Zaterdag 1 overtuigt en neemt de kop over

Datum: 03 december 2018
Wedstrijd: Hercules 1 - SVM 1
Uitslag: 2 - 0
Daarvoor volstond een prima eerste helft en een degelijke tweede tegen een angstig en wat tegenvallend SVM dat niet de indruk wekte om alles op alles te willen (en kunnen?) zetten om hun naaste belager op afstand te houden. Maar de meer dan terechte overwinning was uiteindelijk de eigen verdienste van de thuisploeg die vanaf de aftrap vol voor de winst ging en al voor de pauze een veilige marge op het scorebord had laten zetten.
 
Duidelijk was te zien dat er fel en scherp was getraind afgelopen week en dat iedereen het besef had dat juist dit de potjes zijn waar het om draait. Dat je hiervan warm kunt worden ondanks de donkere, natte en dreigende omstandigheden op een winderig veld acht. Wat dit keer goed bevolkt was met toeschouwers, dat dan weer wel.
 
Mooi was ook dat de concentratie goed vastgehouden werd waarmee de door trainer Kevin ongetwijfeld aangewakkerde stormloop van de Maartensdijkers meteen na de rust redelijk simpel werd weerstaan. Toen die uitgeraasd was, kwamen er nog meerdere kansen en mogelijkheden om de score uit te breiden (waarbij de invallers Bart D en Gerrit zich van hun betere kant lieten zien) maar het bleef bij de 2-0.
 
Met deze drie fijne punten wipt Hercules nu over SVM en gaat daarmee aan de kop. Op de hielen gezeten door datzelfde SVM en op nog weer een puntje daarachter het sterke EDO wat ook geen fout maakte deze week. Met nog twee heftige rondes te gaan voor de winterstop levert dat een zeer boeiend gevecht op tussen deze drie ploegen. Waarbij het vooral zaak is geen enkel punt te laten liggen tegen de ‘mindere goden’ uit de poule. Een gevaar wat wel degelijk aanwezig is want er zijn geen gemakkelijke wedstrijden op dit niveau!

Het begin van de wedstrijd gaf een onverwachte aanblik. SVM leek vooral achteruit te willen hangen om zo de aanvallende impulsen van Hercules op te vangen en via een uitbraak zelf gevaarlijk te worden. Daar slaagden ze echter niet in. Want het was Radboud die al na een minuut of elf binnen tikte nadat de bal uit Mickey’s drieste schotpoging van afstand via de paal zomaar voor zijn voeten rolde. Dat was een beetje lucky natuurlijk maar ook niet onterecht gezien het overwicht. Hercules ging door en bleef bijna continu voetballen op de vijandelijke helft. Met als gevolg een aantal gevaarlijke situaties voor het SVM-doel die echter allemaal net niet voldoende gif hadden. SVM stelde hier een paar speldenprikjes tegenover maar kon toch niet echt een vuist maken. En juist bij een van die momenten dat ze aandrongen, werden ze verrast en verslagen door een scherpe counter. Mark gaf vanaf eigen helft een harde, diepe bal dwars door de verdediging. Hun back kon niet onderscheppen en gaf daarmee Rutger een vrij veld richting doel. Die aarzelde niet, omspeelde koelbloedig de keeper en legde de bal in het netje.

Deze dubbele achterstand maakte de bezoekers wel wat meer wakker. Hun druk werd groter en Olaf moest zich laten zien. Ook moest Jules een kaart incasseren bij het onschadelijk maken van een aanval. De thee werd echter gewoon gehaald met een comfortabele voorsprong.

Bart D loste Oussama af en SVM kwam met hernieuwde energie uit de startblokken. Dat was uiteraard te verwachten en dus was het zaak om rustig overeind te blijven in deze stormloop (het was overigens meer een stevige bries). Dat lukte prima en er was ook steeds dreiging naar voren met vooral Bart als handenbinder en aanspeelpunt. Vanaf rechts stoomde Ward gevaarlijk op maar zijn mooie voorzet werd niet op waarde geschat (terwijl het veld meer dan nat genoeg was om een sliding te proberen). Gerrit viel in voor Radboud en had geschiedenis kunnen schrijven als zijn eerste balcontact een doelpunt was geworden. Dat lukte net niet maar de verdediging had heel wat met hem te stellen in het restant. De strijd werd hier en daar iets fysieker en de irritatie (frustratie?) bij de SVM-ers kwam aan het licht. Wel bleven ze er voor gaan en dus moest Olaf nog een keer of wat aan de bak. Maar verder stond de verdediging als een huis en bleef Hercules met gemak overeind.

Toen de goed leidende scheidsrechter affloot was er vreugde bij de Voordorpers en berusting bij de bezoekers. Het was een mooie pot voetbal met een terechte winnaar. Waarbij ook de toeschouwers die de regen en de wind bleven trotseren goed aan hun trekken zijn gekomen. Met dank voor hun aanwezigheid en support. Hopelijk is er reden om nog eens terug te komen. Dat kan volgende week, uit bij SEC in Soest. Of anders, over twee weken, bij de laatste thuiswedstrijd van 2018, tegen ’t Vliegdorp.

Speciaal woord van dank aan de heren Bicker en Van Geelen die de wedstrijdbal gesponsord hebben deze keer. En aan onze trouwe fan, de heer Snooij, die de derde helft hielp opleuken. De balsponsoren hebben geen man of the match gekozen. Dat zou ook niet helemaal terecht zijn geweest want het was afgelopen zaterdag echt een collectieve teamprestatie waarin iedereen zijn mannetje heeft gestaan. Waarvan akte!
Frank van den Heuvel