Mail naar redactie Afgelastingen Programma

Blamage in bekerduel bij Achilles Veen

18.08.2019

Hercules keihard onderuit in bekertoernooi

Het KNVB bekertoernooi zit er alweer op voor Hercules. Op een uiterst pijnlijke wijze werd Hercules door het een klasse lager spelende Achilles Veen zoek gespeeld. Niet eerder zagen wij Hercules de afgelopen jaren zo slap en inspiratieloos spelen. Het werd ‘slechts’ 6-0 omdat de thuisploeg gas terugnam, maar de score had nog hoger kunnen uitvallen.

Een slechte wedstrijd of een collectieve off-day; dat kan een keer gebeuren. Maar wat Hercules in het Brabantse Veen op de mat legde was erger dan een off-day.  Geen moment gedurende de wedstrijd leek de ploeg van trainer Jochem Twisker zich te herpakken. Ogenschijnlijk gelaten lieten de spelers en trainer de vernedering over zich heen komen.

Hercules stapte nog wel vol vertrouwen in de bus naar Veen voor de eerste voorronde van het bekertoernooi.  Het uitstekende veldspel tegen GVVV en de prima eerste helft afgelopen dinsdag in Spakenburg gaven de burger moed. Maar na een paar minuten op het fraaie hoofdveld in Veen konden de Hercules-supporters al zien dat er vandaag een ander Hercules op het veld stond. Hercules leed veel balverlies en er was veel minder beweging in de ploeg dan de voorgaande wedstrijden.

De 1-0 na 9 minuten kwam dan ook niet  uit de lucht vallen. Achilles Veen was veel gretiger. Diego van Meerveld, de van OJC Rosmalen naar Veen overgekomen spits, was een plaag voor de Hercules defensie. Hij kon ongestoord aanleggen van de zestien en zag de bal in het kruis verdwijnen achter doelman Fons Mulder. Zes minuten later leidde een misverstand tussen de defensie en doelman Mulder tot de 2-0. We waren net een kwartier onderweg.

De supporters van Achilles Veen wisten niet wat ze zagen. ,,Wij spelen met drie spitsen hoor. Weet jullie verdediging dat al, of willen jullie niet verder bekeren?’’ De jonge Veen-supporter legde de vinger precies op de zere plek. Want de defensie van Hercules werd voordurend overlopen door de beweeglijke spitsen en middenvelders van de thuisploeg. Hercules speelt met drie centrale verdedigers en daarnaast twee ‘valse backs’ die mee moeten aanvallen als dat kan en mee moeten verdedigen als dat nodig is. Dat laatste gebeurde niet. De valse back aan de rechter kant stond negentig minuten als een spits te voetballen, terwijl de defensie toch echt wel wat steun kon gebruiken.

Na die 2-0 was er nog tijd genoeg om de wedstrijd te doen kantelen. Tyrone Fonville werd door Jeffrey Vlug (een van de weinige spelers die een voldoende haalde) vrij neergezet voor de keeper, maar de kans was niet aan Fonville besteed. Ook later in de tweede helft stond de spits nog een keer oog in oog met de Veen-doelman, maar ook nu ging de bal er niet in.  

Opmerkelijk was het dat Hercules na die twee snelle tegendoelpunten op dezelfde wijze bleef voetballen. De wanorde in de defensie hield aan. De spelers zelf zagen het misschien niet en vanaf de bank werd niet ingegrepen. Daardoor kon Veen freewheelend uilopen naar een 4-0 ruststand en de wedstrijd al vroegtijdig in het slot gooien.    

Na rust kwam er dan toch een mannetje in de defensie bij, maar de wedstrijd was toen al beslist. Pas in  minuut 55 kwamen de eerste wissels aan Hercules-kant in het veld. Wouter Kenemans, die zich in de voorbereiding met vier doelpunten wél trefzeker toonde, mocht zijn opwachting maken op het moment dat er niets meer te halen viel.

De tweede helft had niet meer veel om het lijf. Achilles Veen spaarde de krachten, maar kreeg van Hercules nog wel twee keer de gelegenheid om te scoren. De 6-0 eindstand dik verdiend.

Heel vroeg in het seizoen zakt Hercules al door de ondergrens. Het is zonde, want het bekertoernooi is een mooi podium dat zowel sportief als financieel aantrekkelijk is. Jochem Twisker kan deze week aan de slag om zijn selectie scherp te krijgen voor de eerste competitiewedstrijd zondag in Heemskerk bij ADO’20. Om het verslag toch nog een positief einde te geven: het kan alleen maar beter gaan dan in Veen en in de voorbereiding hebben deze jongens laten zien dat ze heel goed kunnen voetballen. Daar houden we ons aan vast.

 Terug naar overzicht