Zaterdag 1 krijgt lesje in effectiviteit

Datum: 03 oktober 2017
Wedstrijd: Houten 1 - Hercules 1
Uitslag: 4 -1
Dat het niet gemakkelijk zou worden tegen Houten was op voorhand al zeker. Het grootste deel van deze ploeg had immers ook op tweede-klasse niveau op zondag kunnen spelen. En dat was te merken gezien het baltempo en de handelingssnelheid van de heren. Die dan ook nog lieten zien hoe je het beste met kansen kunt omgaan. Want met name in de eerste helft was die score: twee kansen, twee keer raak! En dan ook nog op voor Hercules zeer onhandige momenten, namelijk de eerste al na een minuut op drie en de laatste in nagenoeg letterlijk de laatste seconde voor de rust. Dat maakte de opdracht in het tweede bedrijf dus wel extra moeilijk. Dat het uiteindelijk een 4 – 1 nederlaag werd, lijkt dan logisch maar wie aanwezig was zaterdag jl. heeft ook kunnen zien dat dit een op zich verdiende maar ook geflatteerde uitslag is.

Want een groot deel van de eerste helft was Hercules zeker niet de mindere. Integendeel zou ik willen zeggen, gedurende bijna 40 minuten waren ze de bovenliggende partij die met goed en gedurfd aanvallend spel het tempo op het veld bepaalde. Met, zoals al vaker, een reeks aan kansen en mogelijkheden die helaas niet in doelpunten omgezet konden worden. Of daarbij meespeelde dat Houten al snel op voorsprong was gekomen, zullen we niet weten. Maar het hielp natuurlijk niet dat ze al zo snel konden profiteren van één onbedachtzaam momentje waarbij de bal via onze rechterkant voor werd gegeven en onberispelijk werd binnengeschoten door de vrijgelaten Houtenaar. Terwijl ook wij al vanaf de aftrap de score hadden kunnen openen toen Mark meteen gevaar stichtte. Ook het moment waarop Nabor de bal prima onderschepte, hij een open veld kreeg richting het doel, maar hij ook vanachter werd neergeduwd zorgde voor flink wat opwinding. Hier had een scheidsrechter ook strenger op kunnen treden. Met rood vanwege een doorgebroken speler namelijk. Dat gebeurde echter niet, er kwam zelfs geen geel aan te pas. En de toegekende vrije trap leverde ook geen resultaat op.

Dat gold dus ook voor de andere situaties waarbij zowel hij als zijn net zo hardwerkende medeaanvallers (en ook de mensen uit de tweede lijn) het laatste beslissende tikje maar niet konden geven. Dat lukte Houten wel toen een van hen (te) ver door mocht komen via de as en hij zo de wederom lekker keepende Aron kon verschalken. Zo zorgde hij ervoor dat Hercules met een wel heel zuur gevoel de kleedkamers op moest zoeken.

In de tweede helft lukte het Hercules minder goed om hun stempel op de wedstrijd te drukken. Hun speelwijze kost nu eenmaal veel kracht en energie. Dat is lastig om 90 minuten vol te houden. Waarbij gezegd moet worden dat ook Houten nu sterker voor de dag kwam en ze meer lieten zien waarom zij de gedoodverfde kampioenskandidaat zijn. Het spel golfde nogal heen en weer met niet echt heel grote kansen of veel gevaar van beide zijden. Jules kwam Gerrit vervangen waardoor Sander doorschoof naar de spitspositie. Dat leverde niet meteen resultaat op want het was opnieuw Houten wat scoorde na wat weifelend ingrijpen op links en een klein slippertje van Aron die de tegenstander de bal op een presenteerblaadje aanleverde. Maar vrij snel daarna was het wel raak. Uit een prima aanval, waarbij Cas op links Nabor wegstuurde, die gemakkelijk loskwam van zijn tegenstander en die vervolgens op maat de instormende Sander bediende, scoorde Hercules de meer dan verdiende tegengoal. De mooiste van de middag en een bewijs hoe het dus kan en moet. Het deed de wedstrijd niet meer kantelen want het was Houten dat via een wat gemakkelijk gegeven strafschop (meerdere aanwezigen zagen dat de overtreding toch echt buiten de 16 werd gemaakt) de eindstand op 4-1 bepaalde.

Terugkijkend zien we een wedstrijd met meerdere gezichten. Houten won verdiend maar Hercules heeft laten zien dat ze dit niveau ook aan kunnen. Dus misschien is het jammer dat we deze goede opponent nu al zijn tegengekomen. Als dit duel een paar weken later was gespeeld (en de automatismen nog flink wat verder zijn ingeslepen) had ik het nog moeten zien. Wat verder opvalt, is dat de kracht van onze bank dit jaar ook stukken groter is. De invallers stonden opnieuw hun mannetje. Wat betekent dat de hele groep constant scherp en attent moet zijn om hun plek op het veld waar te kunnen maken. Zaken waar we mee verder kunnen. Ondanks het (dure en zure) verlies van drie belangrijke punten.

Zaterdag wacht de oude bekende HMS. Dat belooft als altijd een interessant potje te worden. We gaan het zien. Aftrap om 15.00u op sportpark Voordorp. Be there!
Frank van den Heuvel