Mail naar redactie Afgelastingen Programma

Iedere Herculaan een Hercules: plezier in winnen van jezelf en je tegenstander

19.04.2019

Iedere Herculaan een Hercules: plezier in winnen van jezelf en je tegenstander

Zoals je weet werkt USV Hercules aan Gelijke Kansen en een stimulerend sportpedagogisch klimaat, in eerste instantie voor de onderbouw (t/m O12). We doen dat samen met de KNVB en Sport Utrecht, en met trainers, leiders en ouders natuurlijk. Bij de laatste bijeenkomst was ook Teun van de Keuken van De Monitor te gast: prestatiedruk in de jeugdsport. Inmiddels hebben we een (basis)visie, een actief SportPedagogisch team, en weten we hoe we de trainingen komend seizoen willen vormgeven.

Voetbal is een prachtig spel, waarin bij onze club elke week een paar duizend spelers, ouders en begeleiders plezier beleven. Maar het is meer dan dat. Want uit onderzoek blijkt dat de sportclub naast het gezin en school de derde leeromgeving is. Je leert er je uiterste best te doen, en dat winnen en verliezen dicht bij elkaar liggen. Je leert er met succes en teleurstelling om te gaan, jezelf te verbeteren en deel te zijn van een team. En voor de begeleiders: je skills als trainer of coach op de proef te stellen, en zelf ook weer te groeien. Daarom: iedere Herculaan een Hercules! Onze Hercules is immers de Griekse halfgod die steeds weer zichzelf overwon, door grote uitdagingen aan te gaan.

Een goed pedagogisch sportklimaat

We willen als club deze kansen graag beter leren benutten. Begin dit jaar heeft het bestuur daarom aan de begeleiders en ouders het idee voorgelegd om samen meer te investeren in een goed pedagogisch sportklimaat met aandacht voor plezier, prestatie en ontwikkeling.

Voor ons horen ze bij elkaar. Net als de overtuiging dat het niveau waarop je als spelertje van zeven presteert, niet doorslaggevend mag zijn voor hoeveel kansen je daarna krijgt om je te ontwikkelen. Wij vinden dat iedere speler recht heeft op maximale uitdaging en begeleiding. Belangrijk daarbij is dat onderzoek laat zien dat we op jonge leeftijd nauwelijk kunnen voorspellen wie later een topper zal worden.

Een voorbeeld: de huidige selectie van het Nederlands jongenselftal onder 17 bestaat uit 22 spelers, waarvan er maar liefst 16 zijn geboren in het eerste kwartaal, en niemand van de 22 in het vierde(!) Een voorbeeld van het geboortemaand-effect: op heel jonge leeftijd maakt het voor kracht en lengte vaak veel uit of je vroeg of laat in het jaar geboren bent. We selecteren kennelijk de sterkste kinderen dan al uit en geven vooral hen alle aandacht. Een simpele rekensom laat zien dat we ongeveer de helft van het talent verspillen, en daarmee doen we de kinderen en het voetbal in Nederland tekort.

Jouw bijdrage, op welke manier ook, is van grote waarde!

In de laatste maanden hebben we op drie avondbijeenkomsten met elkaar (bestuur en ouders, begeleiders) een opzet uitgewerkt voor de toekomst van de onderbouw (tot 12 jaar). Op de derde avond ook met bezoek van een cameraploeg van het TV-programma De Monitor. Je kunt de uitzending, met veel Hercules, hier terugkijken.

Op 22 en 23 juni organiseren we een onderling toernooi met onze (nieuwe) teams van de onderbouw om spelers, ouders en begeleiders verder te betrekken bij de ideeen die we samen hebben uitgewerkt. Belangrijke elementen zijn dat we een deel van onze trainingen met alle teams uit een leeftijdscategorie samen gaan doen, en voor de ondersteuning daarvan graag gebruik maken van de pedagogische skills van ouders. En dat we voor coaches, trainers en andere begeleiders zorgen voor support, uitwisseling en training. Je kunt er hier meer over lezen.

Gelukkig zijn al veel ouders actief en kunnen we verder gaan op wat we samen al hebben opgebouwd, maar we kunnen nog veel ouders (en junioren en senioren) gebruiken om het verder uit te werken en uit te voeren. Neem voor meer informatie, en om actief mee te doen contact op met Matthijs Blijham (onderbouw.voetbal@usvhercules.nl) of Jan Pieter Tuininga (trekker SportPedagogisch team: janpieter@dreamteambuilding.nl).Terug naar overzicht