Teleurstelling overheerst

Datum: 01 december 2018
Wedstrijd: Hercules JO19-4 - De Bilt JO19-1
Uitslag: 1-1
We spelen voor het eerst in de geschiedenis van ons team op veld 1. Dus bij de training op woensdag houden we er rekening mee dat we zaterdag op een extra groot veld spelen en we trainen op laag over de grond en hard schieten, want op een nat veld schiet de bal door. Dan in de hoek mikken en het schot is onhoudbaar voor de keeper.

Op vrijdag heb ik al overleg met coach en compagnon Erik over de opstelling en hoe we het gaan doen. Zaterdag is Erik al op tijd bij me en we zijn allebei behoorlijk gespannen. Een topwedstrijd op het hoofdveld van Hercules. Want ga maar na, De Bilt wint wekelijks (ook van de topteams in deze poule) en staan in punten gelijk met ons.
We gaan op tijd naar Hercules. Nog effe op het programma kijken dat bij de kantine hangt en wat schetst onze verbazing: veld 5! Dat is niet in ons voordeel. Het veld is hobbelig en een stuk kleiner. Daar gaat een deel van onze voorbereiding. En de opa’s en oma’s, die zijn opgetrommeld en aan wie een overdekte tribune beloofd was, staan in de kou.

Gelukkig hebben we Ian en Joris weer terug na lang blessureleed. Dat geeft ons de mogelijkheid om voor het eerst sinds maanden af en toe te wisselen in de verdediging. We beginnen met een 5-2-3 opstelling. We willen de goede aanval van De Bilt ontregelen en opvangen. En we willen zelf ook aanvallen gezien de vele  eigen doelpunten die De Bilt al heeft moeten incasseren. De wedstrijd is vanaf het begin af aan in evenwicht, alhoewel de spelers van De Bilt elkaar beter weten te vinden en proberen verzorgd voetbal te spelen. De bal gaat vooral in de achterhoede en op het middenveld goed rond. Maar als De Bilt al in de buurt van het doel van Hercules komt, dan wordt er goed verdedigend en in de voorhoede van De Bilt gaan de spelers te gehaast te werk.

Hercules komt er af en toe gevaarlijk uit met lange ballen en over de rechter flank. Rodney is daar zijn tegenstander de baas. Ook vallen de mooie steekballen van Abs op die vanaf het middenveld de aanvallers uitstekend bedient. Eén van die steekballen komt halverwege de eerste helft bij Robin terecht die op dat moment in het centrum staat. Hij knalt tegen de keeper op en de keeper verwerkt de bal half. Vervolgens rost de keeper de bal tegen een eigen speler op en op één of andere manier komt de bal hard terug buiten bereik van de keeper: 1-0.

Dit is ook enigszins tegen de verhouding in de ruststand.De tweede helft gaan we 4-3-3 spelen. Niet het idee van de coaches, maar winnen doe je met z’n allen. Het spelbeeld verandert niet veel tot na een minuut 15 Hercules een penalty tegen krijgt. Wat er precies gebeurde is interessant. Een speler van De Bilt breekt door de defensie heen. In een ultieme poging de situatie te redden, gebruikt Abe zijn bekende uitschuifbeen en tikt de bal weg voor de voeten van de aanvaller. Blijkbaar gebeurde dit onreglementair en de scheids is de baas dus gaat de bal op de stip. Geen houden aan voor Niels en het wordt 1-1.

Daarna veranderen de verhoudingen in het veld. Hercules wordt de baas en krijgt kansen. Rodney dendert over rechts er een paar keer langs en krijgt een uitstekende schietkans: net voorlangs. Robin wordt neergelegd. Strafschop. Jonas die eigenlijk nooit mist vanaf 11 meter pakt dit cadeautje niet uit. Een kans voor Camiel gaat centimeters naast. En een voorzet van Rodney, wordt subtiel doorgekopt door Abs, maar Timo ziet geen kans om bij de tweede paal binnen te werken. Er staan nauwelijks kansen tegenover van De Bilt, al is de dreiging groot. Ik ben er niet gerust op.

De laatste 10 minuten zijn volledig voor Hercules, maar het geduld wat De Bilt in de eerste helft niet heeft, heeft Hercules nu niet. Eén goede aanval is immers voldoende om het vonnis te vellen. Het lukt niet en het blijft 1-1. Sommigen zeggen terecht, maar bij mij blijft toch het gevoel hangen dat we recht op meer hadden. Het goede nieuws is dat we een prima wedstrijd hebben gespeeld en nog steeds op koers liggen.

Man van de wedstrijd. Dit was een teamprestatie. Toch wil ik Ian en Joris eruit lichten. Zij hebben na een paar maanden blessureleed gelukkig weer de nodige minuten hebben gemaakt, en goed. Fijn dat jullie weer terug zijn op het veld boys!
Joost van Wijk