Mail naar redactie Afgelastingen Programma

USV Hercules en de Spaanse Griep

30.04.2020

In 1918 waarde de Spaanse Griep rond in Utrecht, en ook bij USV Hercules. De voetballers van Hercules speelden op dat moment in de eerste klasse; het allerhoogste niveau in Nederland, dat overigens wel uit vier regionale klassen bestond. De kampioenen van de vier klassen speelden jaarlijks in een kampioenscompetitie om het landelijke kampioenschap. In het seizoen 1917/1918 had Hercules nog beslag gelegd op een mooie vierde plaats, terwijl het tot dan toe onbeduidende Ajax uit Amsterdam in dat seizoen zijn eerste landelijke titel won. Hier een foto van de selecties van Ajax en Hercules voor de wedstrijd in een goed bezocht Olympisch stadion in 1918, uit het archief dat onze archivaris Donald Noorhoff beheert.

In het seizoen 1918/1919 had USV Hercules het echter moeilijk; evenals vele andere verenigingen werd Hercules in het najaar getroffen door de Spaanse griep. Ternauwernood kon Hercules een eerste elftal opstellen. Het resulteerde in de laatste wedstrijd van het seizoen uiteindelijk in een dramatische ontknoping; stadgenoot UVV scoorde in de laatste minuut de 1-0 waardoor Hercules degradeerde uit de hoogste klasse en nooit meer terug zou keren…..

Wil je meer weten over de historie van USV Hercules. Kijk dan op: de geschiedenis van de U.S.V. HERCULES 1882-2007.Terug naar overzicht