JO19-1: De muur van Huizen toch nog gesloopt

Datum: 16 februari 2019
Wedstrijd: Hercules-Huizen
Uitslag: 2-1
Net als in de VS trok ook Huizen een heuse muur op. Rondom het strafschopgebied bouwden zij een muur waar 'De Donald' zijn vingertjes bij zou aflikken. En het is dan ook geen wonder dat coach Bruijnis de noodsituatie had uitgeroepen. Al is de vraag of een 5-3-2 opstelling waarmee gestart werd de handigste zet was tegen de angstgegner van Hercules. Daardoor werd de opbouw wel erg traag want alle verdedigers wilden het leder even aanraken en bij de gevaarlijke counters was het altijd weer de vraag wie pakt de snelle spitsen van Huizen eigenlijk aan?
 
Het deed me denken aan het interview dat ik ooit had met Willem van Hanegem, het fenomeen dat deze week 75 jaar wordt en overal wordt geinterviewd. De legendarische linkspoot had bij een wedstrijd van AZ tegen PSV opgevangen dat Willy van der Kuylen Van Hanegem zou opvangen op eigen helft en Willy van der Kerkhof als de Kromme de middenlijn passeerde. De sluwe vos bewoog zich daarom voortdurend rond de middenlijn zodat hij steeds aanspeelbaar was en van der Kuylen en van der Kerhof steeds naar elkaar wezen.
 
Datzelfde gebeurde nu bij Hercules want bij een diepe bal dacht iedereen dat een ander hem zou pakken maar de Huizense spits dacht niet na en kogelde raak (0-1). Hercules probeerde wel de muur te slechten, maar deed toch vooral denken aan de vermoeid sjokkende Midden Amerikanen die maar niet dichter bij hun doel kwamen. Coach Frank had ook gezien dat er andere gereedschap nodig was dan verdedigers en bracht in de rust Casper en Guymon voor Tom en Camiel.
 
Van 5 verdedigers naar 3. De gedurfde wissel betaalde zich uit, Casper won zijn duels, Guymon hield de bal vast en was dreigend en Mire bloeide nu hij het allemaal alleen moest doen erg op.Na een wellicht ten onrechte afgekeurde goal van Rochdi zorgde Tim, na een fraaie kapbeweging voor de 1-1 en was het even later Lars die op onnavolgbare wijze de winnende erin schoot (2-1). Ondertussen moest keeper Hein nog wel handelend optreden want Huizen blijft een levensgevaarlijk ploegje. Volgende week om 16.00 weer een echte bekerkraker tegen tweede diviseclub Kampong voor een plaats bij de laatste 8.
Ton van Rietbergen