O17-1: Mats laat zijn ware gezcht zien

Datum: 28 oktober 2017
Wedstrijd: Hercules-AFC
Uitslag: 4-0
Een tijdelijk in de VS gestationeerde docent vertelde me onlangs dat de decaan bij zijn universiteit op non-actief was gesteld. En de reden? Hij had bij zijn welkomst speech verheugd geconstateerd dat er tamelijk veel vrouwelijke studenten aanwezig waren. Ja, en dat was natuurlijk fout, want onderscheid maken is onmogelijk in de VS waar men hard op weg is alle wc’s gender neutraal te maken. Tja, laten we hopen dat wij in Nederland niet dezelde weg op gaan al geeft de massale ‘Me Too beweging’ en perikelen bij eigen verslagen mij niet overdreven veel vertrouwen in de toekomst en onze eigen Amerikakenner Jasper is daar nog zekerder (‘alles uit VS komt ook hier’) over.
 
Er werd overigens ook gevoetbald op Sportpark Voordorp en bij vlagen zelfs zeer goed. Zo zagen we voor het eerst een ontketende Mats. Tot nu toe worstelde de lange spits met de immer dubbele dekking en het hoge niveau maar tegen AFC schudde hij alle twijfels van zich af. Was voortdurend aanspeelbaar, won veel kopduels en vooral, en daar kijk je toch vooral naar bij een spits, scorend. In de eerste helft maakte hij na fraai voorbereidend werk van Tim een glaszuivere goal, maar de grensrechter was de enige op het sportpark die buitenspel had geconstateerd.
 
Omdat de gebroeders Haagman op één lijn stonden kon hij wel zijn voordeel doen met een spoedcursus buitenspel van de mondige oud-scheidrechters. Toch was het vlak voor de rust 1-0 toen Mo een schitterende driehoek met Justus en Tim fraai afrondde. Na de rust was het tien minuten efficient gallery play waarbij de bal niet alleen snel rondging maar achtereenvolgens Tim, mooie poeier in de bovenhoek (2-0) en vooral Mats die éénmaal hangend in de lucht fraai een voorzet van Tim tot goal promoveerde en de 4-0 waarin hij prachtig voorbereidend werk van Lars afrondde.
 
Met name het wachten en even goed leggen en rustig de hoek uitzoeken maakt duidelijk dat het allerbelangrijkste van de spits, vertrouwen, weer terug is. De verdediging met Björn, Casper, Joris en Tom gaf verder, en voor het eerst in het seizoen niks weg en als er dan toch sprake was van een missertje in de verdediging, was daar Santos die sterk en rustig in de goal stond.
Ton van Rietbergen