Zaterdag 1 pakt de draad weer op

Datum: 29 januari 2018
Wedstrijd: Kismet 1 - Hercules 1
Uitslag: 0 -4
Eindigden we voor de winterstop met een ruime zege op een slecht veld in koud weer, de start na de onderbreking was min of meer dezelfde. Ditmaal werd Kismet ruim verslagen. In een troosteloze omgeving (als het aantal uitsupporters van Hercules groter is dan dat van de thuisploeg, dan weet je wat ik bedoel), op een hobbelig en slecht veld (oké, het was nog niet zo erg als in de Galgenwaard, maar toch), tegen een tegenstander die het wel probeerde maar die geen vuist kon maken. Dat het dus ‘maar’ 0-4 werd zegt dan ook meer over de eigen, tegenvallende prestatie dan over de kracht van de Kismetters. Waarmee dan gewoon wel aan de doelstelling werd voldaan natuurlijk: drie punten pakken en heel blijven. Dat lukte bijna helemaal; de enige schade die opgelopen werd, waren een blessure voor Ward (die zich verstapte) en een domme gele kaart voor Nabor (die, net als Jules, zijn mond niet kon houden maar die, anders dan hij, wel geboekt werd door de goed leidende scheids die al eerder had duidelijk gemaakt niet van commentaar gediend te zijn). Het duel was best fel hier en daar, sommige tegenstanders speelden op het randje. Ook verbaal lieten ze zich niet onbetuigd. De beslissingen van onze assistent en de scheids werden lang niet altijd in dank afgenomen.

Wat moet je nu concluderen na een potje als dit? Enerzijds is het goed dat er clubs zijn als deze waar ze jongens en mannen de kans geven lekker te ballen. De ontvangst was allerhartelijkst en de broodjes kip zijn onvolprezen (citaat: "om hier bestuurslid te mogen zijn, moet je in ieder geval goed kunnen koken”!). Anderzijds is het krachtsverschil in deze klasse ook wel erg groot hier en daar. En is het niet bepaald inspirerend als je eigen verzorger een reservebal uit het net van Kismet moet halen omdat er niemand meer op bank van hen aanwezig is (zoals in de tweede helft gebeurde).

Ik kies vooralsnog voor de positieve insteek: het was al met al een leerzame middag.

Wat zagen we nog meer?

• De terugkeer van Olaf onder de lat. Met meteen maar een clean-sheet. En een paar goede en cruciale reddingen toen de aandacht achterin danig verslapte. Maar ook met de meest curieuze aanspeelbal richting Ward (die namelijk over zijn eigen achterlijn verdween).
• Ward zelf die een degelijke helft speelde en zijn tegenstander uitschakelde. Maar die dus ook de pech had zich te blesseren (helaas weer eens) en zich na een uur moest later vervangen.
• Rots in de branding Insa die als een van de weinigen een dikke voldoende haalde en die soeverein achterin de zaak onder controle had. Maar die zich ook een paar onnodige frivoliteitjes veroorloofde. In andere wedstrijden was hij daar niet mee weggekomen vermoed ik.
• Jules, op links achterin. Regelmatig ook doorschuivend richting middenveld. Solide, maar ook heetgebakerd. Zelfs als je op de huid wordt gezeten (en dat werd hij wel degelijk een paar keer hardhandig) is het alleen maar negatieve energie om daar op in te gaan. Niet doen dus! Kopte ook goed en hard op doel waaruit de 0-3 ontstond omdat de keeper de bal los moest laten.
• Aanvoerder Sander die sleurde en werkte als vanouds. Vaak nuttig en als motor fungerend, soms teveel willend waarmee hij het zich moeilijker maakt dan nodig is. Brak mede de score open door een hard schot van afstand wat de keeper niet goed verwerkte waarna Cas binnen kon schieten.
• Dezelfde Cas die een groot loopvermogen heeft (té groot, soms?!) en vaak onvermoeibaar blijft zwoegen en zich aanbieden. De weer eens scoorde en, mede daarom, zijn rol goed invulde.
• Op het middenveld liep ook Rafael die hard werkte en soms goede dingen liet zien maar die het ook zwaar had hier en daar. Hij heeft wel eens betere wedstrijden gespeeld. Maar dat gold eigenlijk voor de hele ploeg.
• In de punt naar voren opereerde Mark. Behendig en speels met listige steekballetjes en mooie vrijmaakacties (is dat een woord?). Pakte één assist mee in de aanval naar de 0-2. Niet altijd heel gelukkig in de afronding maar een gevaar voor elke tegenstander. En die zelf soms gevaar liep als de tegenstander hem wilde raken, eenmaal ontsnapte hij echt maar net aan een tackle van achteren.
• Op de rechterflank draafde Rutger. Met diepgang of zich aanbiedend. Met dadendrang maar niet altijd even daadkrachtig (zelf doen of afgeven? Een altijd lastige keuze!). Maar wel twee keer op de juiste plek om met intikkers de score na de rust te verdubbelen. Een hattrick zat er, ondanks verwoede pogingen, niet in.
• Spits en aanspeelpunt Gerrit maakte wederom vele meters. Van voor naar achter en van links naar rechts. Scoorde zelf de tweede treffer en maakte bijna nummer vier. Degelijk gewerkt dus.
• Nabor als linkerflankspeler had niet zijn beste dag. Hij trof het niet dat hij één van de betere Kismetters tegenover zich vond. Deed een paar mooie dingen maar strandde te vaak in schoonheid of liep zich vast. Tekenend was de kaart die hij opliep, deels uit frustratie. Niet onterecht misschien maar toch oliedom. Maar op een iets beter veld, staat hij er vast weer.
• Tom verving Ward op rechtsachter. Deed dat naar behoren en durfde ook mee ten aanval. Hij had de pech dat zijn mooie, harde schuiver nog net door de keeper met de voet gered kon worden, anders had ook hij op de scorekaart gestaan.
• We vierden het debuut van ‘nieuwe’ Bart, die het laatste deel van de pot op links mocht proberen. Hij kwam een paar keer goed en gevaarlijk door richting de achterlijn. Dat smaakt naar meer. Misschien moet hij hier en daar nog iets meer rust vinden in zijn spel maar zijn gedrevenheid is duidelijk aanwezig!
• Last, but not least, was er de invalbeurt van Frank. Stil en soms niet heel opvallend maar wel degelijk, balvast en met overtuigende inzet. Goed om te zien dat ‘de bank’ er staat als het nodig is. Het belang daarvan mag niet onderschat worden. En het is zeker niet gemakkelijk om die rol goed in te vullen.
• O ja, Mickey bleef in de dug-out. Hij was mee voor noodgevallen maar hoefde het trainingspak (en de dikke jas) niet uit te doen. Volgende week is hij vermoedelijk weer volledig inzetbaar.

Scoreverloop:
• Sander schiet van afstand. Keeper heeft moeite. Cas schiet attent binnen. 0-1
• Aanval door het midden. Via Cas en Mark komt de bal bij Gerrit. Die drukt af. 0-2
• Vrije bal vanaf de zijlijn van Sander. Jules kopt hard op doel. Keeper laat los. Rutger is ter plaatse. 0-3
• Uit een corner komt de bal in de mêlee voor het doel. Gerrit is net niet succesvol, Rutger wel. 0-4. Eindstand

Door het gelijke spel van onze grootste rivalen Houten en Elinkwijk is het bovenin weer ietsje spannender geworden. Hercules zit op de wip en op de derde rang (virtueel) maar de andere twee voelen de hete adem in de nek. Het gaat vast nog heel spannend worden!

Voor ons zaak om geconcentreerd en degelijk zoveel mogelijk (= eigenlijk alle) punten te behalen in de tweede competitiehelft. Te beginnen a.s. zaterdag. Een topwedstrijd tegen FayaLobi/KDS want gespeeld op het dak van IKEA. Op zich al reden genoeg om dat eens mee te maken. Maar vooral ook omdat ik een felle, moeilijke maar boeiende strijd verwacht tegen een stug team waar we op de heenwedstrijd moeite genoeg mee hadden. Ik ben benieuwd om te zien waar beide ploegen nu staan. Wie er het meest gegroeid is sinds de openingswedstrijd van het seizoen (met 1-0 winst voor ons). Komt u kijken? Aftrap om 14.30u.
Frank van den Heuvel