Mail naar redactie Afgelastingen Programma

Incident bij Hercules JO-16 op 30 november

03.12.2019

Mogelijk heb je in het AD en De Telegraaf de berichtgeving gelezen over een incident bij een wedstrijd van een Hercules-team tegen FC De Bilt. Zoals het er nu naar uitziet zijn in en rond deze wedstrijd zaken voorgevallen die niet bij een voetbalwedstrijd thuishoren, en zeker niet bij USV Hercules. Helaas zijn daarbij ook, voor zover we nu weten, spelers en ouders/supporters van onze club op negatieve wijze betrokken geweest.

Gedrag hoort niet bij wat wij als club willen zijn
Het Hercules-bestuur betreurt dit zeer, net als de soms wat voorbarige berichtgeving in de media . Voetbal is onze sport, waarmee we met zijn allen steeds weer plezier beleven, waar we zoveel van leren, en het voetbalveld is een van de weinige plekken waar de hele samenleving elkaar nog treft. Maar dat lukt alleen als we ons onder alle omstandigheden letterlijk sportief blijven gedragen. Sinds dit jaar werken we systematisch aan ons Positieve SportKlimaat. Dat kan op een aantal punten een impuls gebruiken, en dit incident laat weer zien hoe belangrijk dat is.

Contact gezocht met FC De Bilt en de KNVB
Ik heb dit weekend als voorzitter direct contact gehad met mijn collega-voorzitter van FC De Bilt; ook zijn bestuur is zeer teleurgesteld over wat er gebeurd is. We hebben afgesproken dat we samen, ook met de KNVB, de noodzakelijke maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt bij onze clubs.

Onderzoek naar wat er precies is gebeurd
Ik heb onze commissie Gedrag&Sportiviteit (CGS) gevraagd onderzoek te doen naar het gedrag van onze leden en Hercules-ouders en sympathisanten hierbij. De commissie werkt onafhankelijk, en is al bezig informatie te verzamelen, om te kunnen beoordelen of sancties, en/of begeleiding (bijvoorbeeld door ons Team Positief SportKlimaat) noodzakelijk zijn voor betrokkenen vanuit Hercules. Zij brengen daarover advies uit aan het bestuur; alleen het bestuur kan namelijk sancties opleggen. Helaas is het niet de eerste keer dat de Commissie in actie moet komen, maar van onderzoek naar eerdere incidenten weten we dat de commissie zeer zorgvuldig werkt en met goed onderbouwde adviezen komt, die tot serieuze sancties kunnen leiden als daar reden voor is.

FC De Bilt doet ook onderzoek naar de rol van zijn leden en supporters. De KNVB zal, met behulp van het tuchtrecht, uitspraak doen, en mogelijk sancties opleggen aan KNVB-leden als daar reden voor is. Met zijn drieën kunnen we zo laten zien dat we onsportief gedrag, of het nu spelers, coaches/leiders of supporters betreft, niet tolereren op onze velden. Han Oey, ons bestuurslid ‘Maatschappelijk’ coördineert een en ander vanuit het bestuur. Mocht je meer willen weten, of misschien tips hebben, dan kun je Han mailen: crdo19@hercules.nl.

Samen voorkomen van onsportiviteit
Ondertussen doe ik een beroep op alle Herculanen om signalen van onsportiviteit met elkaar te bespreken; soms weten we het niet eens van onszelf. Dat is de beste manier om situaties als die van afgelopen zaterdag te voorkomen. Als jij, of jouw team, daarbij ondersteuning kan gebruiken kan ons Team Positief Sportklimaat je daarbij helpen. Jan Pieter Tuininga is daarvan de trekker: positiefsportklimaat.voetbal@ usvhercules.nl. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat we vanaf nu weer gewoon lekker van voetbal genieten!

 

Namens het VeldVoetbalBestuur (VVB) van USV Hercules,
Frank Beemer, voorzitterTerug naar overzicht