O17-1: Santos brengt Hercules bij laatste 16

Datum: 16 december 2017
Wedstrijd: Maarssen-Hercules
Uitslag: 2-2 (winst na penalties)
Bij de befaamde bakkerij Olink te Maarssen ging het al weken over niets anders. Nee, ditmaal niet over de strijd om de beste oliebol waarbij de bakkerij elk jaar hoge ogen gooit maar over de bekerwedstrijd van Maarssen tegen Hercules. Ook bij de plaatselijke AH ging het al weken over niets anders. En dat alles omdat de sterke laatste man van Hercu Björn bij Maarssen vandaan komt en de Maarssense Appie van logisieke impulsen voorziet.
 
Hij en zijn ouders konden dan ook veel handen schudden en het leek wel of de opgebouwde spanning ook een beetje op de ploeg oversloeg. Terwijl de winterse buien over het veld heen zoefden was Hercu bepaald zichzelf niet. Ondank de fanatieke aanvuringen van Björn kwam Hercu niet echt op gang. Men verloor eigenlijk elk duel en van rust aan de bal was geen sprake. Het was dan ook geen verrassing dat het furieus gestarte Maarssen op een voorsprong kwam door een mooi tegendraads ingeschoten bal en zelfs na een counter op 2-0 kwam. Al moet wel gezegd dat met name Lars en Victor zich nog wel wat kansen schiepen, maar in plaats van een hoek te zoeken, troffen ze bijna steeds de sterk uitkomende keeper.
 
En ja als je kansen mist gaat dat ook aan je vreten en verdwijnt de onbevangenheid bij het afronden. In trainersjargon: spitsen moeten niet denken. Ook viel het op dat de regen van corners, doorgaans toch wel goed voor een goaltje, nu helemaal niets opleverden. Gelukkig maakte Lars vlak voor rust na een geslaagde solo van Mo de 2-1. Na rust veranderde de wedstrijd nauwelijks, ondanks dat er maar liefst 3 wissels plaatsvonden, met dien verstande dat Maarssen zich nauwelijks nog mogelijkheden schiep.
 
Ook Hercules creërde erg weinig. Een bal op de paal van Tim was zo’n beetje het enige wapenfeit en het is dat de jongens uit Maarssen schrokken van hun ineens opduikende plaatsgenoot en liever een penalty weggaven dan Björn te laten scoren maar anders had ik het nog moeten zien. De penalty werd door Tim feilloos benut en daarna konden we ons opmaken voor de penaltyserie. Maarssen benut de eerste. Dan komt aanvoeder Björn, de hele AH en de bakkerij kijken mee. Björn houdt even in, maar waarom?, en ja mist via buitenkant van de paal.
 
De volgende penalty van Maarssen zit en ook Justus raak via binnenkant paal. Nummer 3 van Maarssen komt aan de beurt, en ik heb getuigen want ik voorspelde een misser en ja Santos pakte de bal. Daarna maakt Tim gelijk. Vervolgens maakt Santos wat vreemde bewegingen en ja het werkt ook de vierde strafschop van Maarssen zit niet. Lars heeft er daarna weer weinig moeite mee. Ook de laatste penaltynemer van Maarssen scoort en alles komt nu neer op Victor, die nog wel wat kansjes had laten liggen dus er was wat twijfel bij de toeschouwers. Maar in alle rust stuurt hij de keeper de verkeerde hoek in. Het lek is boven en de volgende ronde bereikt.
Ton van Rietbergen