O17-4: Blessures spelen Hercules parten

Datum: 03 maart 2018
Wedstrijd: Focus 07 JO17-2 - Hercules JO17-4
Uitslag: 2-0
Niet getraind. Steenkoud en toch gaat de wedstrijd door in Culemborg tegen Focus 07 op het hoofdveld met weinig publiek. We analyseren de tegenstander bij de warming up. Ze kunnen geweldig schieten van afstand en de keeper zier er niet goed uit. De laatste tactische aanwijzingen worden daarom door de coaches Erik en Joost gegeven: "laat ze niet schieten en probeer de keeper te testen”.

De eerste twintig minuten zijn de twee ploegen gelijkwaardig, maar Hercules krijgt de beste kansen. Twee of eigenlijk drie keer komt na goed veldspel de eindpass bij Rodney terecht, maar hij vergeet de trekker over te halen en de keeper echt te testen. We zien in deze fase dat Hercules wel degelijk kansen heeft.

Eigenlijk blijven de twee ploegen in de eerste helft in evenwicht. Eén keer glipt Focus er in het linker verdedigingsblok doorheen. Camiel, normaal geen rechtsback, vult deze positie uitstekend in, maar staat wel steeds onder druk en krijgt niet altijd steun vanuit het middenveld. De linkerspits van Focus mag er nooit en te nimmer doorglippen tussen de achterlijn en de verdediger. Hij zet strak voor en Chris, onze linksback, krijgt er nog net een voetje tussen, maar legt de bal panklaar voor een aanvaller van Focus. Die jast de bal op de binnenkant van de paal en de bal vliegt voorlangs over de achterlijn. We komen goed weg.

We passen in de rust het strijdplan iets aan en kunnen het voor de tweede helft sterk neerzetten. Danne komt erin op het middenveld. Hij moet verdedigend denken, maar Danne is altijd in staat ook aanvallende impulsen te geven. En Abe komt erin als voorstopper. Hij is de laatste weken in vorm en durft door te dekken, waardoor onze verdediging wordt ontlast en we met meer druk naar voren kunnen spelen.

Het strijdplan werkt de eerste twintig minuten van de tweede helft goed, en we zetten de tegenstander in verschillende fasen onder druk. Zonder echter behoorlijke kansen te creëren. De verdedigers van Focus – trouwens alle spelers – zijn fysiek sterk en je moet ze dus foppen met een slimmigheidje. Een mooie steekbal of zo. Een paar keer lukt dat bijna, maar we testen de keeper niet en dat was toch de opdracht!

Ik zie dat er nog iets meer dan een kwartier op de klok staat en dan moeten we noodgedwongen Abe met een blessure wisselen. Puk is al gewisseld, omdat hij ook niet okselfris is. Een of twee spelers komen, gezien het spel, misschien wel in aanmerking voor een wissel, maar we hebben niemand meer achter de hand. Dan loopt ook Jonas, die nu weer de voorstopper is in plats van Abe en die een prima wedstrijd speelt, te trekkebenen.

Zo’n 10 minuten voor tijd scoort Focus dan toch. Randje buitenspel breekt er een speler door. Misschien niet goed gestapt in de verdediging. Dan een verschrikkelijke botsing met keeper Niels, maar de bal gaat erin. De goal wordt geteld en Niels moet worden opgelapt.

Focus brengt nog eens een verse speler binnen de lijnen. Waar ze allemaal vandaan komen? Joost mag het weten. We lappen onze spelers nog één keer op en willen de laatste vijf minuten met een extra spits gaan spelen. Maar dit plan kan de ijskast in, want na een uitstekende diepe bal kan onze back Chris de rechterspits niet meer achterhalen. De rugdekking is ook weg en Niels kan het bekeken en geplaatste schot ook niet meer keren.

Het is geen schande van deze ploeg te verliezen. We hebben een goede wedstrijd gespeeld en hadden onszelf in het begin van de wedstrijd moeten belonen. Dat is natuurlijk geen garantie op punten, maar daar lag wel de kans.
Man van de wedstrijd: moeilijk te zeggen. De meeste spelers haalden een hoog niveau en niemand was beslissend. Dan kies ik voor Camiel die vandaag op een niet vertrouwde positie een uitstekende wedstrijd afleverde.
Joost van Wijk