Mail naar redactie Afgelastingen Programma

Mooie avond met Sjors Ultee

29.11.2019

Sjors Ultee maakt indruk bij Hercules

 

Terwijl Hakim Ziyech, Quincy Promes en Donny van de Beek Lille dolden, legde Sjors Ultee aan een gretig Hercules publiek uit waarom voetbal en trainen zo leuk zijn. ‘Leuk’ was sowieso het meest gebruikte woord in zijn levendige presentatie. Dat stoorde trouwens niet want zijn met anekdotes doorspekte presentatie riep de sfeer van de Calvé pindakaar reclames op of in de woorden van oud-FC Utrecht speler Johan Martensson ‘bij het trainen onder Ultee voelde ik me weer 12 jaar, want zelden zo veel plezier gehad bij het trainen als bij hem’.

 

Aanvankelijk wilde Ultee trouwens helemaal geen trainer worden maar sportarts maar omdat hij twee keer werd uitgeloot en inmiddels via DVSU de lol van het trainen had ontdekt, is het balletje steeds verder gaan rollen. En of het nu ging om de E4, zaterdag 3, Jo19-1, Jong Utrecht of de hoofdmacht van Fortuna Sittard overal ziet hij leermomenten. Het is waarschijnlijk ook om die reden dat hij al in een vroeg stadium is ontdekt door Michel de Hoog die diepgravende analyses schrijft over voetbal voor de Correspondent. In die analyses staat met name de rol die statistieken en databases kunnen spelen centraal, maar omdat Pepijn Lijnders bij NEC als zogenaamde laptrainer is afgebrand en inmiddels weer veilig bij Jurgen Klopp’s Liverpool zit, is Ultee terughoudend op dat vlak. Media willen om begrijpelijke redenen altijd snelle quotes en graag reuring creëren en dat is niet in ons belang. Ik heb één groot diepgravend interview gegeven aan VI en dat is het. Zo weet ik zeker dat elke zichzelf respecterende trainer met een laptop werkt, maar met dat imago heb je het lastig in Voetbal Inside. Wat dat betreft ben ik blij met ons Turks management dat geen Nederlandse programma’s kijkt en op basis van statistieken en andere informatie kiest.

 

Persoonlijk geloof ik ook juist in overleg. Die discussies over wie is er nu de baas, zoals nu bij Fortuna waar ik samen met Kevin Hofland werk, vind ik onzinnig. Persoonlijk ben ik ook voorstander van trainer uit de praktijk samen met een ex-prof want dat is de optimale combi. Ik spreek veel talen, weet veel psychologie, oefenvormen maar hoe het is om de Champions League te voetballen weet ik niet. Dat is trouwens wel mijn grote droom om dat nog eens als trainer mee te maken.

 

Bij Fortuna heb ik nu te maken met 22 nationaliteiten, maar geloof het of niet kliekjes zie je niet. Besprekingen doe ik dus wel in meer talen maar het blijft lastig. Laatst was er weer zo’n speler die met volkomen bevroren ramen naar de club rijdt. Dan moet je uitleggen dat er een krabber zit in het dashboard kastje. Godzijdank had hij het door zijn hoofd uit het raam te steken wel veilig de club bereikt. Overigens voor al die mensen die nog denken dat Ultee met zijn laptop speurt naar talent en die dan koopt was er nog een ontnuchterend antwoord. Nee, het management koopt spelers of beter eigenlijk huurt ze van de grote clubs die graag wat spelers zien spelen en beter worden. En ja daar is Ultee heel goed in zoals ook onze eigen Lars Vermeulen (JO19-1) weet, want hij en zijn vader Wilfried zijn nog steeds vol lof over de trainer die ooit Lars trainde. Kortom, de komende trainer van Ajax is Sjors Ultee, al zou ik hem natuurlijk ook graag bij Hercules zien, maar dat niveau is hij inmiddels ontgroeid.Terug naar overzicht