Zaterdag 1 komt moeizaam uit de startblokken

Datum: 25 september 2017
Wedstrijd: Hecules 1 - Faja Lobi 1
Uitslag: 1 - 0
Maar het wint de eerste wedstrijd van de competitie uiteindelijk wel! En dat was verdiend, gezien de overmaat aan kansen die Hercules creëerde, met name in de eerste helft.

Het is altijd lastig om te moeten starten tegen een nieuwkomer in de poule. Hoe schat je zo’n ploeg in, hoe weet je wat de juiste spelwijze tegen ze is. Uitgaan van eigen kracht is natuurlijk altijd een goede optie. Daar werd dan ook voor gekozen tegen de stadgenoten van Faja Lobi. Een ploeg die letterlijk op hoog niveau speelt (op het dak van Ikea namelijk) maar waarvan we niet zeker wisten of ze ook op het lager gelegen Voordorp tot hoogstandjes in staat waren. Dat viel niet mee maar zeker ook niet tegen. Het blijkt een stug geheel te zijn met hier en daar meer dan voldoende voetballende kwaliteiten maar met anderzijds (nog) niet genoeg samenhang en instelling om het ons echt moeilijk te maken.

Dat het dus uiteindelijk bij een wat schamele 1-0 overwinning bleef, was het meest te danken aan het gegeven dat er nogal ruimhartig met de kansen werd omgesprongen. Met een beetje meer accuratesse, een minder fanatiek vlaggende grens (die een paar keer flink mis zat), een ietsje pietsje meer geluk en ook met een scheids die de bal wèl op de stip had willen leggen (daar was alle aanleiding toe), was de score gemakkelijk hoger uitgevallen en was de strijd al bij de rust beslist geweest. Nu werd het in het tweede bedrijf nog spannender dan nodig. Waarbij stand-in keeper Aron met een keurige clean-sheet en dus met een opgeheven hoofd het veld kon verlaten. Dat laatste gold zeker ook voor match-winner Pieter die een puike partij speelde en die door dankbaar te reageren op een mooi genomen vrije trap van Mark de score opengebroken had.

Waarbij de complimenten overigens naar de hele groep uit mogen gaan. Er werd hard gewerkt, zowel voor de eigen prestatie maar zeker ook in het belang van het team. Waarbij ik speciaal debutant Gerrit wil vermelden die onvermoeibaar (nou ja, niet helemaal….) bleef zwoegen en sleuren als aanspeelpunt in de spits. Maar ook de buitenspelers, Nabor en Rutger, moesten keer op keer en flink aan de bak om gevaar te stichten vanaf de flanken. Met veel dreiging maar met wisselend succes. Gesteund en gestuurd door een solide middenveld en een, als altijd, degelijk verdedigingsblok. Waarbij ook de invallers lieten zien dat er dit jaar forse druk vanaf de bank is. Ze stonden meer dan hun mannetje namelijk en waren geen verzwakking.
Een beetje jammer was dat er drie gele kaarten vielen aan onze kant. Sommige onnodig en ook niet allemaal terecht, zeker gezien het feit dat de tegenstander een paar keer erg genadig weg kwam zonder prent. Waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de leidsman ook één keer erg coulant was voor een van de onzen toen hij hem zijn tweede geel niet gaf (waar het dit keer wel had gekund).

Al met al: een leerzaam potje om mee te starten. Gezien de moeizame voorbereiding, is het prettig te constateren dat we én op de goede weg zijn (er waren voldoende positieve aanknopingspunten te zien) én dat we de punten in huis hebben kunnen houden. Dat biedt perspectief voor de komende wedstrijden. Om te beginnen komende week. Dan wacht Houten, op voorhand één van de titelkandidaten. Daarna weten we meer.

Aftrap 14.30u op Oud Wulven. Bent u er ook?
Frank van den Heuvel