegeven. Een uitbraak van Driebergen stichtte even wat gevaar maar het was Cas die met een prachtige halfhoge volley vanuit een ingooi hard en droog binnen schoot. Opnieuw op voorsprong en loon naar werken.

Bart D kwam Oussama aflossen waarmee Nabor van kant wisselde. Er volgden acties van Mickey, Pim en Jules (die de pijn aan zijn teen moedig verbeet). Maar het was uiteindelijk opnieuw Mark die de definitieve afstand mocht creëren. En wel vanaf elf meter nadat Pim omver werd geduwd. Ook deze was mogelijk wat makkelijk gegeven maar in ieder geval wel consequent. Mark faalde niet en schoot onberispelijk binnen.

Daarmee was de angel uit de wedstrijd. Driebergen legde het hoofd in de schoot en Hercules bleef gemakkelijk overeind. Bouwend op een solide verdediging en strijdend voor elke bal en meter. Radboud viel in voor de goed sleurende en hardwerkende Gerrit en Manuel verving de licht aangeslagen Ward. Radboud, Bart en Pim (met een doldrieste poging) probeerden de score nog uit te breiden maart het bleef bij de 1-3.

Degelijk en solide werk dus met een prettig en verdiend resultaat. In Driebergen zullen ze nog lang praten over ‘Wat als’. Maar in Voordorp geniet men van de drie punten. SVM speelde vandaag niet maar weet nu dat het de inhaalwedstrijd niet mag verspelen. De druk ligt dus een beetje extra bij hen. Maar wij moeten ons gewoon bezig blijven houden met onze eigen prestaties. Zaterdag as komt VVJ op bezoek. Die scoorden vandaag ook drie punten tegen hun aloude rivalen HMS. En zullen het ook ons zeker erg lastig proberen te maken. Aftrap zoals altijd om drie uur.
Frank van den Heuvel